07 september 2009

Ong bak 2 (2008)

Ong bak 2
Lavastaja: Tony Jaa, Panna Rittikrai
2008
http://imdb.com/title/tt0785035/

Ong bak 2 plakatid Aasta 1974 budistliku kalendri järgi ehk siis meie mõistes 15. sajandi algus. Killustatud Taimaa valitsejakodades möllab võimuvõitlus, reetlikkus ja surmaoht. Sihadecho, kes on ka osav sõjamees ja võitleja, on ühe rahus elava provintsi üllas ja heatahtlik valitseja, kes saadab oma poja Tien'i vastu selle tahtmist (poiss tahab hoopis saada sama suureks sõjameheks nagu ta isa) ühe meistri juurde tantsimist õppima. Tagasi koju jõuab poiss parajasti selleks ajaks, et pealt näha, kuidas ta pere ja neile ustavaks jäänud võitlejad suures veresaunas mõrvatakse. Selle korraldajaks on endine ametnikunäru, kes nüüdseks on endale kogunud suure armee ning kelle ambitsiooniks on vallutada kas nüüd just kogu maailm aga igatahes suurem osa sellest. Muidugi ei saa ta lubada ka Tien'il ellu jääda ja poisi peale algab läbi aastate kestev klaperjaht...

Eelmise Ong bak'i filmiga pole siin midagi ühist kui just mitte ette kujutada, et Tien'i näol on tegemist esimese filmi kangelase vanavanavana... vanavanavaarisaga. Aga ega sellele järjepidevusele keegi kusagil ka ei vihja. Seekord on kokku kirjutatud natuke keerulisem lugu kui viis aastat varem ja kuigi minu meelest on uus osa oluliselt verisem, tahab see oma ajas tagasivaadete ja muude ülesehituslike nippidega, mis kogupilti vaatajale jupiti ikka selgemaks ja selgemaks teeb, olla midagi enamat kui lihtsalt üks madistamisefilm. Noh, nagu mu kadunud vanaema ütles: "Tahtmine on taevariik" ja ega sellest filmist ikka suuremat muud asja ei ole küll.

Ong bak 2 plakatid Lisaks on sisse toodud mõned müstikapoolsed elemendid (nt. suur "lind", kellega Tian elevandi seljas võitleb) ning iseenesest on lahe see, et elevandid nii suure rolli saanud on. Hispaaniakeelses maailmas ongi filmi nimi muide "Ong bak 2 : Legend elevantide kuningast". Ja siis on muidugi siin veel krokodilliga mudamaadlust ning loomulikult lõputult tubli koreograafi käe all valminud tantsustseene kisa, näoväänamiste, mõõkade, kaigaste ja kootidega aga kõik see väga palju ei päästa. Lõpuks jääb see ikka filmiks sellisest natuke metsistunud Nukitsamehest, kellele keegi on kusagil idamaiseid võitluskunste õpetanud.

Igatahes peaks see Helsinkis kümnekonna päeva pärast traditsioonilisel filmifestivalil linastuma aga ma ei ole väga kindel, et just selle filmi pärast sinna ikka sõita tasub. :)

5/10

Kommentaare ei ole: