30 september 2009

Zorro, the gay blade (1981)

Zorro, the gay blade
Lavastaja: Peter Medak
1981
http://imdb.com/title/tt0083366/

Zorro the gay blade - plakatid ja DVD Legendi Zorrost teavad ju kõik. Seda aga, et sel mõõga-, maski- ja keebikangelasel üle-eelmise sajandi keskpaiku ka briti kroonile alluvas mereväes teeninud geist kaksikvend oli, nii paljud enam ei tea. George Hamilton õnneks teab ja näitab kenasti, mismoodi vend vennale vaeste kaitsmise raskes töös vajadusel ülla abikäe ulatab. Noh, muidu ei saakski keegi üldse aru, et tegu on mitme mehega aga sel va kaksikvennal on mõnevõrra kummaline maitse. Nimelt on ta veendunud, et veidi värvi teeb Zorro traditsioonilisele kostüümile ainult head ja nii ilmub ta rõhutute eest võitlema küll sarlakpunases, küll leherohelises ja vahel isegi kuldses keebis. Koos nende keepide juurde kuuluvate toon-toonis aksessuaaridega muidugi.

Õigupoolest oli mul algul mõte, et tegu on sama filmiga, mis kunagi seitsmekümnendate lõpus või kaheksakümnendate alguses meiegi kinodes jooksis. Noh, see homoteema on siin ju selline, et pisukeste tsensuurikääridega oleks saanud selle nõnda välja võtta, et ainult väga terased vaatajad oleksid asjale pihta saanud. Aga hiljem hakkasin mõtlema, et tõenäoliselt sai see film esiteks natuke liiga hilja valmis ning teiseks oli rahvusvahelise imperialismi peamise kantsi filmide näitamisega Nõukogude Eestis just nii nagu sellega oli. See tähendab, et eriti ei olnud. Pigem võib see omaaegne, väga ähmaseid mälupilte (ja omal ajal meie klassis oma paarinädalast kõikematvat Zorro-vaimustust) tekitanud film olla hoopis itaallaste 1975. a. versioon Alain Delon'iga peaosas? Ehk siis kui toosamune ette jääb, siis peaks sedagi kaema.

Aga see selleks, siinne "lõbusa tera" Zorro-film oli kah igavesti koomiline. Dialoogikirjutajad olid natuke rohkem kui natuke vaeva näinud ja kaunis ilusaid pärle oli tekstis üsna tihti.* Siia juurde veel kohati ikka üsna absurdseks kiskuv story-line (no kohe filmi alguses näiteks sõidab Diego hobuvankriga Madriidist otse San Francisco'sse Californias, Diego traditsiooniliselt tumma teenri Paco üks põhitegevusi on peremehele sellele saabunud kirjade ettelugemine... eee... ette etlemine? jne jne) ja tulemuseks on mulle üsnagi mokkamööda omaaegne farss.

8/10
___
* näiteks:
Florinda: [rääkides oma abikaasast] Do you know he only makes love to me 12 times a year?
Don Diego: Well, once a month is not so bad.
Florinda: No, he makes love to me 12 times in one night and then, zip, nothing!

või:
Don Diego Vega: If I give my lands to the people, where are we going to live?
Charlotte Taylor Wilson: Boston!
Don Diego Vega: Boston?
Charlotte Taylor Wilson: Yes! It is the only civilized city. They have the best art, the best music...
Don Diego Vega: You have to been kidding me... I was in Boston for a week, and I never heard a decent Mariachi playing

või:
...

Kommentaare ei ole: