22 september 2009

Wired ja tänavused tosin maailma muutvat ideed

Jep, nagu ikka, on Wired ka tänavu välja pakkumas ideid, mis võiksid maailma muuta. Hea küll, eelkõige siiski USA-d aga sellega koos kahtlemata ka kogu maailma. Ja kuigi Marek (ja võimalik, et veel nii mõnigi teine) neist juba kirjutas, ei tee küll küllale liiga.

Niisiis, daamid ja härrad, tosin viisi, mismoodi meie praegust allakäiguspiraalil liugu laskvat maailma uuesti redelist üles rühkima panna:

1. Luua riiklikul tasandil küberrünnakrühmlased. Ja seda ka tunnistada, sest mina küll ei usu, et sellega juba ammu ei tegeletaks. Laiemate hulkade kaasamine võiks anda aga tõenäoliselt "pahade" vastu võitlemisel paremaid tulemusi. Eksole, me kõik ju mäletame filme "Revenge of the nerds"

2. Seni lootusetuteks autsaideriteks peetud autistite töölerakendamine. Näiteks IT-vallas, mis vähemalt taani ettevõtja arvates oleks väga kasulik ettevõtmine. Mees muide ei kahtleks ka omaenda autistist poega raskele progejate orjatööle rakendamast.

3. Inimeste kloonimisele rohelise tule andmine. Tugevaimaks pooltargumendiks fakt, et identsed kaksikud on ju põhimõtteliselt samasugused kloonid ja nende puhul pole üldjuhul ju märgata nagu mingeid ebainimlikkuse ilminguid. Kuigi mina vähemalt ei saa aru, kuhu kurat nad need inimesed siin planeedil veel panevad, kui nad neid lausa tööstuslikult juurde tootma hakkavad.

4. Surmale tünga tegemine. Keski (ei, mitte Keskerakonna) analüütik, Ralph Keeney on välja uurinud, et saja aastaga on inimeste endi valikutest (suitsetamine, ülesöömine, AIDSi ajastul ilma kondoomita seksimine jne jne) tingitud surmade arv tõusnud umbes kümme korda. Keeney tehtud uuring näitas, et kui aastal 1900 oli eelmainitud põhjustel surnud inimesi 15-64 aastaste seas 5 protsenti, siis sada aastat hiljem oli see number juba 55 protsenti. Ehk siis võiksid inimesed veidi rohkem oma käitumiste peale mõelda ja kaaluda, kas näiteks selle kolm sekundi võitmine, mis kulub turvavöö kinnitamisele, on väärt võimalikku fataalset lõppu?

5. Lõpetada Aafrikale (loe: Aafrika türannidele) abi andmine. Sest see ei jõua kunagi korrumpeerunud isevalitsejate kaukast kaugemale ja nood kindlustavad selle abil vaid oma võimu ning abi tegelikult vajavateni ei jõua kunagi nisuivakestki. Sõltumata sellest, kui palju triljoneid sinna veel pumbata.

6. Tühjendada vanglad. Norrast tuleb korralikult põhjendatud ettepanek drastiliselt vähendada praegust praktikat, kus vanglad on täis mittevägivaldseid, nn. kuritegusid (ettepaneku autor kasutaks neil juhtudel pigem terminit "soovimatud teod" - näiteks kui mingi naga näppab kellegi taskust rahakoti, on see praegu kuritegu, kui seesama naga virutab raha omaenda vanemate tagant, on see äkki hoopis perekonna siseasi...) sooritanud isikuid, mis näiteks USA maksumaksjale läheb maksma 22 tuhat dollarit iga kinnipeetu kohta aastas. Muide, "Vabaduse maal" on maailma kõige rohkem vange elanike arvu kohta. Selles suudab ta juba isegi Venemaad ületada...

7. Slummide ja getode säilitamine. OK, see kõlab pealtnäha räigelt ja küüniliselt (vähemalt neile, kes neid kohti oma silmaga näinud on) aga idee on, et tegemist on loomuliku võitluskeskkonnaga, kuskohast väljuvad tugevamad ja nutikamad. Need on omamoodi inimtõuaretuse katsepolügoonid ja sealt edasi liikujatest on laiemas perspektiivis kasu kogu inimkonnale. Näiteks Kaplinna ümbritsevate karbikülade puhul nägin ma seda oma silmaga. Kogu Mustast Aafrikast voolab sinna kokku sadu tuhandeid (kui mitte miljoneid) inimesi ja kuigi Kaplinn on jätkuvalt üks maailma tänuväärsemaid praktiseerimiskohti kuuli-, torke- ja lõikehaavu ravivatele kirurgidele (tegelikult ei tea keegi, kui palju seal slummides inimesi elab ja kui aastas mõned sajad või tuhanded jäävadki kadunuks, ei lähe see enamasti kellegile suurt korda), on sealne edasiliikumine selgelt näha. Nagu meie sealne autojuht rääkis, võivad need, kes endale karbikülades juba kindla peaaluse leidnud on, end esimeste suurte sammude puhul kogukonna hierarhias tõusmisel õnnitleda. Kui nad veel mingi aja pärast linnas tööd suudavad saada ja end oma papp- ja vineerkastidest osmikutest välja murravad, on tegu väga kõvade tegijatega. Või siis kriminaalidega aga viimaste karjäär ei pidavat üldiselt väga kaua kestma, selle eest hoolitsevad juba teised nendesugused. Meie sealoleku ajal visati üks selline näiteks kilomeetri kõrguselt Lauamäelt lihtsalt alla ja et tegu oli isegi sealses keskkonnas üsna ebatavalise juhtumiga, siis pasundasid sellest pea kõikide ajalehtede esiküljed.

8. USA profispordi reorganiseerimine. Et see teema jätab mind täiesti ükskõikseks, siis ei viitsi ma seda isegi kommenteerida.

9. Eutanaasia legaliseerimine. Sellest on tegelikult juba niipalju räägitud, et ka siin pole enam midagi juurde seletada.

10. Haiguslugude avalikustamine. Ettepaneku autori sõnul sureb meditsiinilise info kehva liikumise tõttu USA-s igal aastal sama palju inimesi kui nad kaotasid kogu Vietnami sõjas. Ametlik põhjendus on muidugi privaatsuse kaitsmine aga samas on olukord nii absurdne, et ka patsient ise ei saa enda tervikliku haiguslooga tutvuda, rääkimata siis kolmandatest isikutest. Kuigi ettepanek põhineb USA andmetel, on sarnane seis ka meil. Või meil on asi tegelikult hullemgi, sest kõiki meie e-haiguslugusid saavad lugeda kõik vastava loa omanikud ja mina ei riskiks küll kihla vedada, et kusagil juba ei rända kopsakad andmebaasid, kus sees ka näiteks fakt, et mul lapsepõlves keskkõrvapõletik oli. Või et kunagise naabritüdruku sandistas purjus peaga opereerima tulnud, muidu nii respekteeritud kirurg.

11. Riskimine. Muidugi nutikalt ja mõistlikkuse piirides. On tõestatud, et inimesed, kes elavad kontrollitult ohtlikku elu, on üldkokkuvõttes õnnelikumad ja ka edukamad. Eksole, vaata või "Jackassi" hullusid kuigi vähemalt nemad on minu meelest selle pideva noateral käimisega juba end mõnevõrra veristanud...

Kindlasti ei ole tark riskida, süües näiteks munasalatit, mis on vedelenud terve päeva palava päikese käes kuid süüa fugu'ga sushit mõnes Yokohama elitaarsemas restoranis võib olla just see, mis elule vunki juurde annab. Noh, vähemalt siis kui see seda kala puhastamisel juhtunud mõne ettenägematu apsaka tõttu just ära ei võta. :)

12. USA kaitsekulutuste vähendamine. Tegelikult on ajakirjas igavene pikk ja iseenesest täiesti huvitav jutt Robert Gates'iga aga saame näha kuidas see kenna roosamanna ka tegelikkuses teoks saab. Alguses on ju kõik uued mehed ilusat juttu ajanud. :)

1 kommentaar:

ct ütles ...

The Smart List?!?
12 ideest 7 on täiesti idiootsed ja üljäänud lihtsalt ei muuda suures plaanis midagi.

Kui see on tõesti parim, mida suudetakse välja mõelda, siis võib hakata vist kohe nööri seebitama.
(Oeh, võiks pröögata sellel teemal pikalt, aga mis sel mõtet.)

P.S. Sinu lapsepõlves põetud kõrvapõletikust ei tea tõenäoliselt enam keegi. Vanasti olid meil ju haiguslood pabertoimikutes, mida pole keegi ilmselt viitsinud arvutisse ümber lüüa. Minu toimik vedeleb üldse minu käes - vana perearst pistis lihtsalt pihku, öeldes, et võin mälestuseks võtta või ära visata, kuidas aga rohkem meeldib. Ja iga uue arsti juures peab oma põetud haigused peast üles loetlema, nad ei tea seal mitte tuhkagi.