06 september 2009

Ela nagu Oscar Wilde! Peaaegu...

Cadogan Hotel, Oscar Wilde Suite Keset Londonit asub udupeen ja luksuslik Cadogan Hotel, mis on ajaloos tuntud peamiselt kahe seal elanud isiku tõttu. Üks neist oli briti näitlejatar Lillie Langtry, kes lisaks oma professionaalsele kuulsusele tekitas omaaegses Londonis skandaalset kõmu ka asjaoluga, et tema suurilma kuuluvate armukeste seas oli ka tulevane kuningas Edward VII. Ja teine, veelgi skandaalsem isik oli muidugi Oscar Wilde, kes 6. aprillil 1895.a. just selles hotellis, toas number 118 arreteeriti.

Tänaseks päevaks on mõne aja eest oma 120. juubelit tähistanud hotell täielikult renoveeritud ja kõigil soovijail on mõningase rahasumma vahetamise järel võimalik sellessamas Oscar Wilde'i toas elada. Hetkel on seal näiteks eripakkumine 'Green carnation', mille raames saab 399 naelsterlingi eest kaks inimest luksuslikku elu ja sööki nautida kahel päeval ja ühel ööl. Võrreldes Oscar'i aegadega on hotellikülalise kasutusse lisandunud muidugi olulisel hulgal moodsaid masinaid, luksuslikke abivahendeid ja muud sellist ning samuti on garanteeritud, et vähemalt samal põhjusel, millega omal ajal Wilde'i arreteerima tuldi ("committing acts of gross indecency with other male persons"), politsei sellele uksele enam ei koputa.

Ajaloo keerdkäigud on tegelikult ikka ülimalt iroonilised. Nüüd reklaamitakse seda tuba suurepärase elukohana tsiviilpartnerluse sõlmimise (mida saab teha muide sealsamas hotellis - neil on olemas kõik vajalikud litsentsid) järgseteks mesinädalateks...

Cadogan Hotel, London

Kommentaare ei ole: