08 jaanuar 2010

Lie down with dogs (1995)

Lie down with dogs
Lavastaja: Wally White
1995
http://imdb.com/title/tt0113650/

Lie down with dogs plakat Tommie elab Suures Õunas, tehes kusagil seal Times Square'i kandis mõttetut tööd flaierite laialijagajana ning ühel kenal päeval viskab tal see kõik lõplikult kopa ette. Poiss otsustab vähemalt ühel suvel oma elu muuta. Niisiis teeb ta kannapöörde ning sõidab Ühendriikide idaranniku ühte gay-keskusesse Provincetown'i (MA) suvitama. Rahatu nagu ta on, üritab ta seal leida tööd ning samal ajal nautida ka ranna- ja ööelu. Noh, seda va seksivärki saab ta seal küll ja veel ning seda ekraanil ka päris sündsuse piiri peal balansseerides (igatahes näiteks Singapuri jaoks oli see liig mis liig ja film sai seal kinokeelu) vaatajale ka näidatakse aga kõige muuga on nagu on. Või pigem küll ei ole.

Peaaegu olematu eelarvega tehtud filmi kohta võiks ju öelda, et kõige hullem välja ei kukkunudki aga tegelikult on see ikka paras jura. Stsenarist-lavastaja-peaosaline-ja-vist-veel-midagi Wally White pärineb küll igati austustväärivast perekonnast (vanavanaisa oli tuntud New Yorgi kohtunik, restoranipidajast vanaisa New Yorgi Restoranide Assotsiatsiooni asutaja jne) ja oli 1995. aastal täitsa kena noorsand aga filmi tegemisega läks tal küll natuke nihu. Kõige parem asi selle kõige juures on DVD esikaane pilt. :)

Samas on siin muidugi ka üht-teist positiivset. Vaadates seda jauramist seal ekraanil, seda kuidas üks "elu armastus" ööpäev hiljem oli juba järgmise ning siis veel ööpäev hiljem kolmanda jne vastu välja vahetatud, siis tuli paratamatult meelde üks samalaadne seltskond siinsamas Eestiski. Peeglina võib see film neile ehk veidi ebamugav tunduda. Kui nad muidugi võtavad üldse ette filmi vaadata ning ei pööra seda oma jaburapoolse elustiili (mille olulised osad on päeviti kusagil butiikides õitseda, õhtuti klubisid-baare-laundže mööda ringi kapata ning oma üle-eelmise õhtu "elu armastust" taga klatšida ning teatada, kui mõttetu see kutt tegelikult ikka on) ülistamiseks.

Muidugi on ka väidetud, et tegu on iroonilise filmi tähtteosega. Sellele nagu vihjaksid filmi pealkiri ja peategelase kohatised otsesed pöördumised kaamera poole aga kui see nii pidigi olema, siis läks see minust küll enamasti suure kaarega mööda. No aga vahest ei pidanudki, tont seda teab. Pole enam kelleltki küsida kah, peasüüdlane on juba üle viie aasta teises ilmas.

4/10

Kommentaare ei ole: