02 veebruar 2007

Samasooliste abielud Iisraelis ja liidud Mehhikos

I
Jeruusalemmas registreeriti siseministeeriumis esimene Iisraeli samasooliste abielu, mille sõlmisid Kanadas möödunud aasta juunis Avi ja Binyamin Rose.

29. novembril otsustas Iisraeli ülemkohus, et riigi valitsus peab registreerima samasooliste paaride abielud kui need on sõlmitud neis riikides, kus see on seadusega lubatud. Samas on tegemist hetkel rohkem statistikas kajastuva õigusega kuna ainult juudi rabidel on Iisraelis monopol nii abielude sõlmimiseks kui lahutusteks.

Ometi on mehed oma praeguse legaalse staatuse üle õnnelikud, nimetades seda veel üheks sammuks samasooliste paaride suhete täieliku võrdsustamise teel. Et Iisraelis oli homopaaridel juba 1994. aastast mitmeid heteropaaridega võrdseid õigusi, siis olulisimad varasemale lisanduvad muudatused, mida õigusekspert Moshe Negbi praeguse ülemkohtu otsuse tagajärjena näeb, on asjaolu, et samasoolistel paaridel tekib võimalus saada samasuguseid maksusoodustusi nagu on nn. traditsioonilises abielus olevatel paaridel ning samuti peaks homopaaridele lisanduma nüüd ka juriidiliselt lihtsam võimalus lapsi adopteerida. Seni oli homopaari ühel osalisel võimalik saada küll oma partneri bioloogilise lapse täieõiguslikuks hooldajaks (alates aastast 2000) või oma partneri bioloogiline laps ka adopteerida (alates aastast 2005) kuid partnerite omavaheline suhe ei kuulunud registreerimisele.

II
Saltillos (Coahuila osariik) registreeriti eelmisel nädalal esimene samasooliste tsiviilliit Mehhikos. Karina Almaguer and Karla López sõitsid tseremoonia läbiviimiseks oma koduosariigist Tamaulipas'est Coahuila'sse, mis on esimene Mehhiko 31-st osariigist, kus samasooliste paaride partnerlusseadus 11. jaanuaril seadusandja poolt (häältega 20:13) vastu võeti ning hiljem kuberneri poolt allkirjastatuna ka jõustus. Mexico City's võeti analoogiline seadus vastu küll juba möödunud aasta novembris kuid see jõustub alles tänavu märtsis.

Paljudes Ladina-Ameerikas riikides (eriti maapiirkondades) on homoseksualism tänapäevani tabuteema ja nimetatud seadust on tugevalt kritiseerinud nii sealne Rooma katoliku kirik kui ka president Felipe Calderdón'i partei. Hetkel on Ladina-Ameerikas lisaks Mehhiko kahele osariigile samasooliste tsiviilliite võimalik sõlmida ka osades Brasiilia ning Argentiina piirkondades. Samalaadsed seadusemuudatused on arutlusfaasis ka Kolumbias ja Costa Ricas.

Kommentaare ei ole: