01 veebruar 2007

Dustin Hoffman ja Jon Voight Tallinnas

DVD Vastalanud kuul saab USA kultusfilmide festivali Manifest (2.-9. veebruaril Tallinnas, 11.-15. veebruaril Tartus) raames näha portsu Ameerika ja tegelikult ka kogu maailma filmiajaloo tippteoseid. Festivali kandvaks teemaks on seekord sõnavabadus ning Eesti ameerika ülikoolide vilistlaste poolt kokku pandud programm tugineb eeldusele, et ehkki USA konstitutsiooni esimene parandus garanteerib Ameerikas sõnavabaduse, on läbi ajaloo paljud filmid tekitanud püüdlusi seda vabadust kärpida. Teiste hulgas linastub ka John Schlesinger'i legendaarne "Midnight cowboy" (1969), dramaatiline lugu suurlinna eksinud kahest õnnetust hingest, nende väikestest unistustest ja purunevatest lootustest.

Esimese X-reitingu saanud filmina Oscar'i võitnud film räägib Texases oma nõudepesija karjäärist loobunud ning New Yorki rikkaks saama tulnud naiivsevõitu prostituudist (Jon Voight) ning ta keerulisest suhtest pisisuli Ratzo Rizzo'ga (Dustin Hoffman). Eelmisel aastal seoses "Brokeback mountain'i" eduga tuletati korduvalt meelde ka just seda kui sisuliselt esimest kuldmehikese saanud gay-temaatikaga (mis on küll kuuekümnendate lõpu USA ühiskonnale omaselt üsna sordiini alla pandud) filmi.

Treilerit vaata näiteks siit.

Tallinnas linastub "Midnight cowboy" kinos "Sõprus" 6. veebruaril 2006, algusega kell 20.00. Teisi festivalil näidatavaid filme ja seansside algusaegu vaata festivali kodulehelt.

Kommentaare ei ole: