08 veebruar 2007

Jimmy Dean ja teised mässajad

Sal Mineo & James Dean Maailma veidi rohkem kui sada aastat kestnud kinoajaloos on lugematu arv staare ja staarikesi, ometi on nende seas ka mõned üksikud, kes oma valgusega seda ülejäänud tähetolmu selgelt tuhmistavad. Kõige eredamad Hollywoodi supernoovad on kahtlemata Marilyn Monroe ja James Dean, inimesed, kelle müstiline legendaarsus on ammu varjutanud nende tegeliku olemuse. Parimad näited illustreerimaks väljendit "suurem kui elu". Ja teine neist kahest oleks täna saanud 76 aastat vanaks.

Tõenäoliselt on Jimmy kolmest suurest filmist tuntuim ajaliselt keskmine, "Rebel without a cause", sisuliselt esimene gay-teemaline noortefilm üldse. Film tekitas juba valmimise käigus parajalt pahandust ja kuuldavasti põhjustas ka ühe Warneri-vennakse kulissidetaguse sekkumise. Meenutame siinkohal, et Warner Bros.'i asutajad olid tuntud oma homofoobsuse tõttu ja see on põhjustanud ka mitmeid koomilisi situatsioone, üks neist näiteks mingil Warnerite korraldatud õhtusöögil kui peoperemees juhtus Tennessee Williams'iga kaasas olnud noormehelt uurima, et millega see tegeleb ning too vastas Warnerile jultunult silma vaadates: "Mina? Mina kepin härra Williams'iga." Warner olevat selle peale veiniklaasi ümber ajanud ning rohkem ei urgitsenud enam kellegi eraelus.

James mängis filmis Jim Stark'i, teismelist noormeest, kellel on lisaks suhtele Natalie Wood'i mängitud Judy'ga suhe ka Sal Mineo mängitud Plato'ga. Tänaseks on teada fakt (avaldati aasta eest "Entertainment Weekly's"), et algselt oli käsikirja sisse plaanitud ka põgus suudlus Jimi ja temasse armunud Plato vahel kuid juba käsikirja eelarutelul pani filmistuudio sellele veto. Mis laskis stuudio esindajatel aastaid külmavereliselt tõrjuda süüdistusi loojate vabaduste piiramisel ning demagoogiliselt väita, et käsikirja ei ole stuudio survel muudetud. Muidugi ei ole, sest see, mis tohib või ei tohi seal olla, öeldi ette juba enne stsenaariumi kirjutamist. See kõik ei seganud aga lavastajat oma visiooni ellu viimast. Mitmetest mälestustest on tulnud avalikkuse ette katkendeid võteteaegsest dialoogist lavastaja ja teismelise Mineo vahel.

"Mis on see, mida sa üle kõige tahaksid?" küsis rezhissöör Nicholas Ray toona 15-aastaselt Sal'ilt.
"Autojuhilube," vastas Mineo.
"Suurepärane," ütles Ray. "Vaata siis Jimmy't nii nagu oleks ta su autojuhiluba."

Lisaks Plato ilmselgele imetlusele Jim'i vastu kubiseb film ka muudest vihjetest Plato seksuaalsete eelistuste kohta nagu kasvõi suur foto toonasest iidolist Alan Ladd'ist, mis kaunistab noormehe koolikapi ust.

Takkapihta tunnistas Sal Mineo hiljem oma mälestustes, et oli Dean'i lootusetult armunud aga ta oli liiga noor, et julgeda seda siis tunnistada.

Selle filmiga on seotud veel üks kummaline tõsiasi, et kõigi kolme staari elu lõppes traagiliselt ja liiga vara. Natalie Wood uppus 1981. aastal, Sal Mineo mõrvati West Hollywoodi tänaval 12. veebruaril 1976. aastal ja James Byron Dean sõitis end oma "saatanliku" Porsche'ga surnuks juba 30. septembril 1955...

Kommentaare ei ole: