03 märts 2010

Where the Wild Things are (2009)

Where the Wild Things are (Kus metsikud end peidavad) (2009)
Lavastaja: Spike Jonze
2009
http://imdb.com/title/tt0386117/

Where the Wild Things are plakat Max on üks väga elava fantaasiaga ning maailma ebaõiglust natuke liiga sügavalt hinge võttev poiss, kellel ilmselt just tänu sellele on kalduvus mõningasele vägivaldsusele. Ühel õhtul kui tal kodustega järekordne tähelepanupuudusest tingitud kokkupõrge on, jookseb poiss minema, leiab mere äärest väikese purjepaadi ning purjetab maailma otsa. Või no vähemalt kuhugi sinnapoole, sest peale lagedal merel tormi kätte sattumist näeb ta lõpuks kauguses maa kontuure ning hiljem ka seal põlevat lõket. Peale randumist tule ja soojuse poole roniv, külmast ja märjast lõdisev poiss leiab puude vahelt eest kummalised hiiglased, kes parajasti lõhuvad igaveste pirakate herilaspesade moodi kerasid.

Järgneva tutvumistseremoonia käigus õnnestub Maxil napilt pääseda ärasöömisest ning veidi hiljem laseb ta end juba hiiglaste kuningaks kroonida, lubades lahendada nende omavahelised suheteprobleemid, tagada kõigile turvalisus ning kaotada oma kuningriigis kurbus. Max võidab jäägitult ühe Caroli-nimelise eluka (kes võiks oma temperamendilt ning käitumiselt vabalt olla poisi kaksikvend) südame, kes algul kaitseb Maxi teiste eest kuid lõpuks hakkab kuninga tegevus tekitama kahtlusi nii Carolis kui ka teistes Wild Things'ides. Tegelikult isegi ka Maxis endas, kes leiab endalegi ootamatult, et kergekäeliselt antud lubadusi ei ole üldsegi nii kerge täita.

Maurice Sendak - Seal, kus elavad metsakollid - raamat Film põhineb järjekordsel üleilmsel kultusraamatul (autoriks Maurice Sendak), mis meil küll kaunikesti tundmatu. Kuigi see 1989.a. kirjastuses "Eesti Raamat" isegi ilmus, nime all "Seal, kus elavad metsakollid." Muidugi ei saadud ka siin läbi ilma filmi jaoks lugu ringi kirjutamata aga ma kipun arvama, et need muudatused tulid isegi kasuks. Eksole, purjetamine kusagil silmapiiri taga asuvasse omapäraste asukatega maailma mõjub realistlikumalt kui lihtsalt voodist välja kasvama hakkav mets.

Ah, mis ma ikka siin kirjutan kui (peaaegu) kõik ja palju paremini on juba kirjas siinses arvustuses. Mul jääb üle vaid alla kirjutada.

Niipalju ometigi veel, et The Jim Henson Company mehed ja naised, kes metsakollid päriselt valmis meisterdasid, on ära teeninud kõikvõimalikud kiidusõnad! See kamp juba teab, kuidas kõikvõimalikke arvutiväliseid elukaid elama panna. Kuigi jah, võtetel tekkinud probleemide tõttu (kostüümide pead osutusid näitlejatele kandmiseks liiga raskeks ja nii eemaldati sealt näiteks kaalukas kaugjuhitavate silmade süsteem ning muidki näoilmeid esile manavaid tehnilisi vidinaid) on enamik filmis nähtavat miimikat siiski arvutis valmis nikerdatud...

9/10

Where the Wild Thing are - postrid

Kommentaare ei ole: