16 aprill 2009

Bolt (2008)

Bolt (Välk)
Lavastaja: Byron Howard, Chris Williams
2008
http://imdb.com/title/tt0397892/

Bolt - Välk Superkoer Välgu jaoks on iga päev täis peadpööritavaid seiklusi. Vähemalt seni, kuni kaamerad käivad. Neljajalgne kangelane ise aga ei tea, et päevast päeva tema poolt korda saadetud uskumatud imeteod ja hulljulged trikid saavutatakse enamjaolt tänu eriefektidele ning et ta on tegelikult täiesti tavaline koer. Kui Välk satub siis Hollywoodi võlumaailmast New Yorki, ootab teda ees pikk ja ohtuderikas teekond tagasi oma parima sõbra Penny juurde. Seejuures on talle abiks ninatark hulkuv kass Käpik ning seiklusjanuline hamster Sarvik, kelle kogu senine elu on möödunud teleri ees Välgu seiklusi vahtides. Seikluste keerises saab kõigile kolmele selgeks, et kangelastegude sooritamiseks ei pea olema superkangelane.

Mnjah. Selline tüüpiline teekonnafilm, kus kangelane liigub punktist A punkti B ning möödaminnes saab targemaks nii iseenda kui ka elu ja kõige koha pealt. Pidevalt kiskus tõmbama paralleele Disney/Pixar'i teise road movie Cars'iga ja nagu peale filmi vaatamist ühte saiti lugedes selgus, toimus "Bolt'i" algse versioon (siis veel "American dog'i" nime all) tegevus kohati isegi samades kõrbedes, kus mõni aasta varem Lightning McQueen ringi kimas.

Maakaardistseenid olid lahedad ja selline osariigist osariiki rändamine tõi silme ette jälle hiljuti vaadatud dokumentaali Stephen Fry USA-ringreisist, mil viimane külastas kõiki osariike ja leidis pea igalt poolt midagi näitamisväärset ja huvitavat. Samamoodi liikus ka Bolt ja kompanii ühest põnevast kohast teise ning seejärel kolmandasse ja nägi sellel teekonnal lõpuka kordades rohkem kui kogu varasema elu jooksul kokku.

Mis veel? Pleksiklaasist kuuli sees ringi veerev ning oma fänluses lausa maniakaalne hamster oli muidugi hea leid ja loomulikult ei saanud Disney jätta tegemast vihjet homokogukonnale. Kuigi see viimane oli üsna totakas ning nimetet tegelased kiskusid rohkem sinna eelmise sajandi keskpaiga filmihomode poole. Sellised õitsvad ja tähtsalt kudrutavad...

Kokkuvõttes on "Bolt" siis üks igakülgse hoole, armastuse ning kaine kalkuleerimisega konstrueeritud multikas. Vaadata kannatab küll aga mingit vau-efekti ei tekita.

6/10

Kommentaare ei ole: