11 oktoober 2006

John Rechy & One Award

One National Gay and Lesbian Archives valis oma tänavuse One culture hero award'i saajaks 1934. aastal Texases sündinud, mehhiko-šoti päritolu ameerika kirjaniku John Rechy. 28. oktoobril Los Angeleses üle antav preemia tunnustab Rechy aastatepikkust tööd kirjaniku, pedagoogi ja LGBT aktivistina.

Rechy on seni avaldanud 17 raamatut, ta esimene, 1963. aastal ilmunud "City of night", on autobiograafiline romaan mitmepalgelisest gay-elust USA suurlinnades, peamiselt L.A.-s. Veel täpsemalt on tegu ühe homoprostituudi meeleheitliku otsinguga tõelise armastuse järgi. Noore autori esikteosele jagasid kiidusõnu tuhanded lugejad, teiste hulgas ka näiteks Christopher Isherwood ja James Baldwin.

Seitsmekümnendate keskel ilmus Rechy sulest dokumentaalse tagapõhjaga raamat "The sexual outlaw", mis uuris homofoobiaga seotud küsimusi ja pälvis positiivsed hinnangud nii Los Angeles Times'i kui ka The New York Times'i kriitikutelt. Ta seni viimane raamat, "Beneath the Skin: The Collected Essays of John Rechy", ilmus 2004. aastal. John Rechy elab Los Angeleses ning õpetab University of Southern California's kirjandust.

One on arvatavasti maailma suurim LGBT pärandit uuriv raamatukogu. Selle kollektsioonides on ajaloolisi dokumente, trükitud materjale, fotosid ning teisi olulisi LGBT ajalooga seotud objekte.

linke: www.johnrechy.com / www.onearchives.org

Kommentaare ei ole: