08 aprill 2010

Jumper (Hüppaja) (2008)

Jumper (Hüppaja)
Lavastaja: Doug Liman
2008
http://imdb.com/title/tt0489099/

Jumper - Hüppaja - plakatid ja DVD David Rice (Hayden Christensen) on nautinud kogu elu täielikku vabadust. Soovi korral võib ta teleporteeruda ükskõik millisesse paika maailmas, Rooma Colosseumi varemetest Kairo püramiidide juurde, süüa õhtust Pariisis, magustoitu aga juba Tokios. Suur on tema üllatus, kui ta kohtab esmakordselt Griffinit (Jamie Bell), kes omab samasuguseid võimeid. David saab teada, et tänu oma geneetilisele anomaaliale on ta üks nn. Hüppajatest, kes on kõik sattunud surmaohtu tänu salaorganisatsioonile, mille liikmed, kes kutsuvad end paladiinideks, on andnud vande tappa viimne kui üks neist. Paladiin Rolandi (Samuel L. Jackson) eestvedamisel algab tagaajamine, mis viib ümber maailma ning mille käigus saab Davidist võti võitluses, mis on kestnud läbi ajastute.

Hüppajad on järjekordsed superkangelased aga erinevalt paljudest teistest (super-, spider-, bat-, x-, iron ja kõik need muud man'id) ei tõtta nad inimkonda seda ähvardavate ohtude eest üllalt kaitsma, vaid on vähemalt Davidi näitel ametis iseendale mõnusa elu korraldamisega. Ehk nad on oluliselt inimlikumad kui senised must-valged superkangelased. Võib-olla on see ka lihtsalt aja märk, et postpostmodernses maailmas on isegi superkangelased keskendunud hedonistlikule nautimisele. No vähemalt senikaua kuni paladiinid ta idüllilise maailmapildi segamini põrutavad. Siis läheb asi juba isiklikumaks ning Davidil tuleb leida õhkõrn balanss kättemaksu ning ellujäämise vahel.

Veel üks "suurte ootuste film", mis paari aasta eest linastudes paraja pettumuse tekitas. Üles haibitud intrigeeriv stoori ja väga efektsed trailerid panid ootama tont teab millist meistriteost ja kui siis selgus, et põhimõtteliselt olekski võinud piirduda trailerite vaatamisega, oli pettumus leebelt öeldes kolossaalne. Ilmselt oleks ma siis pannud hindeks heal juhul 2/10 aga nüüd selle peale mõeldes on selge, et nii madal hinne oleks olnud pirtsaka minu solvunud kättemaks lõhutud lootuste pokaali eest.

Eile sattus film aga uuesti ette ja mõtlesin, et vaatan enne Pratchetti raamatu kallale asumist veerand tunnikest nunnut Hayden Christenseni (kelle otsa ma koperdasin aastapäevad enne seda, kui ta Tähesõdadega kuulsaks sai - muide, 2001. a. valminud "Life as a house" temaga ühes peaosadest on erinevalt kosmosesõdade fantaasiatest suurepärane film!) ja nii ma jäingi ekraani ette istuma kuni äkki film läbi oli.

Ehk siis tagantjärele, kui omaaegne haip meelest läinud on, võib öelda, et see on täiesti üle keskmise ulmemärul, mida võib mõne aasta pärast mõnel laisal pärastlõunal või ööhakatusel veelgi vaadata küll. Ja kuna nad kuuldavasti on praeguseks juba hakanud "Jumper'ile" ka järge filmima (seni on kinnitatud andmeil režissöör ja peaosaline ikka endiselt Liman ning Christensen), siis võib järgmisel aastal ka selle üle kaeda.

7/10

Kommentaare ei ole: