06 aprill 2010

Avatar (2009)

Avatar (2009)
Lavastaja: James Cameron
2009
http://www.imdb.com/title/tt0499549/

Avatar plakat Filmiveeb kirjutab: "Avatar on lugu endisest mereväelasest Jake Sully'st, kes sai vigastada lahingus ja on halvatud vööst allpool. Ta otsustab osaleda Avatari programmis, mis peaks andma talle tagasi terve keha. Ta reisib Pandorasse, külluslikku vihmametsa, mis on täidetud uskumatute eluvormidega - mõned ilusad, mõned hirmutavad. Pandora on koduks ka Na'videle, humanoididele, keda inimesed peavad primitiivseks, aga tegelikult on nad evolustiooniliselt palju rohkem arenenud kui inimesed. Üle kolme meetri pikad, sabadega ja läikiva sinise nahaga, elavad Na'vid harmooniliselt oma maailmas. Kui aga inimesed hakkavad Pandorat kahjustama, et leida väärtuslikke mineraale, ohustab see Na'vide elu, ja nad on sunnitud näitama oma sõjalisi võimeid.

Jake on sunnitud osa võtma sellest sissetungist Pandorasse. Kuna inimesed ei saa hingata Pandora keskkonnas on nad loonud hübriidid, Avatarid, pool inimesed, pool Na'vid. Avatarid on elavad ja hingavad kehad Pandoras, keda kontrollivad inimesed tehnoloogia abil, mis ühendab Avatari meelt inimese omaga. Pandoral, oma Avatar kehas, saab Jake olla kes ta on, ta saab tagasi oma keha. Lisaks sellele armub ta noorde Na'visse, Neytiri, kelle ilu on võrdne naise sõjaoskustega. Kui Jake'i hakatakse järjest rohkem Neytiri klannis omaks võtma, leiab ta end kahe maailma vahelt - ta peab valima poole suures sõjas, mis otsustab terve maailma saatuse. "


Viimase kümnendi räägituim film. Armastatuim ja vihatuim. Mille vaatamiseni ma alles nüüd jõudsin. Tavalise 2D-versiooni vaatamiseni, sest provintsis teatavasti moodsat kinopilti ei näidata ja Tallinnas olles käisin ma hoopis Tim Burton'i "Alice'it" vaatamas. Aga see selleks.

Omal ajal lugesin ma natuke ikka ka neid filmi(k)arvustusi ja üks peamisi etteheitmisi oli sellise haibi juures originaalse loo puudumine. Nojah, ei olnud seda ahhetamapanevat jutustust tõesti. Aga samas, kui palju neid tõeliselt originaalseid lugusid sedasorti koguperevaatemängude juures üldse kunagi olnud on? Cameron läks kindla peale välja ja nagu lähiajalugu halastamatute faktidega näitab, oskab see mees seda ülihästi. Ega tal muidugi eriti valikuvõimalusi poleks olnud kah, sest see rahahulk, mis tootmisse pandi, oli pöörane ning see lihtsalt pidi kõik kasumiga tagasi tulema. Tuli kah. Ja money talks.

Üks kiitjate ja laitjate omavahelise sõja peamisi argumente kiitjate poolelt oli, et vihased kriitikud ei saanud või ei tahtnudki aru saada, mis oli filmi sõnum. Loodusega (mille osa me ju kõigest hoolimata ikkagi ka ise oleme) harmoonias koos elamine ja palju muud sellist new age'ilikku kraami. Mis iseenesest on (või õigupoolest oleks) ju väga ilus. Seega saab lisaks suurele kassatulule selle filmi plusspoolele kirjutada ka seda, et tõeliselt suur hulk käis seda vaatamas ning need inimesed said (muidugi vaid niivõrd kuivõrd kellegi kõrvadevahe seda endale teadvustada lubas) lisaks vaatemängule ka seda sõnumit kogeda. Mitte et ma nii naiivne oleks, et usuks, nagu jääks 2009. aasta ja "Avatari" linastumine maailmaajaloos pöördeliseks sündmuseks, mis tulevikus hakkab tähistama inimkonna mõistusele tulekut.

Filmi alguses ütles Neytiri Jake'ile, et see on nagu rumal laps ja ei saa millestki aru. Üksikindiviid on tavaliselt suuteline õppima ja õigeid järeldusi tegema, massiga ei ole aga suurt midagi pihta hakata. Miljarditest rumalatest lastest ei saa iialgi miljardeid Jake Scully'sid, need jäävadki oma Kärbeste Jumalat kummardama.

8/10

Kommentaare ei ole: