09 detsember 2009

The box (Laegas) (2009)

The box (Laegas)
Lavastaja: Richard Kelly
2009
http:/imdb.com/title/tt0362478/

plakatid Eelmise sajandi seitsmekümnendatel aastatel elab Virginias üks igati ontlik abielupaar. Selline kõigiti keskmine ameerika pere: NASA heaks töötav mees, õpetajannast naine ja nende teismeline poeg, kes kõik elavad vanemate palgapäevast palgapäevani kuni ühel päeval tekivad tõsised rahamured. Ja sel ajal ilmub varahommikul nende majatrepile üks saladuslik pappkast, mille sees on veel saladuslikum puidust karp, mille peal omakorda lukustatud klaaskupli all suur punane nupp. Karbiga käib kaasas pakkumine hirmsasti moonutatud näoga mehelt: kui abielupaar seda nuppu muljub, sureb kusagil keegi nende jaoks tundmatu inimene ning nemad saavad miljon dollarit maksuvaba raha. Otsuse tegemiseks on aega ööpäev ning pakkumine on ahvatlev. Mida nad aga veel ei tea, on see, et nende valikust sõltumata on hirmsate tagajärgede laviin juba liikvele lükatud ja kui nad mõne aja pärast taipavad, et nende võimuses pole enam midagi muuta, siis saavad juba vaid vooluga kaasa minna. Kogu sündmusteahelal on aga vaid nende isiklikust õnnest ja saatusest kaugelt sügavam tähendus...

Hoolimata asjaolust, et viimasel ajal on mu filmivaatamine kuidagi üsna olematuks vaibunud, oli see linatöö kohustuslik. Esimesel võimalusel. Esiteks on see "Donnie Darko" geeniusest lavastaja uusim (ja järjekorras ka alles kolmas) film ja teiseks mängib siin üks mu isikliku kutemeetri seierit punasesse viiv kutt nimega James Marsden (enim tuntud ehk X-mees Cyclops'ina).

Film põhineb osaliselt pea nelikümmend aastat tagasi Playboy's ilmunud Richard Matheson'i ulmelisel lühilool "Button, button" ja tõtt-öelda on natuke kahju, et algne stoori nii kapitaalselt ümber on kirjutatud ning omaaegne mõtlemapanev puänt ("You actually never really knew him" või kuidas see nüüd täpselt oligi...) täielikult kaduma läks. Mis küll ei tähenda, et siin mõtlemapanevat kraami ei oleks aga üldiselt jääb see supp siiski lurriks. Ei Marsden ega Cameron Diaz esine eriti veenvalt (hea küll, tõele au andes, millal nad seda varemgi teinud on?) ning suurepärase rolli teinud vanameister Frank Langella ei suuda kogu kremplit üksinda kah ülal hoida.

Et ma hoidusin enne vaatamist igasuguseid arvamusi selle kohta lugemast ja vaatasin vaid ühte teaser-treilerit, siis oli tagantjärele veidi kriitikat sirvida üsna huvitav, eriti kuna see oli sõna otseses mõttes seinast seina. Silma hakkas ka tendents, et ameeriklastest tavavaatajatele film ei meeldi ning jookseb seal kuuldavasti päris tühjadele saalidele. Selle põhjusena on muuseas välja toodud ka asjaolu, et siin puudub ulmades elava ameeriklase jaoks kohustuslik happy end. Mõned elukutselised filmikriitikud seevastu on filmi vastu aga oluliselt armulisemad olnud. Ometigi on selge see, et seda geniaalsust, mis oli lavastaja esikfilmis, siin ei ole. Ehk kunagi edaspidi, mil Kelly ei punnita spetsiaalselt teha "kommertslikult edukat filmi ning samal ajal säilitada oma loomingulist kreatiivsust" (nagu ta kusagil esilinastuse eel kilkas) õnnestub see tal jälle.

5/10

1 kommentaar:

Ulmeguru ütles ...

Kurb muidugi, sest jutt oli selline mõjuvõimas tükk, mis jäi ühe korraga pikaks ajaks meelde.

Eks ma vaatan sobival võimalusel muidugi filmi ära, aga ootused nüüd nii kõrged pole... ausaltöelda polnud ka varem...