06 mai 2008

Laupäevak, sotsialistlik töö ja nõuka-nostalgia

Tõtt-öelda olen ma endiselt segaduses ega ole suutnud välja mõelda, kas hiljutine laupäevakute traditsiooni taaselustamine oli seekord pühendatud esimesele maile või hoopis fašistliku Saksamaa üle Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 63. aastapäevale? Aga ega eriti vahet pole kah, peaasi ju, et tegemist oleks glamuurse ning mastaapselt pretensioonika ettevõtmisega. Nõnda nagu siinmaal elavatele inimestele ikka meeldinud on, olgu selleks siis mürinal ellu viidud kavad "Viisaastaku plaan kolme aastaga!" või "Eestimaa prahist puhtaks ühe päevaga!"

Huvitav on muidugi seegi, et täieline nõuka-nostalgia paistab olevat haaranud ka neid, kes hulga hiljem siia ilma sündinud ning ei tohiks kuidagimoodi punakast pisikust nakatatud olla. Ju see siis midagi sellist on, mis meile salakavalalt näiteks toiduga sisse söödetakse. Nagu Meerikamaa elanikud ütlevad õudusest (või on see põnevusest?) õlgu väristades, ise järjekordset vandenõuteooriat silmas pidades: "It's something in the water."

Aga muidu on jah igavesti vahva ja teeme sellest aktsioonist ühe laheda traditsiooni. Kogu aasta saab teatud kamp oma kõntsa poetada kuhu paremaks peab ja siis igal kevadel tuleb üks teine vaimustusest hõõguvate silmadega seltskond suure hurraaga seda jälle kokku kraapima. Ning kõik on rõõmsad ja rõõsad, rääkimata sellest, et see on nii tore, nii tore...


Muide, ma lugesin suurüritusele pühendatud lugematutest mälestuskildudest vaid mõnda ning sellestki piisas, et mõista veel ühte olulist nüanssi kogu selle ettevõtmise juures ja selleks on loomulikult uudse informatsiooni kinnistamine tublide õppurite peakestes. Ning sedagi, et ammused hoiatused totaalse tuumaohu tagajärgedest polnud asjatud: radioaktiivsed tabletid on juba põhjustanud hirmsaid mutatsioone ning sõralisedki seljaroogseteks kabjalisteks muutnud (tsitaadid orkuti vastavast kommuunist):

"üks tuttav leidis oranži vene aptjeka karbi kus sees olid väikestes värvilistes tuubides erinevad (arvatavasti radioaktiivsed) tabletid ja ühes oli mingi pulber :S"
"tiimi kaaslane leidis lehma sääreluu koos kabjaga --- ühestükis ja puha, hiljem leidis lisaks osa seljaroost koos ribidega ..."

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

I love your irony ^^ (vähemalt niikaua, kui see ei käi minu pihta)