05 jaanuar 2008

Evan Almighty (2007)

Evan Almighty (Kõikvõimas Evan)
Lavastaja: Tom Shadyac
2007
http://imdb.com/title/tt0413099/

Kõikvõimas Evan Endine uudistetoimetaja Evan Baxter (Steve Carell) on suundunud poliitikasse ning saanud konressmaniks. Mehe elu aga muutub, kui talle ilmutab ennast jumal ise (Morgan Freeman). Jumalal on Evani jaoks missioon: ehitada uus Noa laev, kuna tulevat uus uputus.

Nüüd juba pea viis aastat tagasi staaritses "kumminägu" Jim Carrey selle filmi õpetliku alatooniga eelloos "Bruce almighty" aga ega palju muutunud pole. Jumalal on endiselt mõne oma "lapsega" teatud plaanid ning loomulikult kasutab ta kõikvõimalikku trikitamist, et vastupunnivat võsukest oma tahtmist mööda käituma panna.

Plussid? Ehk asjaolu, et vähemalt mõnda aega saavad tegijad seda uhkelt nimetada "kõigi aegade kõige rohkem maksma läinud komöödiafilmiks"? Aga et komöödia? Nojah, Jumala kohati väga lahedat huumorisoont ei saa tõesti eitada ja uhke seilamine mööda Washingtoni ning oma paadiga Kapitooliumi künkal sildumine on juba praegu peaaegu klassika...

Miinused? Kõik ülejäänud. Kaasa arvatud oodatust oluliselt nõrgemad kassanumbrid, mis oleks veelgi nirumad olnud kui Piiblivööndi usuhullud kinodesse ühiskülastusi teinud poleks. Või on see kehv kassa nüüd just pluss, sest see annab lootust, et sellele farsile enam kolmandat osa ei hakata tegema.

Üle aegade kestvaks eksistentsiaalseks küsimuseks jääb endiselt see, et miks Jumala rolli sai endale ikkagi Morgan Freeman (kes oli tõtt-öelda ka ainus põhjus, miks seda diloogiat vaadata kannatas) ja mitte Whoopi Goldberg? Kus ometi küll olid soolise võrdõiguslikkuse volinikud sel raskel ajal kui neid hädasti vaja oli?

2/10

Kommentaare ei ole: