03 jaanuar 2007

Tagasivaade kahe tuhande kuuendale, osa 1

I
Aasta algas "suure pauguga" kui jaanuari esimestel päevadel ilmus meedias LGBT-rahvast koondavate kodanikeühenduste poolt 30. detsembril 2005. a. riigijuhtidele saadetud pöördumine, milles taodeldi seadusloome algatamist samasooliste peresuhete seadustamiseks.

Tuletaks siinjuures ka meelde, et see pöördumine ei tulnud siiski päris tühjalt kohalt, sellele eelnes sotsiaalministeeriumist mõni aeg varem tulnud üleskutse algatada ühiskonnas avalik debatt homoliitudega kaasnevate õiguste üle ning selle omakorda tingis tookord ettevalmistatav uus perekonnaseadus. Ja debatt ka tekkis ning seda jagus mitmeks kuuks. See oli ka esimene kord kui diskussiooni kandepind sai laiem kui senine tavapärane internetikommentaatorite seltskond. Koguni mõned tipp-poliitikud avaldasid oma seisukohti, nii pooldavaid kui eitavaid.

Avalikkuse ette jõudsid president Rüütli lapselaste osavõtul toimunud Kadriorgia ning poliitik Tarmo Kruusimäe (a.k.a. Kojamees) homoviha õhutav käitumine. Umbes samal ajal mõistis Europarlament homofoobia suure häälteenamusega selgelt hukka.

Selgus, et Eesti Pangast pärit ehtsat praakrahatähte omades võib kergesti vangi sattuda.

Soomlased said "uusvana" presidendi. Tänapäeval rohkem Muumimammana tuntud kunagine SETA (Soome peamine LGBT õiguste eest seisev organisatsioon) juht Tarja Halonen on põhjanaabrite riigilaevukest jätkuvalt tüürimas. Vähemalt 2012. aastani.

Suri Mikk Mikiver.

II
Karikatuuritüli
moslemite ja Euroopa vahel lahvatas uue hooga.

Linnugripipaanikas Eestis tunnistab siseminister, et hoolimata varasematest optimistlikutest hinnangutest, pole me mustaks stsenaariumiks kaugeltki valmis, hiljem saime teada, et vajalikku ravimit on Eestis varuks vaid 3000 doosi. Võimalik, et sellest ehk isegi jagub riigikogulastele ning nende peredele ja lähimatele sõpradele.

"Tänu" õlireostusele hakkas Villu Reiljani pea kohale üha rohkem tuliseid süsi kogunema ning avalikkus sai tasapisi rohkem ja rohkem teada ta valetamistest, vassimistest ning mahhinatsioonidest.

Tekkis üksjagu koomiline segadus reekviemi tellimisega veel elus olevale president Merile. Kas Arvo Pärt või Erkki-Sven Tüür?

Justiitsminister Lang loobus ideest saata uus Perekonnaseadus Riigikokku, sellega vaibus ka riiklikul tasandil debatt homopaaride seaduslikust partnerlusest. Seaduse tagasitõmbamise põhjuseks polnud niivõrd homoteema vaid hoopis valitsuskoalitsioonis tekkinud tõsised lahkarvamused mitmete seadusepunktide koha pealt.

Saime taaskord teada enneolematult pika nimekirja toredatest ja rikkaliku ajalooga inimestest, keda kõiki Arnold ordeniga autasustas. Seekord oli neid siis täpselt 838 inimest, mis sellest, et riiklike teenetemärkide kvoot 2006. aastaks oli vaid 262. President teab ise, mis ta teeb! Üks markantsemaid näiteid seni viimastest Eesti Vabariigi ordeni kavaleridest on härrasmees, kes aastate eest käis oma käega sinimustvalget trikoloori korstna otsast alla tõmbamas. Kindlasti on selleski mingi ülikõva antisovjeetliku vastupanuliikumise nüanss mängus, millest mina lihtsalt kunagi aru ei saa. Kuigi tõsi on see, et nimetet kodanik jäi hammaste vahele juhuslikult, näpuga oleks pidanud näitama hoopis teiste meeste ja naiste peale. Nii paljusid ustavaid punavanakesi pole kunagi varem sellise hulga riiklike teenetemärkidega õnnistatud kui Rüütli presidentuuri ajal.

Avati KUMU. Oma lubadusega sellest suursündmusest osa võtta ajas Harry Männil tagajalgadele nii isehakanud natsikütid kui Ameerika Ühendriikide suursaadiku. Sarnane hüsteeria käis veebruaris ka ühe naiskodukaitsja kõrvast leitud haakristiga kõrvarõnga üle. Jah, kuhugi tuleb tõesti tõmmata mingi piir aga sellised farsid panevad vaid nõutusest pead raputama.

Üks aasta kõmulisemaid filme, Ang Lee meistriteos "Brokeback'i mägi", jõudis Eestisse ning kogus siingi väga korraliku vaatajaskonna. Järgmisel kuul jäi see absoluutne favoriit kõikidele üllatuseks päris mitmest Oscar'ist ilma. Akadeemia tõestas taaskord oma vanameelsust.

Ja Torino olümpiamängudel läks Eesti esindusel üle ootuste toredasti.

III
Vastukaaluks praeguse, lapsena Hitlerjugend'i ridadesse kuulunud paavst Benedict XVI hukkamõistvatele sõnavõttudele homoseksualismi teemal, tegid Quebec'i roomakatoliku preestrid ühisavalduse, milles seadsid paavsti seisukohad kahtluse alla ning avaldasid kahetsust, et nende kiriku juhtkond on endiselt kinni ajas, mil orjapidamist peeti loodusega kooskõlas olevaks.

Suri Edgar Valter, mees, keda teavad vist küll absoluutselt kõik eestlased.

Üks sealsete tavadega kursis olev, Eestist pärit sõjamees oskas end moslemite kodumaal ikkagi silmini täis juua ning sellega sellise segaduse kokku keerata, et mitu kuud helpisid seda suppi väga erinevad inimesed, pingutades selle nimel, et vanemveebel Korol lõpuks elusa ja tervena koju tagasi tuua. Rääkimata asjaolust, et see afäär läks maksumaksjale sadu tuhandeid kroone maksma. "Kuningas" ise suvatses lõpuks isegi vabandada.

Ööl vastu 14. märtsi suri president Lennart Meri. Arnold Rüütel sai hakkama oma karjääri ehk kõige piinlikuma fopaaga kui ta avaldas kaastunnet "valele lesele".

26. märtsil sõitsime kaasaga oma selle aasta esimesele välisreisile, seekord läbi Praha Ateenasse. Meile mõlemile esimene kord Kreekas olla ning kartus, et Lennu-taadu matustega seoses võib lennujaamas probleeme tekkida, osutus alusetuks. Sama päeva õhtul panime Akropolise külje all ühes ortodoksi kirikus oma suure presidendi mälestuseks põlema kõige suurema küünla, mis seal saadaval oli. Nii umbes meeter kakskümmend sentimeetrit pika.

Järgmised päevad möödusid üsna kohustuslikke turistimarsruute mööda, polegi kunagi varem seda turistiks olemist nii tõsiselt võtnud :) Ja 30. märtsi õhtuse lennuga sõitsime koju tagasi.

Märtsi lõpus pidi poliitikauuringute instituudi LEAP/E20 hinnangul algama Läänemaailma vältimatu hukk. Ausalt öelda on Nostradamus'e tööd usaldusväärsemad, vähemalt võib sealt alati välja lugeda just täpselt seda, mida parajasti tarvis on :)

IV
Mõnda aega erutas eestlaste meeli kahe musta toonekure tagasilend nende talvituspaigast Etioopiast tagasi Eestisse. Dramaatiliseks läks lugu siis kui teise raadiosaatja signaal aprillis katkes aga kohale jõudsid mõlemad linnud, nii Jaak kui Tooni, õnnelikult sellegipoolest. Ja hiljem selgus veel takkapihta, et Jaak polegi Jaak vaid hoopis Jaanika või midagi sellist.

Belgia andis homopaaridele lapsendamisõiguse, õigus abielluda on sealsetel samasoolistel paaridel juba aastaid.

Kuu viimasel nädalavahetusel Krakow'is (Poola) toimunud gay-festivalil ründasid paremäärmuslike noorteorganisatsiooni liikmed rahumeelset, rohkem kui tuhande osavõtjaga marssi ning politsei oli sunnitud sekkuma ja mitmed agressiivsed noored vahistama.

Euroopa monarhidel oli piduderohke kuu, Carl XVI Gustaf sai 60 ja Elizabeth II 80 aastat vanaks.

V
Ühes Moskva ööklubis ründas käputäis kiilakaid noormehi ning vanemapoolseid ikoonidega relvastatud naisi ühest homoüritusest osavõtjaid. Miilitsa sekkumine hoidis suurema vägivalla ära. See kõik oli aga vaid väikeseks eelmänguks kuu lõpus toimunud kokkupõrkele, mil linnavõimude poolt ärakeelatud geiparaadi päeval puhkes Moskva tänavatel märul, kus agressiivsete skinheadide käe läbi said lisaks miilitsatele ning tavakodanikele kannatada ka mitmed välisriikide kodanikud, sealhulgas Saksamaa parlamendi liige.

Algas uus etapp Pronkssõduri kuulsusrikkas eluloos. Miskipärast mängis seal politsei korraldusi eirates lolli Jüri Estam, samuti kerkis meediapildis esile Eesti lipuga vehkiv purjus seltskond ning Eesti hümni nime all tont teab mis laulukest jorisev Kalev Rebane.

Üks tark Eesti Vabariigi prokurör otsustas, et lubadus keegi ühel hetkel "maasse lüüa" pole mitte mingil juhul ähvardus, sest seda polevat ju tehniliselt võimalik teoks teha. Väga kehva fantaasiaga prokurör, ma ütleks.

Niinimetatud "Delfi eelnõu" kukkus kolmandal lugemisel kolinal Riigikogu päevakorrast välja, järgmisel päeval pandi see kibekiiresti aga uuele menetlusringile. Kas lisaks juntimisele on nüüd eesti keeles ka tegusõna langimine?

Eurovisiooni lauluvõistlusel läks Eestil täpselt nii nagu eeldatavasti pidigi minema ja kogu pulli pani kinni Lapimaa kolebänd "Lordi". Internetis kogus see Eurolaulu trall peaaegu sama palju kommentaare kui mõned popimad homoteemad.

Paaril Tallinna linnaisal, kellel pole vist lootustki Panso-kooli sisse saada, tuli vastupandamatu soov natuke lõunamaist näitemängu teha. Nende tänuväärseks publikuks said pealinna taksojuhid. Peale aplausi hinge tagasi tõmmates sai Ratas etenduse tulemusena tõdeda, et "on selge, et need hinnakirjad, mis on akendel, ei vasta sellele, mida tegelikult klientide käest küsitakse." Tegu on ilmselgelt vaat et aasta suurima üllatusega.

Ikka ja jälle hullutas meediat müütiline Läti spioon, kes on tuntud ka Ruhnu karu nime all.

Jared Leto tuli kapist välja. Ainult selleks, et veel kiiremini sinna jälle tagasi ronida.

VI
Skandaal Eestist ennetähtaegselt lahkuva Hollandi suursaadiku Hans Glaubitz'i ja ta tumedanahalise meessoost abikaasa ümber. Selle sammu astumise tagamaade üle mõtisklev erakiri lekitatakse meediasse ning sealtkaudu jõuab vast seni kõige jõulisemalt rahva teadvusse, et Eestis on tõsiseid probleeme tolerantsusega. Ning eriti teravalt tunnetavad neid siin teisest rassist inimesed.

Mõni päev hiljem teatas Kalle Mihkels selle skandaali valguses valjuhäälselt, et ta ei peagi homosid armastama. Muidugi ei pea nagu ka mind ega kedagi teist ei saa kohustada isand Mihkelsit armastama. Või tema poolt valimistel oma häält andma. Ja siis rääkis ta veel teistsugusest, põhjamaisest kultuurikeskkonnast, millega temperamentsed lõunamaalased lihtsalt pole harjunud. Eksole. Aga kui kellegil peaks tekkima idee minna tänavale Mihkelsit selle eest avalikult sõimama, et ta soeng on just selline nagu ta on või et ta kõrvakuju ei vasta puhtatõulise eestlase normidele või lihtsalt selle eest munadega loopima, et ta on Keskerakonna liige, kas siis ka see on põhjamaisest kultuurikeskkonnast tulenev ning aktsepteeritav?

Kuu keskel kõrvaldas Läti parlament tööseadusest sätte, mis keelas diskrimineerida töötajat tema seksuaalse orientatsiooni pärast.

Vastvalitud USA episkopaalse kiriku pea, piiskop Katherine Jefferts Schori ütles juuni teisel poolel, et usub, et homoseksuaalsus pole patt ning homoseksuaalid on jumala poolt loodud armastama samast soost inimesi.

Meie võtsime kaasaga ette oma selle aasta teise välisreisi ning sõitsime 17.juuni varahommikul "oma" naiskooriga Põhja-Itaaliasse koorifestivalile. Tänu heale õnnele sai meie öömajaks ja peakorteriks juba sajandeid Dolomiitide ilusaimaks järveks peetava Lago di Braies'e kaldal asuv, rikka ajalooga ning rohkem kui sada aastat vana originaalsisustusega perehotell. Ja kogu see krempel koos järve ning ümbritsevate mägedega takkapihta kuulub ühele maruvahvale ekstsentrilisele vanaprouale. Tõenäoliselt on tegu rikkaima inimesega, kellega ma kunagi suhelnud olen ja kindlasti on tegu ühe paigaga siin maamunal, kuhu tahaks kohe pikemaks ajaks tagasi minna. Lisaks Alta Pusteria oru linnakestes antud kontsertidele mängisime veidi ka turiste ning põgusalt külastasime ka eestlastele kohustuslikke Veneetsiat ning San Marinot. Tallinnasse tagasi laekusime 27.juuni õhtuks.

Võidupühal toimus Saaremaa vetes Eesti kõigi aegade esimene mereparaad. Suurejooneliselt ette võetud aktsioon, millest põhilise lõbu osasaajateks olid kuuldavasti merel sulberdavad paraaditsejad. Ning lõbu jätkus kindlasti ka mõnele teenusepakkujale, kes said hiljem rahuldustundega oma riigi arvelt tublisti kosunud pangakontot imetleda.

Kuu viimasel päeval toimus III Kalevi Mängude võimlemispidu ja seoses selle rongkäiguga oli osa Tallinna tänavaid mõnda aega suletud. Tagantjärgi oleks ju huvitav teada, et kas ka selle rongkäigu marsruudil oli näha plakatitega usuhulle ning kive loopivaid neonatse. Seekord suleti ju mingi paraadi pärast lausa autoliiklus!

Kommentaare ei ole: