29 jaanuar 2007

Blood diamond (Vereteemant)

DVD - Blood diamond 1990'ndad aastad kaosest ja kodusõjast haaratud Sierra Leones. Üks Rodeesiast pärit seikleja (Danny Archer, Leonardo DiCaprio suurepärases esituses) teenib endale elatist "veriste" teemantide üle piiri smugeldamisega ja sealt tagasi toob ta omakorda relvi ning müüb need valitsusevastastele mässajatele maha. Saatus viib ta juhuslikult kokku lihtsa kaluri Solomon Vandy'ga (Djimon Hounsou), kes on vägivaldselt oma perest lahutatud ning kes leidis orjatööl olles erakordselt suure roosa teemandi ning suutis selle ka ära peita. Lisaks neile on filmis veel üheks võtmetegelaseks idealistlikust ameeriklannast ajakirjanik Maddy Bowen (Jennifer Connelly).

Nii Archer kui Vandy on mõlemad elupõlised aafriklased kuid meeste taust ja ellusuhtumine on nii erinevad kui vähegi olla saab. Üsna kiiresti kujuneb välja kolmnurk: Maddy jahib head ajakirjanduslikku lugu ning üritab selleks Danny'lt infot välja koukida, Danny tahab Solomoni käest teemanti ning Solomon tahab eelkõige oma perega uuesti kokku saada milleks omakorda on meestel Maddy abi vaja.

Film on ühelt poolt jõhker ja julm. Neid sõjafilme on ju aastatega nähtud üksjagu aga teist nii verist ja naturalistlikult kujutatud mõttetut tapmist ei suudagi kohe meenutada. Lihtsalt tapmine tapmise pärast. Ja siis muidugi see lapssõdurite lugu kuidas isegi väga väikesed lapsed (nii Aafrikast kui ka Aasiast on teada juhtumeid mil "sõdur" oli automaadist lühem ning kuna ta seda tõsta ei jaksanud, siis lohistas ta selle otsapidi mingi puunoti peale enne kui sihtima ja tulistama hakkas) on allutatud kokteilile ajupesust, peksust, narkootikumidest ja massipsühhoosist. Lõpuks antakse neile lihtsalt püss kätte ja saadetakse järjekordseid külaelanikke tapma...

Teisalt on film Aafrikast. Sellest Aafrikast, millel on oma vastupandamatu võlu. Siis kui keegi parajasti automaadiga ei täristanud, jäi operaatoril vahel aega ka mõne majesteetliku loodusvaate kaadrisse püüdmiseks ja neil hetkedel tundus, nagu poleks Karen Blixen'i aegadest midagi muutunud. See lummus kestis muidugi vaid hetke kuid andis mõista, et kui keegi suudaks need hullud püssi- ja võimumehed seal vaos hoida, võiks tegu olla maapealse paradiisiga.

Kokkuvõttes ma ei ütle, et film mulle meeldis. Ei meeldinud. Neid sõjafilme, mida ma positiivselt meenutan, võib vist kahe käes sõrmedel üles lugeda ja mõni näpp jääb kindlasti veel tagavaraks. Takkapihta on "Blood diamond" ka natuke liiga pikk, pool tunnikest võiks julgesti maha näpistada. Aga DiCaprio oli tõesti hea ja talle võiks ükskord selle kuldmehikese ära anda küll. Juba kolmas kord tal Oscar'ile kandideerida ja väärt on ta seda kah igal juhul rohkem kui nii mitmedki poliitilise korrektsuse laineharjal auhinnatud. Isegi kui muu kõrvale jätta, siis siin filmis on Leonardo selle tunnustuse kasvõi oma mõnusa lõuna-aafriklase aktsendiga ära teeninud :)

http://www.imdb.com/title/tt0450259/
http://www.blooddiamondmovie.com/
http://www.superkinod.ee/movie/33191/

Kommentaare ei ole: