24 september 2006

Hobuse unenägu

Päeva tänusõnad lähevad trash'ile, kelle blogist leidsin aadressi ühele kohe häbemata heale lühimultikale "Elephants dream".

Film ise on rahvusvahelise tiimi (Süüriast Soomeni) koostöö vili ning räägib loo kahest mehest, kes sebivad ringi mingis veidras masinas. Lool ei ole õigupoolest algust ja ka lõpuga on asjad sedamoodi, et see ei pruugi tegelikult mõne tegelase jaoks nii fataalne olla kui tundub. Igatahes võimalus järgedeks on olemas. Kolm asja, mis mulle kohe meenusid, olid "Matrix'i" filmid, Stanislav Lem'i romaan "Solaris" ja Robert Sheckley jutt "Ghost V".

"Masin" töötab enamuse aja filmist vaid Proog'i (kahest mehest vanema) mõtete projitseerijana ning kui Emo ühel hetkel sellest aru saab ning ümbritsevat keskkonda enda soovide järgi kujundama hakkab, siis mõistab Proog kiiresti, et olukord libiseb ta kontrolli alt välja. Loomulikult on tulemuseks konflikt.

Visuaalselt on film efektne, tehniliselt teostuselt peaaegu suurepärane ja saab mu käest igal juhul maksimumpunktid. Ja tegelikult on ta väärt rohkemgi. Nimelt on see esimene open source film, loodud vaid avatud tarkvara kasutades, pea kõik autoriõigused kuuluvad nn. Creative Commons Licence alla, mis tähendab, et minimaalsete piirangutega on igaühel õigus seda vaadata, näidata kellele iganes (sh. korraldada seansse), kasutada sellest lõike jne. Film on ülalviidatud aadressil vabalt ja mitmes erinevas formaadis allalaadimiseks saadaval, sealtsamast saab arvutisse tirida ka palju lisamaterjale nagu näiteks kasvõi soundtrack'i ning printida CD-le korraliku kujundusega ümbrise ja nii edasi. Ja muidugi on neil, kes ise ei viitsi plaati valmis kõrvetada või tahavad lihtsalt toetada kogu ettevõtmist, võimalik sealtsamast osta ka juba valmis DVD (jah, eestikeelsed subtiitrid on plaadil olemas), samuti on seal saadaval muud projektiga seotud nänni.

Tahaks (naiivselt?) loota, et just selline saabki olema infoühiskonna filminduse tulevik.

Kommentaare ei ole: