17 september 2006

The Covenan+

Kas keegi veel mäletab üht hiiglasekasvu blondeeritud soomlast, kes aastate eest vallutas tormijooksuga Hollywoodi ning takkapihta veel ühe tollase filmimaailma diiva, Geena Davis'e südame? Kedagi Renny Lauri Mauritz Harjola't?

Niih, eelmisel reedel (8. septembril) esilinastus USA-s korraga rohkem kui 2500-l ekraanil Renny Harlin'i (sest tema see soomlane oli) kõvasti reklaamitud võimas come-back "The Covenant", tuues esimese nädalavahetusega sisse pea 8,9 miljonit dollarit (mis on kuuldavasti pea pool tootmiseks kulunud rahast) ja minnes sellega põmaki box office'i liidriks. Pealtnäha poleks nagu paha. Aga ainult pealtnäha. Esiteks oli see odav võit, sest sel nädalavahetusel ei esilinastunud praktiliselt ühtegi teist hittfilmi ja teiseks on see linatükk üldse selline natuke imelik. Õigupoolest pole tegu ka mingi come-back'iga, sest Harlin on ju tasapisi kogu aeg filme teinud, ainult et maailm pole neist juba kümmekond aastat suuremat midagi kuulnud.


Aga tagasi selle loo juurde. 1692. aastal lepivad viis maagilisi võimeid omavat, Euroopast nõiajahi eest Uude Maailma põgenenud perekonda Ipswichis, Massachusetsis kokku, et nad varjavad edaspidi oma oskusi ja jõudu ega avalda neid kellegile. Üks viiest perekonnast ei taha/suuda seda lepingut pidada ning ta pagendatakse. Varsti pärast seda sündmust katkeb ka teadaolevalt selle perekonna vereliin. Umbes kolm sajandit hiljem õpivad Spencer Academy nime kandvas eliitkoolis neli sõpra, keda kutsutakse 'Ipswichi poegadeks'. Kõik neli on sündinud eriliste võimetega ning pärinevad igaüks ühest ülalmainitud vaikimisvandega seotud perekonnast. Sellised meessoost nõiad. Kui pärast ühte peoõhtut leitakse autost koolikaaslase laip, hakkab tasapisi selguma, et minevikust pärineb rohkem kui nad uskuda tahaksid ning kunagi antud vande pidamine muutub väga keeruliseks.


Need, kes on näinud David DeCoteau filme, neile on kõige lihtsam öelda, et tegu samast sarjast looga kus eriefektide jaoks on lihtsalt rohkem raha olnud. Ehk siis jutustab film aegade hämarusse ulatuva müstilise loo, mille peategelasteks neli pluss üks noort meest. Ilusatel treenitud kehadega noormeestel on üleloomulikud võimed, nad silkavad vahepeal kohustuslikult ringi uikarites (ning erinevalt DeCoteau filmidest ühes stseenis ka lausa püksata), sebivad tüdrukutega ning klaarivad omavahel arveid.

Kuigi stsenaarium ei ole nüüd kusagilt lausa üks-ühele maha kopeeritud (aga põhineb ühel nn. 'graafilisel romaanil') ja selles on mõningaid lahedaid kohti, on kogu lugu ikkagi täiesti etteaimatav, eriefektid oleksid sellistena tõeliselt mõju avaldanud ehk paarikümne aasta eest ning dialoog on kohati ikka piisavalt tobe. Ja ausalt öelda on ka seda filmiplakati motiivi (tumedad inimfiguurid sinisel foonil) üksjagu kasutatud. Näiteks kasvõi "Mystic river'i" puhul. Summa summarum siis: "The Covenant" ei ole midagi erilist.


Harlin valis oma filmi suhteliselt uued näod. Kuigi sellel on ka miinuseid ja mul kulus tükk aega enne kui ma aru sain, kes millisesse seltskonda kuulub (ma ajasin alguses selles ekraanihämaruses pidevalt segamini "kõige pahama" ja "kõige heama" tegelase), tuleb siiski tunnistada, et valik on hea ning silmailu jagub filmis üksjagu. Õigupoolest peaks nende noorte meeste (Steven Strait, Sebastian Stan, Taylor Kitsch, Toby Hemingway ja Chace Crawford) tegemistel igaks juhuks ka edaspidi silma peal hoidma.

Kui DeCoteau filmid lähevad minu jaoks sellesse kategooriasse, et nad on niivõrd halvad ja totakad, et muutuvad juba heaks (sellele aitavad muidugi kaasa ka pidevalt ekraanil ringi silkavad poolpaljad kutid) ja seega ma väikest viisi fännan neid, siis samamoodi on ka käesoleva Renny Harlin'i filmiga. Üks kord vaatamist ei tohiks küll kellegile liiga teha aga väga palju ei tasu sellest nüüd ka oodata, kunagistest hittidest nagu "Die hard 2" või "Cliffhanger" on asi ikka penikoormate kaugusel :)

Treilerit vaata näiteks siit.

Kommentaare ei ole: