26 juuni 2010

Krull (1983)

Krull (1983)
Lavastaja: Peter Yates
21983
http://imdb.com/title/tt0085811/

Krull - DVD ja plakat On üks planeet, mida tasapisi vallutab oma basaldirahnu kujulises tähelaevas resideeruv satika sugulasest koletis. On kaks vaenutsevat kuningriiki. On üks kuningatütar, kes tahab abielluda selle teise kuninga troonipärijaga ning ühendada jõud, et ühiselt tulnuka vastu võitlusesse astuda. Mis muidugi noorte kuningatest isadele mitte üks põrm ei meeldi. Ja lisaks on ka üks iidne ettekuulutus.

Pulmad tulevad vanade torisejate kiuste ja prints ning printsess elaksid õnnelikult siiani ning arvatavasti ka aegade lõpuni kui need va pahad tegelased pulmatseremoonia ajal lossi sisse ei murraks ning peale printsessi röövimist (satika sugulane on otsustanud naisest hoopis enda kuninganna teha) kõiki peale printsi maha ei koksaks. Ja nagu lõpuks ikka selgub, oli see nokauti löödud printsi suunas kontrolllasu tegemata jätmine suur viga, sest loomulikult saab mees endale ravitseja, mentori ja guru (kõik ühes isikus), kes hakkab värsket kuningat tolle kättemaksuteel juhendama.

Muidugi satuvad nad oma raskel teekonnal jälle satika sugulase alluvate peale, kes hakkavad taas möllama oma (ilmselt) laserpüsside ning piikide ristsugutisega, mängu tuuakse kükloobid, röövlid (ei, kellegi nimi ei olnud Ali Baba), pimedad oraaklid, äpardunud võlurid, kujumuutjad, Jõuluvana punaninaliste põhjapõtrade moodi üle taeva kihutavad, sõna otseses mõttes tulised ratsanikud ning vahepeal isegi keset hiiglaslikku ja surmavat ämblikuvõrku Rapuntslina elav Lesk. Kui nad oleks siia mahutanud veel ükssarved, lohed, basiliski ja paar haldjat, olekski pea kõik fantasy rassid esindatud olnud.

Veel üks omaaegne hittfilm, mis on ajale alla andnud. Plusspunktid lähevad tegijatele mõne ilusa maastikuvõtte (seekord filmitud veel mitte Uus-Meremaal vaid Itaalia Alpides ning Kanaaride Lanzarotel) ja "kosmoselaeva" ajuvabalt sürreaalse sisekujunduse eest. Kui veel lisada asjaolu, et mitmele hilisemale tuntud nimele (nt. Todd Carty, Liam Neeson, Robbie Coltrane) oli see kas päris esimene või vähemalt üks esimesi osalemisi Hollywoodi suurprojektis, siis saabki kiitmist vääriv otsa.

3/10

Kommentaare ei ole: