07 veebruar 2008

Kole raamat

Kole raamat Ma olin tükk aega veendunud, et üsna kõva pretendent kõigi aegade kõige koledamale eestikeelsele raamatule (1, 2, 3) on oma põlveotsas tehtud kujunduse saanud mõnelt siinselt isehakanud disainigurult, kes oma põrandaaluses stuudios toodab ühe jubeda kaanepildi teise järel. Aga täna purustas amazon.co.uk kõik mu kodumaiste võimekate arvutivõlurite peale sinisilmselt pandud lootused ning paljastas julmalt fakti, et siinne kirjastus ostis maade ja merede tagant koos raamatuga sisse ka selle jõleda kujunduse.

Miljoni krooni küsimus on aga see: kui "disainiõpiku" koostajad ei suuda iseenda toodangutki normaalselt kujundada, siis mida nad veel õpetada oskavad? Või on keskmise algaja disainihuvilise tase ning arusaam heast kujundusest just selline? No siis oleks ju võinud kuhugi sinna raamatukaanele veel ka paar kümne aasta tagust kodulehtede hitti surada. Näiteks mõnelsajal ruutpikslil ringikalpsavad kutsikad või uhkelt lõõmavad tõrvikud.

2 kommentaari:

Ulmeguru ütles ...

Minuarust on koledaim eestikeelne raamat: http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?27797

Aga disainiõpiku küsimusele ma muidugi ka vastu ei vaidleks...

ancientboy ütles ...

"Parfüüm" on loomulikult samuti jõle. Ju vanahärral (Pangsepp oli sel ajal juba mitu aastat üle seitsmekümne) oli raamatut kujundades parajasti pakk "Maajasid" töölaual ja erutusseisund igasuguse kriitikameele varjutanud. :)