22 oktoober 2007

Ocean's Thirteen (Oceani kolmteist) (2007)

Ocean's Thirteen (Oceani kolmteist)
Lavastaja: Steven Soderbergh
2007
http://imdb.com/title/tt0496806/
http://www.forumcinemas.ee/movie/33238/

Ocean's 13 plakatid ja DVD-d "Danny Ocean (George Clooney) ja tema kamp on nõus Las Vegases ette võtma oma seni kõige riskantsema operatsiooni vaid ühel põhjusel – et kaitsta üht omade seast. Kui halastamatu kasiinoomanik Willy Bank (Al Pacino) Reuben Tishkoffi (Elliott Gould) haiglasse saadab, tulevad Danny ja poisid jälle kokku, et näha, kas neil õnnestub pank lõhki ajada. Põhimõttel "vaenlase vaenlane on sõber" saavad nad liitlaseks ka oma kunagise vihavaenlase Terry Benedicti (Andy Garcia) ning eriti kõrgete panustega mäng võib alata."

Kelmikomöödiad on ikka ja jälle rahvast kinodesse ja telekate ette meelitanud ja nii sai sellega loomulikult hakkama ka superstaaridest kubiseva frantšiisi kolmas osa aga olgem ausad, hoolimata pirakast reklaamimullist ning ajupesust, on see linatöö juba natuke väsitav ning seda tüüpi filmi kohta lausa hirmutavalt ettearvatav. Muidugi on alati efektne näidata kasiinode sädelevat võltssära koos tavainimese mõistusele hoomamatu koguse rahaga ning kui siis mõned stiilsed kelmid otsustavad karistuseks omaniku pahategude eest seda patupesa veidi tühjemaks raputada, on selge, kelle poolele kadeda vaataja sümpaatia kaldub. Kui aga kogu film kipubki vaid sellel emotsioonil mängima, on asi niru.

Al Pacino kaasamine projekti oli kahtlemata kaval käik, ometi tundus ta tegelaskuju kuidagi käpiknukuna. Sellist tunnet, et just see mees ongi kõige kurja juur, kes halastamatult sõpru ja vaenlasi koorib, ei olnud, pigem jättis ta rohkem tankisti mulje, kes ei tea vahel ise kah, miks ta sellist karmi kutti mängib. Aga olgu, lisapunkti see film saab Pacino eest ja teise lisapunkti Brad Pitti eest, kes on vist ka 80-aastaselt absoluutselt üks nunnumaid mehi maailmas. :D

Selle valdkonna parim film on aga loomulikult senini ületamatuks jäänud superstiilne kelmikas "The sting" (1973) Robert Redfordi ja Paul Newman'iga peaosades ning enne järgmise Ocean'i osa filmima hakkamist võiks Soderbergh oma kangelased 1930-ndate aastate Chicagosse õppereisile saata.

5/10

Kommentaare ei ole: