04 september 2007

Porky's (1982)

Porky's - Ultimate collection Et vahepeal oli postituvi lõpuks ometi toonud kohale kusagil teadmata kohas mitu kuud vedelenud paki, siis võtsin ette taastutvuse absoluutse klassikaga. Ehk siis "Porky's. The ultimate collection", mis sisaldab endas kenasti ühte karpi pakitult kõik kolm filmi. 20th Century Fox sai tänavu kevadel lõpuks ometi siis selle kauaoodatud kollektsiooniga hakkama ning kuigi mingeid seninägematuid kaadreid kogumikus ei ole (niipalju siiski, et kolmas film "Porky's revenge" on nüüd esimest korda ametlikult DVD-l saadaval) on see kogumik kuuldavasti firmale juba mõne kuuga korralikult sisse toonud. Kahjuks ei näinud selle kõige taga seisnud geenius Bob Clark oma "lapsukese" jätkuvat menu ka veerand sajandit peale esilinastust, sest üks järjekordselt "vastassuunavööndisse kaldunud" auru all sitapea (kelle endaga ei juhtunud loomulikult suurt midagi) sõitis ta koos pojaga mõned nädalad enne boxi ilmumist lihtsalt surnuks. Ka neil seal Ameerikas...


Porky's - DVD-ümbrised
Porky's (One size fits all edition)
Lavastaja: Bob Clark
1982
http://imdb.com/title/tt0084522/

Nagu ikka, sai kõik muidugi alguse number ühest, filmist, mida lavastaja Bob Clark oli tahtnud teha aastaid, mille nimel ta oli stuudiotega pidevalt piike murdnud ja mille filmimist ta segastel asjaoludel alustas hoopis omaenda säästudega ning siis lõpuks sai stuudiolt mõned miljonid dollarid. Kui mälu ei peta, oli eelarveks vist neli miljonit, mis isegi 25 aastat tagasi oli ikka üsna väike summa.

Ma ei oska tõesti öelda, mitu korda ma seda filmi vaadanud olen. Kui kuskil kaheksakümnendate keskpaiku (vist 1986?) vanamees siin soome telepildi levisfäärist eemal asuvas provintsis videomaki soetas, siis "Porky's" oli üks esimesi niinimetatud "koolipoiste filme" (veidi hiljem lisandus mitu seeriat juutide poolt mõni aasta varem tehtud samalaadseid filme, mis saksa kultuuriruumis on tuntud ühisnimetaja "Eis am Stiel" all), mida vaatasime algul ise mitu korda ja mis oli siis koos ühe James Bondi, "A nightmare on Elm Street'i", portsu Benny Hill'i sketšide ning kassetitäie muusikavideodega see valik, mis tuttavatele ning sõpradele korraldatud videoõhtuid täitis ning mida ka koos nendega ikka ja jälle isegi andunult vaatasin.

Niisiis leidsingi nüüd, mituteist aastat peale viimatist vaatamist, et see esimene film on mul ikka lausa kaader-kaadrilt peas. Mis ausalt öelda tähendas, et see oli ekraani ees üksjagu igav poolteist tundi. Lühidalt on film siis noortest kiimikutest, kelle üks peamisi eesmärke on keppi saada. Film demonstreerib oma ilmumise aja ja koha kohta (Reagani-aegne USA!) uskumatult palju paljast ihu (sealhulgas ka pretsedenditult palju meessoost isikute oma) ja tõtt-öelda on üsna raske selle sisu kohta midagi niimoodi öelda, et see spoiler poleks. Film presenteerib püksata noorukest Kim Cattrall'i, selgitab, miks tema mängitud tegelaskuju hüüdnimeks on "Lassie", esitleb seksimaiad poisid üles rivistanud Cherry Forever'it ning muidugi sisaldab unustamatu duširuumistseeni koos selle hüsteeriliselt naljaka järellooga koolidirektori (võrratu Eric Christmas) kabinetis.

Aga lisaks allapoole vööd teemadele on siin ka natuke tõsisemaid nüansse, olgu selleks siis kasvõi võitlus ksenofoobia ja rassismi vastu. Rääkimata stiilsest kättemaksust ülbele ööklubiomanikule ning selle šerifist vennale.

Bob Clark ise rääkis, et pea kõik filmis nähtu, ka pealtnäha kõige jaburamad kaadrid pärinevad tegelikust elust ning suurem osa juhtunust toimus neis koolides, kus ta omal ajal käis. No igatahes oli mehel huvitav kooliaeg :)

Ketta pealkirjas olev täiend "One size fits all edition" tähendab eelkõige mõningast lisakraami ja nendeks on: 2 reklaamklippi tele jaoks, kõigi kolme filmi trailerid, videomängu reklaam (aastast 1983! oi, see on tänaste mängudega võrreldes ikka tase :) ; kuigi jah, eks sai omal ajal isegi seda tüüpi mängudega tundide viisi arvuti ees aega raisatud), kaks ülevaadet ("Porky's : A comedy classic" ja "Porky's through the peephole : Bob Clark looks back") ning loomulikult kogu filmi pikkuses kestev lavastaja kommentaar.

8/10

5 kommentaari:

Trash ütles ...

Kade meel. Tahaks ise ka uuesti tutvuse sisse seada, kuigi mina nägin seda viimati vast alles hiljaaegu, nii aastat 8 tagasi.

ancientboy ütles ...

Üks hea asi on muidugi ka see, et komplekti müüakse väga mõistliku hinnaga, mis kõigub paarikümne dollari ringis. Praegust kurssi arvestades peaaegu muidu eest saadud :)

Trash ütles ...

Ma lasen sõbral osta. Räägin pehmeks ja poiss tellibb ära. Mulle sobib laenamise teema ka, koduriiulis see box just olema ei pea. : )

Trash ütles ...

Sõbral täitsa olemas, peab kunagi järgi minema. Mees küll ise asjast eri vaimustuses polnud, ütles, et lapsepõlves meeldis rohkem kui keskealisena vaadata.

ancientboy ütles ...

Nojah, eks selliste filmide sihtgrupp ongi ju noored inimesed ja kindlasti oli paarikümne aasta eest meil toonase nähtud filmide "pagasiga" seda vaadata hoopis teine fiiling :)

Ma ei ole küll katsetanud aga tuli siin üks päev semuga jutuks, et kui prooviks "Porky's't" näidata nn. "American pie"-põlvkonnale, siis huvitav, kas need jääksid filmi ajal hoopis magama? :D