03 november 2006

Makaronid eesti moodi

Eesti toidu kampaania jätkub. Nüüd siis on mingi kokkuvõte tehtud turistide küsitlemisest ja ülla-ülla, keskmine hinnang olevat meie rahvustoidule 4,2 viiepalliskaalal. Pole paha! Noh, see, et mina pole küll veel aru saanud, mis siis ikka täpselt see eestimaine rahvuslik toit on, see on omaette lugu.

Aga ma lugesin natuke ka selleteemaliste uudisnuppude kommentaare ning silma jäi paar virisejat, kes halasid vahemerelise toidusedeli üle. Et seal "pole ju midagi süüa, ainult makaronid ja sai, ühesõnaga see, mis meil on vanglatoit" (tsitaat anonüümselt kommentaatorilt). Ning see tõi meelde ühe loo elust enesest kui me käisime oma seltskonnaga Põhja-Itaalias ja meie Dolomiitides asuva ultraeksklusiivse öömaja juurde kuulus ka täispansion. Ja ülepäeva oli lõunaooteks väga hea pasta. Mis ühe enesekindla eestlasest proua kinnitusel ei kõlvanud aga üldse süüa, sest olevat olnud kõva (tegelikult oli perfektselt al dente) ja maitsetu (jah, tõesti, ei olnud ülesoolatud) ja üleüldse, sellist head tummist liha-jahukastet nagu tema kodus teeb, polnud kah kõrval (olid erinevad variatsioonid bolognese kastmele). Nii et need itaallased ei tea kohe üldse, mismoodi makarone keetma peab! Teema oli prouale koguni nii südamelähedane, et veel mitu kuud hiljem ühel kokkusaamisel tõsteti see oluline probleem arutluste tulipunkti. Me irvitasime kaasaga, et proua saaks kindlasti oma esimese miljoni kiiresti teenitud kui ta avaks Eestis italjaanode jaoks pastakeetmise kursused. Nemad vaesekesed lihtsalt pole vist veel tulnud selle peale, et makaronitoodetest saab ka putru keeta :)

Kommentaare ei ole: