21 november 2007

Vabadusrist ja Raudrist - leia kümme sarnasust

Eesti Vabadusrist ja Kolmanda Reich'i Raudrist - nii sarnased...
Niisiis. Kunagine tuntud kunstnikuks tituleeritud persoon, kelle tegemised olid (ja on) sageli nii elitaarsed, et neist isegi kunstiringkondlikud kaaskannatajad ka peale mitmendat üleseletamist ning viiendat pitsi konjakit ikka mitte muhvigi aru ei saanud/saa, on nüüd avaldanud arvamust, et Eesti Vabadusrist ja Kolmanda Reich'i Raudrist (mis üleüldse pärit ju tunduvalt varasemast, natsieelsest ajast) on nii sarnased, et meid on kohe tabamas järjekordne rahvusvaheline isolatsioon, meid visatakse Euroopa Liidust natsilembuse pärast välja ning ÜRO hakkab meiesuunalisi ähvardavaid resolutsioone vastu võtma. Noh hää küll, päris nii ta end ehk ei väljendanud aga kindlasti jättiski ta suuremad trumbid tuleviku tarvis tagavaraks.

Ega Kurvitz pole muidugi ainuke. Hea hulk meie kunsti isehakanud aadlikest kisavad Vabadussamba pärast nagu põrsad aia vahel. Ka Lapini hiljutine jätkuv hala diletantidest ning ebaeetilisusest räägib lihtsalt kibestumisest, et ei õnnestunud järjekordset magusat riigihanget enda tsunfti sisse jätta, aust ja kuulsusest rääkimata. Võimalik isegi, et Kurvitza jutt on kantud samast ideest ja et kusagil tagatubades on meie "ametlikud kunstnikud" salajase liidu moodustanud. Pähh! Saage juba üle ja kasvage suureks.

Aga olgu siinkohal siis välja kuulutatud ka pisike näpuharjutus. Leidke ülaltoodud pildil olevate Vabadusristi ja Raudristi (kodanik Kurvitzale teadmiseks, et Vabadusrist on vasemal ja Raudrist paremal - nii sarnaseid asju on ju ilma selge viiteta kerge segamini ajada) vahel kümme sarnasust. Auhinna koha pealt pole ma seda küll veel kokku leppinud aga ehk on Raoul nii lahke ning Eesti Kunstiakadeemia joonistamise eriala õppejõuna teeb võitjatele väikese tasuta seminari sellest, kuidas joonistada hobust niimoodi, et see täpselt tabureti moodi välja näeks.

5 kommentaari:

Ilmar Raag ütles ...

Võrdluseks võiks muidugi leida veel paar erinevust Mannerheimi ristiga Soomest või Georgi ristiga Venemaalt. Tulemus on sama. Nimekirja võiks pikema teha, sest pea iga kristliku ajalooga riik omab umbes sama kujuga ordenit.

ancientboy ütles ...

Loomulikult. Ja vahepeal tuli mul veel meelde, et natsitemaatika suhtes ülitundlikul Saksamaal on vähemalt siiani kasutatud Bundeswehr'i logona just stiliseeritud Raudristi. Jumal tänatud, et neil seal Kurvitza-suguseid spetsialiste pole. :)

Indrek ütles ...

rida erinevaid riste erinevatelt rahvustelt ja erinevatest aegadest:

Mannerheimi rist Soomes:
http://www.mannerheim.fi/valokuva/10/ristim.jpg

Püha Georgi rist Venemaal:
http://www.eha.ee/georgi/assets/images/orden_eest.jpg

Hungari rüütliristi orden:
http://dcs.vein.hu/friedler/cross.jpg

Püha Joachimi orden (UK):
http://www.stjoachimorder.org/images/insignia/kj_standard.jpg

Order of the Hospital of St. John of Jerusalem:
http://www.sja-montreal.ca/gfx/cross.jpg

Royal Norwegian Order of St. Olav:
http://www.kongehuset.no/aim/kongehuset/24/81/storage/file.image.jpg/Scale?geometry=373x334%3E&Set:quality=100

ancientboy ütles ...

Oh, seda rida võiks veel VÄGA pikalt jätkata... :)

Andres Laiapea ütles ...

Jah, sellesse ritta sobib ka näiteks Ukraina julgeolekuteenistuse embleem ...mõelge nüüd ise, mis sinna risti sisse võidakse paigaldada -- klaasist ju läbi ei näe!