11 november 2007

Shrek the Third (Shrek Kolmas) (2007)

Shrek the Third (Shrek Kolmas)
Lavastaja: Chris Miller, Raman Hui
2007
http://imdb.com/title/tt0413267/
http://www.forumcinemas.ee/movie/33236/

Shrek the Third, Shrek 3 plakatid, DVD ja muu "Fionaga abielludes polnud Shrekil aimugi, et seetõttu peab ta ühel päeval võib-olla kuningaks hakkama. Kui Shreki äiapapa, kuningas Harold korraga lahkub, ootab teda just see au. Välja arvatud juhul, kui Shrek (koos oma ustavate kaaslaste Eesli ja Saabastega Kassiga) leiaks enda asemele sobiva kuninga. Kõige lubavam kandidaat oleks Fiona nõbu Artie, keskkoolis õppiv ebakuninglik hädavares, kellest väärilise troonipärija kasvatamine näib olevat üks raskemaid ülesandeid, millega Shrek ja sõbrad eales silmitsi seisnud on."

Shrek the Third, Shrek 3 plakatid, DVD ja muu Oht, et roheline sookoll järjekordselt ekraanile ilmub, ajas juba aegu tagasi mõne tuttava (ja kindlasti veel rohkem mittetuttavaid) õudusest oigama. Esimesest osast ei arvanud mina kah suurt midagi, teine oli see-eest oma haledat nägu tegeva Saabastega Kassi ja pea peale pööratud Tuhkatriinu-looga igavesti lahe (tõsi, olulise tõuke selliseks arvamuseks andsid veel ka kaks äärmiselt sümpaatset naist, kes mõlemad haldjast ristiema helindasid: originaalis Jennifer Saunders ja maakeelses versioonis Anne Reeman), kolmas lasi vana rasva peal edasi, ei pakkunud midagi uut (variatsioonid teemal Artur, Merlin ja Lancelot ei lähe siinkohal arvesse) ning pani kokkuvõttes õlgu kehitama.

Kui mind üldse miski selle filmi juures pahandab, siis on selleks kasutamata jäetud võimalused. Stsenaristidel oli nii hea võimalus hakata näitama muinasjuttude negatiivseid tegelasi nende endi vaatenurgast, et selgitada, miks igaüks neist just on selline nagu ta on ja ehk isegi seda, miks ta selliseks on muutunud. Muidugi oleks see olnud tõsine oht ka peategelastele, kes oleks vabalt võinud jääda kõrvaltegelaste varju. Tuletagem kasvõi meelde, milliseks hitiks alles mõne aasta eest sai lugu "Võlur Oz'i" raamatust tuttava "paha" nõia noorusest ("Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West") ja tõdegem, et vaesel Dorothy'l poleks Elphaba sarmile ja nutikusele suurt midagi vastu panna olnudki. Pahad poisid ja tüdrukud tunduvad headest alati hulga põnevamad ning lõpuks on ka kellegi asukoha määratlemine universaalsel hea-halb skaalal alati väga subjektiivne. Nii et arvatavasti tuli see paradoks koguperefilmi tootjatele meelde, nad hakkasid oma kangelase Shreki pärast muretsema ning tõmbasid sellele paljutõotavale pahade kangelaste liinile vee peale. Asjata. Praegune tulemus on nagu eraldi sketšidest (mõned IMO naljakad ja mõned surmigavad) kokkutraageldatud hõre kangatükk, mille tegija pidevalt mõõtis ja venitas oma loomingut, et ikka oma poolteist tundi kokku saada.

4/10

Kommentaare ei ole: