09 november 2007

I now pronounce you Chuck and Larry (Kui Chuck abiellub Larryga) (2007)

I now pronounce you Chuck and Larry (Kui Chuck abiellub Larryga)
Lavastaja: Dennis Dugan
2007
http://imdb.com/title/tt0762107/
http://www.forumcinemas.ee/movie/33709/

I now pronounce you Chuck and Larry plakatid ja DVD "Chuck (Adam Sandler) ja Larry (Kevin James) on kaks tuletõrjujat, kes on oma depoo uhkuseks: alati valmis teineteise eest otse tulle tormama, igas mõttes. Üks tahab kaitsta oma peret, teine naudib täiel rinnal poissmeheelu plusse. Kuni Chucki elu päästnud lesk Larry seisab korraga ebameeldiva probleemi ees. Absurdse paberimajanduse tõttu ei saa tema lapsed ta surma korral kindlustust. Ainus väljapääs: nad peaks registreerima Chuckiga end fiktiivselt abikaasadeks ja kõik saaks korda. Keegi ei saa teada…

Paraku võtab linna palgal töötav üliagar tähenärija (Steve Buscemi) meeste nn. kooselu terava luubi alla, püüdes tõestada pettust, millele järgneks vanglakaristus. Sellisel juhul ei suudaks mehi päästa ka nende võluv advokaat (Jessica Biel), kelle vastu paadunud naistemehel Chuckil kiiresti tunded tekivad."


Ma pole minule segaseks jäänud põhjustel kassamagnetiks muutunud, täiesti mittemidagiütlevast Sandler'ist iialgi suuremat pidanud ja kui siia lisada veel asjaolu, et ma olin lugenud mõnest kodumaisest blogist vaimustunud kilkamist stiilis "Aga nüüd tehti pededele sajaga ära!" ning samas võõrkeelsest ajakirjandusest mingite marginaalseks osutunud aga see-eest väidetavalt gay-õiguste eest võitlevate seltskondade (loe: kamp, kes ei osanud ühtegi muud ettekäänet leida, et oma viisteist minutit kuulsust meedias kätte saada) boikotiähvardusi, siis ei ole eriti imekspandav, et ma seda aasta suurima "homofilmi" vaatamist üha edasi ja edasi lükkasin. Ma olin nimelt üsna veendunud, et see on järjekordne klišeedest kubisev filmike, kus tehakse paar nilbet homonalja ning ülejäänud aja väänab Sandler oma nägu.

Lõpuks aga sai see siiski vaatamisele võetud ning tuleb tunnistada, et filmi edasi arenedes mu skepsis lahtus. Igatmasti koomikat (sealhulgas loomulikult ka klišeelikku) oli üksjagu ja no mis sa hing ühelt komöödialt siis veel tahad?

Kohati kiskus lugu ikka väga hüsteeriliseks farsiks ära kui rotina prügikastides nuuskiv punnissilmne Buscemi (kes loomulikult varastas talle nii omaselt kogu show ära) end vahel harva ekraanil näitas, kui megamacho õitsev lilleke Ving Rhames'i kehastuses duširuumis ringi hõljus, kui superkoomik Rob Schneider (keda ei peetud vajalikuks filmi tiitrites mainidagi - kas stuudio kättemaks just Schneider'i tegevusest alguse saanud plagiaadiskandaali eest, kus Sandlerit süüdistati ühe austraallaste filmi kopeerimises?) mõne poliitkorrektsusest uimastatud udupea väitel pilusilmade üle halba nalja heitis või kui mehed otse kaamerasse oma totakat manitsuskõnet pidasid. Et hea rahvas, olge nunnud ning ärge ikka kasutage ebatsensuurseid sõnu ja muu blah-blah-blah. Sel hetkel jäi absoluutsest vindi ülekeeramisest puudu vaid see, et peategelased oleks kohtusaalis laudadele karanud ning steptantsu saatel kooris veel ka laulma hakanud. Mnjah, nad oleks ikka tõesti pidanud hoopis John Waters'i seda filmi lavastama palkama. :)

Täiesti filmivälise seigana jäi kuidagi ootamatult silma aja halastamatu kulg. Näitlejad olid äkki väga vanaks jäänud. Alates tondipüüdja Dan Aykroyd'ist läbi seebistaaride (nt. Nicholas Turturro - kunagine nunnu NYPD politseinik on metamorfeerunud paksuks vanameheks) kuni kasvõi Sandler'i endana välja. Personalipoliitika koha pealt hakkas silma ka filmi teemaga isiklikult seotud persoonide hulk kõrvalosades: Richard Chamberlain kohtunikuna, Lance Bass bändi liidrina ja loomulikult umbes miljonit gay-rolli mänginud (kuid sellest hoolimata väidetavalt endiselt etalonhetero) Nick Swardson kui vaid mõnda tuntuimat nimetada.

Aga mis nüüd neisse filmi boikoteerinud gay-õiguslastesse puutub, siis eks neil on see õigus. Nagu ka filmis nähtud usuhulludel (või kellel iganes) on teatud piirini õigus oma arvamust avaldada. See seltskond aga, kes vaatas filmi ära, nägi seal paari lahedat gay-teemalist nalja ja kuna rohkem nende peakolukestesse ei mahtunud, siis leidis, et on igavesti kihvt pedede mõnitamise film... noh, eks nad peavad end ise kommenteerima. Mina lihtsalt ei oska. Muidugi, eks nad võiksid oma arvamusi vahetada ka ühe teise seltskonnaga, nimelt sellega, kelle arvates on see film jõle homopropaganda ning kes kuulutasid Sandleri persona non grata'ks.

7/10

Kommentaare ei ole: