06 november 2007

The Bourne ultimatum (Bourne'i ultimaatum) (2007)

The Bourne ultimatum
Lavastaja: Paul Greengrass
2007
http://imdb.com/title/tt0440963/
http://www.forumcinemas.ee/movie/33254/

Bourne ultimatum plakatid ja DVD "Ta ei tahtnud muud, kui kaduda. Ent selle asemel peab Jason Bourne (Matt Damon) põgenema ikka veel inimeste eest, kes ta välja õpetasid. Olles kaotanud mälu ja ainsa inimese, keda ta armastas, on Bourne’il ükskõik, kui raskete relvade või arenenud tehnikaga uue põlvkonna kõrilõikajad teda jälitavad. Mees tahab minna tagasi algusesse ja selgitada välja, kes ta tegelikult oli. Jason otsib teed oma minevikku, et leida mingisugustki tulevikku. Ta rändab Moskvast Pariisi, Londonisse, Tangieri ja New Yorki, et otsida üles tõeline Jason Bourne, püüdes samal ajal pääseda politseinike, föderaalagentide ning Interpoli verekoerte eest, kes kõik soovivad ta mängust kõrvaldada.

"Bourne'i ultimaatum" on kolmas põnevusfilm, mille aluseks Robert Ludlum'i romaanid mälukaotusega tippagendist. Sarja eelmised filmid "Bourne'i identiteet" (2002) ja "Bourne'i ülemvõim" (2004) kogusid maailma kinodest enam kui 500 miljonit dollarit."


Mnjah. Otsisin, vaatasin, unustasin. Ehk siis film rubriigist "Tahan näha!", mis peale vaatamist (või õieti juba isegi vaatamise ajal) klassifitseerub sujuvalt rubriiki "Vist oli kah midagi..."

Bourne'i lood on olnud küll kõikide agendifilmide etalonkangelase mr. Bond'i seiklustega võrreldes oluliselt realistlikumad aga ometigi muutuvad nad sarnaselt 007-ga peale ühe filmi äranägemist ülesehituselt üsna ettearvatavateks. Vana hea järeleproovitud skeem mõnedest möllustseenidest, kõvasti kloppida saavast kuid sellegipoolest jätkuvalt suurepärases füüsilise vormis olevast ning elegantselt vastaseid paremale ja vasakule mättasse löövast peategelasest, tibakesest flirdist (või on see lausa pikk eelmäng tulevastes jätkuosades lõõmama löövale romansile?) ning loomulikult õigluse nimel kergelt pooli vahetavatest naisterahvastest annab koos staarikeste ning hea promotööga lollikindla valemi, millega raha kinokülastajate käest kätte saada.

Muidugi, filmis oli kaasahaaravaid stseene (lõppude lõpuks peab ju midagi ka rahvast kinno meelitavasse trailer'isse olema panna), näiteks kasvõi koos rahaga põgenenud agendi korteris veedetud minutid või kassi-hiire mängimine nii raudteejaamas kui hiljem katuseid ja maju mööda aga kui need stseenid läbi olid, siis oli pauhti! igavus kukil.

Ainuke lootus on see, et kuna agendi varasemad mäluprobleemid said peamiselt naiste abiga lahendatud, siis ehk jääb neljas osa tegemata. Või vähemalt viskavad stsenaristid (vihje muidugi ka Ludlum'ile) lõpuks ometi minema senise šablooni amneesia all kannatavast kukununnust paipoisist, kes muutub nii nukraks, kui ta peab talle kallaletungivaid paha-pahasid konkreetselt koomasse peksma.

5/10

Kommentaare ei ole: