01 märts 2007

Homofoobsetest sotsidest

Tänane Eesti Ekspress avaldas Riigikogu valimistel osalevatele erakondadele esitatud konkreetsete küsimuste vastused ning teiste küsimuste seas oli ka selline: "Kas homoabielud tuleb seadustada?". Vastata sai vaid kas "Jah" või "Ei" ning ainsana vastas sellele küsimusele "Jah" Vasakpartei. Ka seni ainsa reaalse "suurparteina" geitemaatikaga flirtinud ja üsna tolerantsena tundunud Sotsiaaldemokraatlik erakond (meenutagem, et ka Ardi Ravalepik kandideerib Toompeale just nende ridades) vastas siin kindla "Ei".

Siin on muidugi mitmeid variante. Ühe pettunud kaaskondse poolt juba väljapakutud võimalus on see, et juba on sotsid teinud kellegagi diili ning selle nimel distantseerivad end oma varasematest põhimõtetest. Paindlikkus on ju tüüpiline poliitikut iseloomustav omadus, eksole.

Mina täna muidugi nii paranoilik veel ei oleks. Peamiselt küll seetõttu, et ega hetkel ei ole ju veel midagi jagada ning samuti pole hoolimata hirmsast trummitagumisest ju sugugi kindel, kuidas tegelikud jõujooned tulevases parlamendis kujunevad ning kes kellega valitsuse kokkupanemise lehmakauplemist alustab. Mis ei tähenda muidugi, et kuluaarides poleks võimalike variantide arutamine juba ammu päevakorras aga ma tõsiselt kahtlen, et see oleks olnud sotside senisest radikaalselt erineva seisukoha aluseks.

Mind huvitaks pigem, kes konkreetselt neile küsimustele erakonna nimel vastas. Ammu on ju teada, et ka SDE sees ei meeldi päris mitmetele juba ainuüksi fakt, et Ardi nende ridadesse kuulub, rääkimata veel Riigikokku kandideerimisest. Ja isegi kui nüüd peaks sealtpoolt tulema mingi segane õiendus teemal "aga küsimus oli abielude, mitte partnerluse kohta" (on ju varem pikalt piike murtud sõna "abielu" eksklusiivselt heteropaaridele reserveerimise teemadel - ja selle vastu polegi ju pea kellegil midagi olnud), siis vabandust küll aga see ei oleks eriti veenev. Küsimus ei ole ju konkreetses terminis, vaid selles, mis selle taga on. Ja fakt on, et juriidilised nüansid nii võimaliku partnerlusseaduse kui ka praeguse abieluseadusandluse taga on sisuliselt ju samad. Seda teavad imehästi ka sotside tippjuhtkonnas istuvad tegelased ning täna avalikustatud info on lisaks muule ka lihtsalt järjekordne näide võimuvõitlusest ühe erakonna sees.

Selge on see, et mingi osa hääli sotsid selle avaldusega kaotasid. Kas ka võitsid, ma tõsiselt kahtlen. Ei torma veendunud homovastased neid nüüd ainult selle vangerduse pärast valima, sest esiteks on sotside programmis ka teisi punkte, mis niinimetatud tüüpilisele homovastasele ei meeldi ning teiseks, kuna senini olid kõik teised erakonnad peale SDE ja Vasakpartei juba ammu teatanud oma eee... skeptilisest suhtumisest homopartnerluse teemadel, siis on neil üksikutel homovastastel, keda muu temaatika suurt ei huvitagi, valiku tegemine olnud ju lihtne ning ma ei usu, et nad nüüd ainuüksi selle tänase Ekspressi artikli valguses oma seisukohta sotside kasuks revideerima asuks.

Niipalju siis mu kunagisest lubadusest valimistest enne nende lõppu mitte enam kirjutada... :)

Vaata ka siit: Eesti Ekspress.

2 kommentaari:

Ardi ütles ...

Lugu järgmine. Ekspress saatis erakondadele laiali küsimustiku.
küsimus nr. 14 oli "kas homoabielud tuleb seadustada?"

SDE vastas, tsiteerin:
"Ei, tuleb lubada neil oma kooselu registreerida."

Mille peale Ekspress Sulev Vedleri isikus pani tabelisse "EI".

SDE on endiselt ainuke parlamendierakond, kes toetab samasooliste kooselu registreerimist. Ükski homoorganisatsioon Eestis ei aja taga abielu. Me oleme alati rääkinud vaid partnerlusseadusest.

autor ütles ...

Etteantud vastusevariantidega küsitkusse tuleb suhtuda alati äärmise ettevaatusega, nagu eelkommija jutustki nähtub.
"Küsimus ei ole ju konkreetses terminis, vaid selles, mis selle taga on." - kuulge, kuhu me niiviisi jõuame, kui igaühel on mingi termini kohta oma definitsioon? Õigus - hakatakse üksteisest valesti aru saama.