22 jaanuar 2007

Soomestunud perekond Puhk pakub plohvi

Üks päev tekkis hull idee juba peaaegu traditsiooniliseks muutunud pikateralise riisi asemel osta koju ka lühemate teradega ning kleepuvamat riisi. Et provintsi toidupoodide valik on teatavasti täpselt selline nagu ta on, siis enam-vähem ainsaks võimaluseks osutus kena kodumaise nimega toode "Veski-Mati risotto riis".

Kuuldavasti on Veski-Mati kaubamärgi taga Balti Veski AS, kunagise Eesti tuntuima jahuveski omaniku "J.Puhk & pojad" 1934. aastal Soomes asutatud tütarfirma tütarfirma, mis üheksakümnendate alguses ringiga Eestisse tagasi jõudis.

Mul pole küll õrna aimu, kas hoolimata siinsel turul levitatavast segasevõitu reklaamtekstist tänapäeval ka tegelikult mõni perekond Puhk'i liige selle firmaga veel seotud on aga fakt on see, et lisaks teraviljatoodetele tuleb sealt põhja poolt Eesti Vabariiki boonusena ka keeleabi. Sest nagu me pakendilt teada saame, on seesamune risotto riis mõeldud "plohvi ja vormiroogade valmistamiseks".

Kindlasti saab see tore sõna ka järgmises õigekeelsussõnaraamatus sees olema. Kuigi mul kaasa arvas hoopis, et tegu on lihtsalt üleannetu sõnamänguga, millega mõni kelmikas firmaomanik tahab kogu maailma teavitada oma "pirakast lohvist".

2 kommentaari:

Trash ütles ...

Veski-Mati riisiga tasub ettevaatlik olla. Samas pakendis müüdav riis võib olla vägagi erineva kvaliteediga, kõik oleneb sisseostetud partiist ja päritolumaast. VM´i basmati riisid on tihti nagu öö ja päev, jaemüük aga ainult ütleb seletuseks, et nende eksperdid jäid rahule. Mina aga ei saa kogu aeg keedunõu veerel passida, et kas seekord läheb sodiks või jääb kõvaks.
Et siis veel selline porin.

ancientboy ütles ...

Tänud hoiatamast! Ma olen seni nende (st VM'i) riisivalikust küll üsna ükskõikselt mööda käinud aga sel korral polnud millegi vahel lihtsalt valida. Ja tõtt-öelda on see konkreetne isend veel ka järele proovimata, pidevalt on muud asjad peale tulnud.

Seesama sinugi poolt mainitud ajapuudus on peamine põhjus, miks tavaliselt läheb ikka ja jälle käiku järjekordne pakike Uncle Bens'i tavalist pikateralist kähkukat. Seda muidugi ei õnnestu vist ka parima tahtmise juures lödiks keeta :)