04 jaanuar 2007

Tagasivaade kahe tuhande kuuendale, osa 2

VII
Raua-Rooberti (a.k.a Robert Lepikson) lahkumine teispoolsusesse tuletas taaskord julmalt meelde, et endiselt on asju, mida ka kogu maailma raha eest osta ei saa. Oktoobris kinnitas sedasama veelkord ka Aadu Luukase surm.

Põhja-Korea jõudis oma kemplemise retoorikaga uuele tasandile, lubades oponentide (eelkõige siis Jaapani ja USA) vastu kasutada aatomipommi. Samal ajal hõljuvad kogu aasta õhus oletused Iraani oletatavasti kohe-kohe valmiva tuumarelva kohta. Mõni suurriik isegi vibutab moe pärast Mahmud Ahmadinedžad'i juhitava riigi suunas sõrme ning ütleb, et nii pole vist ikka ilus.

George Bush juunior sai 60.

Eestit tabas kuumarekordite laine.

Ajakirjandus sai jälile informatsioonile, mille järgi Eesti Posti juhatuse liige Kalle Tarien on kulutanud restoraniarvete maksmiseks ühe aastaga 360 000 (kolmsada kuuskümmend tuhat) krooni. Eesti Post ei soovinud seda kommenteerida kuna seal polevat midagi avalikkusele huvi pakkuvat. Muidugi ei ole, sest need matsid ei hakka ju kunagi aru saama, et nende raha eest ühe härrasmehe poputamine on ju ainult nende endi huvides. Etteruttavalt olgu ka mainitud, et 1. jaanuarist 2007 tõstis riigile (st sisuliselt rahvale) kuuluv aktsiaselts Eesti Post mitmete teenuste hindu. Loodetavasti tagab see selle, et keegi härra Tarinen saab tänavu iga päev ikka vähemalt 1000 krooni eest söömas käia.

Uuest korrakaitseseaduse eelnõust saime lugeda, et näiteks pargis püksata olek ning seal viina joomine muutub seaduspäraseks tegevuseks.

Peale seda kui Poola peaministriks sai Jaroslaw Kaczynski, algas seal Hirmsate Kaksikute valitsemisaeg.

Kultuurat ministreeriv Raivo Palmaru käis autoga üle katuse. Väidetavalt tuli uni peale. Eesti Vabariigi ministritele kehtivad ilmselgelt mingid teised liikluseeskirjad, sest üleväsinud tavainimesel on küll keelatud motoriseeritud liiklusvahendit roolida.

Selgus, et Copterline'i õnnetu kopter maksis ainult umbes kolmsada korda rohkem kui need 14 inimest kokku, kes seal elu kaotasid. Väljamakstud kindlustussummad siis vastavalt ca 86 miljonit krooni ja 300 tuhat krooni. Lisaks selgus detsembris, et firma nõuab kopteri valmistajalt Sikorsky'lt lisaks veel lugematu hulga miljoneid oma kahju heastamiseks.

Darren Hayes, Savage Garden'i kunagine frontman, teatas oma kodulehel tehtud avalduses, et abiellus oma kauaaegse boyfriend'iga. Chicagos jälle moodustasid Gay Games'i osavõtjad väidetavalt maailma suurima vikerkaarelipu. Terve suur staadion oli teist täis.

Hansapäevadel said Tartu natsihakatised taaskord oma ajukapatsiteeti näidata, mille tulemusena üks esinema pidanud Norra bänd loobus oma kontsertide andmisest ja lahkus Heade Mõtete Linnast plaanitust varem. Mõni päev hiljem said Jaapani muusikud Toilas ühelt turvamehelt kapitaalselt sõimata. Welcome to Estonia!

USA Senat keeldus viima põhiseadusesse sisse parandust, mis oleks kehtestanud seaduslikuks abieluks vaid mehe ja naise vahelise liidu ning välistanud homoabielud.

Poolas ja Moskvas alanud vägivallalaine jõudis Riiga, kus Pride'i üritusest osavõtjad sattusid rünnaku alla. Politsei vahistas mitu märatsejat.

Kuu lõpus ilmus Scissor Sisters'i uus singel "Don't feel like dancin'" ning veel üheks muusikamaailmaga seotud uudiseks oli Lance Bass'i, kunagise N'Sync'i liikme ja peaaegu kosmonaudiks saanud mehe kapist väljatulek.

Vaatasin ära aasta teise kõmufilmi ja leidsin, et ootusi mittepetvalt oli "Da Vinci Code" ikka üks paras jura.

VIII
Põdur Fidel Castro, kes alles mõni kuu varem ilmunud teadetel pidi elama vähemalt 140 aastaseks, oli sunnitud võimu oma vennale loovutama. Muidugi ja ainult ajutiselt. Oma 80. sünnipäeva tähistas ta paar nädalat hiljem juba "jõudsalt paranedes". See paranemine kestab siiani.

Targad uurijad leidsid, et Eesti pidavat olema maailma kõige suurema vabadusastmega riik. Ahah.

Avastasin enda jaoks igavesti laheda Pink Floyd'i töötluste kogumikplaadi "Pink Floyd redux - A new music experience", see ei kuulunud küll augustikuises "Attitude's" avaldatud pingeritta "TOP 50 gay albums of all-time!" aga mis sest. Viimatimainitud edetabeli pani muide kinni Scissor Sisters'i 2004. aastal ilmunud esikalbum.

Terrorismipaanika Londoni lennujaamades tõi meid lõpuks praeguse jabura kilekotisüsteemini turvakontrollis.

Tallinnas toimus kolmandat korda Pride'i nädal ning selle raames ka geiparaad, kus selgus, et ka Eestis ei saa purjus skinnid enam kuidagi läbi vägivallata. Esimese kivi viskas veel enne rahva liikumahakkamist massi sekka juba tuntud hõbekõri Kalev Rebane, kõige tõsisem intsident toimus Pika Jala Toompea-poolses otsas, kus mõned natsihakatised ründasid kivide ja kaigastega juba mööda sammunud rongkäigulisi. Miskipärast ei tahtnud nad küll oma seisukohti teatavaks teha sealsamas bear-flag'i all marssivatele meestele, vaid valisid oma rünnakuobjektiks hoopis naised. Igaks juhuks veel ka selja tagant. Järgnenud madinas pääsesid sealsamas viibinud lapsed imekombel vigastusteta. Politsei vahistas terve portsu skinhead'e ja KAPO asus teemaga tegelema.

Ilmnes, et NASA on suutnud ära kaotada originaalsalvestised inimese esimestest sammudest Kuul. Samas, nad võivad ju alati mõnes korralikumas Hollywoodi stuudios need taastada, seekord vältides ka neid lõputuid vasturääkivusi oma varasematel filmidel.

Tuhandete lemmik Kivisildnik hakkas parteibossiks.

Veel üks tuhandete lemmik, seekord siis Martin Helme, kutsus üles korraldama pereparaadi. Tore ju, et Pride'i marsist on keegi veel ühe suurürituse korraldamiseks inspiratsiooni saanud. Igatahes jääme põnevusega ootama, lahedaid ettevõtmisi pole kunagi liiga palju.

Lõpuks, peale aastaid jahumist ja keerutamist, juleti ka kõige kõrgemal tasandil möönda, et Eesti liitumine Euroopa ühisraha tsooniga on libisenud udusesse ja määratlematusse tulevikku.

Ene Mihkelsoni "Ahasveeruse uni" tunnistati viimase 15 aasta parimaks kirjandusteoseks, parima autori aunimetuse sai mitme raamatuga tähelepanu pälvinud Tõnu Õnnepalu .

Pluto jäi planeedi tiitlist ilma. Nüüdsest on ta ametlikult kääbusplaneet. Diskrimineerivad, ma ütlen!

Poznan'is esietendus Roger Waters'i esimene ooper "Ca Ira". Lavastust nägemata saan ma hinnata küll ainult selle muusikalist poolt aga ausalt öelda peaks Waters minu arust siiski jääma nende liistude juurde, millega ta midagi teha oskab. Vihjeks on sõna rock-muusika.

IX
Suure pauguga paisati meediasse uudis, et kõik Eesti kirikupead teevad kohe-kohe ühisavalduse, mis on osa nende seaduslikust tegevusest homoseksuaalsuse vastu võitlemisele Eestis. Veidi hiljem tuli küll välja, et see "kõik Eesti kirikupead" tähendas umbes viit-kuut laiemale avalikkusele tundmatu sekti venekeelset pastorit ning needki suutsid omavahel enne mingi avalduse valmimist riidu minna.

Kuigi Eesti omavalitsushoonetes on relvadega varemgi vehitud, siis nüüd lasti Tallinna linnavalitsuses üks ametnik maha. Lihtsalt niimoodi lastigi.

Paavst sai oma kõnes hakkama tsitaadiga, mis andis teatud moslemiliidritele taaskord põhjuse oma alluvaid kutsuda üles sisuliselt "uskmatuid" (st. meid) tapma.

Savisaar alustas küüniliselt Keskerakonna valimiskampaaniat, lubades avalikus sektoris töötajatele kuupalgaks 25 tuhat krooni.

Rootsis kaotasid sotsid napilt võimu. Eks näis kui kauaks siis seekord. Viimasest 89 aastast olid nad riiki valitsenud 79 aastat.

Peeter Rebane liitus Keskerakonnaga ja täiesti juhuslikult hakkasid vahetult peale seda seni ummikus olnud küsimused ta firmade jaoks soodsalt lahenema.

Budapestis sai rahval lõpuks valitsejate ülbusest kõrini ning massid tulid tänavatele, Poola president kurtis aga New Yorgis ajakirjanikele, et temast on varem valesti aru saadud ja et ta tegelikult ei olegi homode vastane.

Presidendivalimiste tramburai, mis lõi Eesti poliitikasse uue räpasuse tasandi, sai ükskord ometi läbi. Lõpuks valiti kahest halvast vähem halb. Hea seegi.

Inglismaal Axbridge's sai kõigile veidi ootamatult sealse karnevali kuningannaks hoopis kohalik noormees.

Kanada kehtestas Eestile üsna äkitselt viisavabaduse. Jälle natuke valgema inimese tunne.

X
Financial Times
avaldas Euroopa tervishoiusekspertide uuringu ning sealt selgus, et kõigi lemmik Eesti on taaskord esikohal. Seekord siis HIV'i leviku koha pealt Euroopas.

Café ja gayclub Angel sai oma läbimõtlemata helkurikampaaniaga hakkama kohaliku geiliikumise senise ajaloo suurima PR-apsuga.

Villu Reiljan vabastas lõpuks ometi ministritooli. Viimaseks piisaks sai maadega sahkerdamine. Tõesti, kusagil struktuurides on kallutatud jõud.

Tallinna külastas üks maailma tuntuimaid vanadaame, Tema Majesteet Elizabeth II.

Ilmselt kuninganna külaskäigust innustust saanuna, kirjutas president Ilves oma esimesel välisvisiidil külalisteraamatusse enda allkirja asemel lihtsalt Toomas. Lõpuks ometi on kuningriiklaste kauaegne soov täitunud ning Eesti on saanud monarh-presidendi.

Juba pikemat aega Eesti blogosfääri üheks võtmeisikuks olnud Inno Tähismaa teatas veendunult, et igas mehes peitub homo. Kui USA-s oktoobri keskpaiku peetava National Coming Out Day traditsioon peaks kunagi Eestisse jõudma, siis saaks Innost sellele liikumisele kindlasti hea aktivisti.

Kaitseminister Ligi kaebas kõigile, kes vaid kuulata viitsivad, et talle alluvas kaitseväes on end sisse seadnud allumatu tuumik. Ata-ata!

Politseile tekitas peavalu üks 500-kroonine rahatäht, mille aus leidja neile edasi andis. Paberraha seadusliku omaniku otsimine osutus üleootuste keerukaks.

Nädalalõpu tormis sõitsid laevad kaidele otsa, loomulikult oli osa Eestist ilma elektrita ning pealinna surematu arhitektuuripärl Viru keskus otsustab end mõnest suurest klaastahvlist vabastada ning need plärtsatavad tänavale.

XI
Novembrikuuks ummistasid kaupluste lette juba tükk aeg igatmasti jõulutooted. 2006. aasta saak muusikalise uudistoodangu vallas olid Twisted Sister'i ja Bette Midler 'i jõulualbumid. Veidi hiljem lisandus neile küll ka veel paar teist märkimistväärivat, näiteks kasvõi Aimee Mann'i salvestused.

Sakala keskuse ümber toimuv möll kogus tuure. Aastaid järelvalve eest riigilt miljoneid nõudnud ning samas kasutuna seisnud maja säilitamise üks tulisemaid eestvedajaid oli inimene, kes jäi omal ajal konkursil Rebase firmale alla ning (kui mu mälu nüüd ei peta) kelle äriprojekt nägi ette Sakala maja asemele järjekordse kõrghoonepeletise ehitamise. Uue maja vastased ei ole suutnud mulle ka siiani selgeks teha, mismoodi Pronsksõdur on okupatsiooni sümbol ning Karla katedraal seda teps mitte ei ole?

Tallinnas avati renoveeritud Tartu maantee. Tavainimese jaoks astronoomilist raha maksvate autode ja keskparteilaste triumfeerimist umbes 224 miljonit krooni maksma läinud asfaldil tumestasid natuke mingid veidrikud, kes üritusele banaanikastides ilmusid. No ei saa mõned aru, et Hea Isake teeb ju ometigi kõike ainult rahva huvides.

Aasta šokeerivaimas liiklusõnnetuses hukkus Dajan Ahmet, mitu tuntud inimest said üliraskelt viga. Aga loomulikult pole mingeid muudatusi Eesti liikluses endiselt vaja teha, kõik on kõige paremas korras ning tegu oli ju lihtsalt üheainsa õnnetu juhusega. Nagu umbes musttuhandel varasemalgi korral ja seda ainuüksi sel aastal.

New Jersey (USA) osariigi ülemkohus otsustas, et gay-paaridele peavad olema tagatud täpselt samasugused õigused, kohustused ja soodustused kui heteropaaridele.

Aasta teisel poolel jõudsid avalikkuse ette mitmed lood avalikkuses tuntud homovastastest, kes ise salaja homosuhteid harrastasid. Üks mõjukamaid sellistest kahepalgelistest tegelastest on Ted Haggard , kelle kukkumine kolmekümmet miljonit ameerika usklikku ühendava organisatsiooni presidendi ning pastori kohalt oli kindlasti rohkem kui valus.

Üks aastalõpu Eesti tantsurahva hullutajatest, Erki Nool, tõdes peale kurnavaid tantsuproove, et tantsimine on raskem kui aegluubis seksimine.

Rösteriskandaal Silja laeval. Eks rootslastele-soomlastele käis muidugi pinda, et juba suvest saati osutusid nad ootamatult mingite pagana idaeurooplaste omanduses olevat. Mis muidugi ei tähenda, et Pant & Ko. positsiooniga mehed peaksidki laeval käituma suvalise reapõdra tasemel.

Oliver Kruuda teatas stoilise rahuga, et rikkus jah Nõmmel oma maja ehitades teadlikult loodust ning seadust ja no mis siis sellest ikka nii väga on. Ning et talle meeldibki pisikesi sulitempe teha ja et K-kohukese lugu saab peagi väärilise järje...

Kogu aasta aeg-ajalt meediapildile mahtunud loomakaitsjad läksid lõplikult lolliks, kaevates politseile Eesti Televisiooni peale, põhjenduseks kalaroa valmistamine otse-eetris. Hoidku taevas kui nad seal veel vähke oleks keetnud!

Eesti Vabariik sõlmis diplomaatilised suhted Seišelli Vabariigiga. Lõpuks ometi! Ma juba kartsingi, et veetõus teeb paradiisisaartest uue Atlantise veel enne seda kui me sinna oma saadiku saadetud saame.

Läänemerel toimuv iga-aastane gay-kruiis sai tänavu teoks Tallink Victorial. Hiljutine Silja-skandaal ning sellega kaasnenud Enn Pandi avalik outing andsid sellele omamoodi pikantse varjundi.

Suri Milton Friedman, üks 20. sajandi teise poole mõjukamaid majandusteadlasi.

Lätis sai inimõiguste komisjoni etteotsa tuntud homofoob Janis Smits.

PÖFF jätkas traditsiooni ning näitas lisaks muule repertuaarile ka mitmeid gei-teemalisi filme. Samas oli mitmel seansil probleeme tehnikaga ning sai üha selgemaks, et korralikuks toimimiseks vajaks festival eelkõige paremaid filminäitamisvõimalusi. Paremaid kinosaale ja paremat tehnikat. Seda lisaks muudele raha neelavatele küsimustele.

Tegime kaasaga paaripäevase reisi Riiga. Kui vihm ja muidu vastik kliima välja arvata, siis oli tore.

Politsei poolt juba ammu force majeure'ks kvalifitseeritu sai teoks. Maailma Demokraatia Isa Geoge W. Bush austas Eestit oma külaskäiguga, USA suursaadikul said TV-s oma tööandjat kiites sõnad lihtsalt otsa ning vahepeal kindluseks muudetud SAS Radisson'i hotelli presidendisviiti jäi mälestuseks paar Tema Enda mahaununenud lõhnaküünalt. Charming!

Hans H. Luige lähedaste ründamine näitas, et meil on Ameerika Ühendriikidega tõesti nii mõndagi ühist. Metsik Lääs nimelt.

XII
Ardi Ravalepik
tegi ajalugu, teatades oma kandideerimisest Riigikokku. Tegu on esimese avalikult homoseksuaalse parlamenti pürgijaga, kes lisaks veel aastaid aktiivselt LGBT-teemadega tegelenud.

Sakslaste amazon.de koos sõsarfirma amazon.at'ga tegi kah ajalugu, tunnistades esimesena suurtest internetipoodidest de facto Eesti kuulumist Euroopasse. Nüüd on neil ühesugused saatekulud nii Eestisse kui näiteks Soome, varem oli see hinnavahe mitmekordne, kusjuures just kaugemal asuvasse Soome olid taksid odavamad.

Endale GWB presidendiks valimise kampaania ajal sisuliselt raha eest suursaadikukoha ostnud Aldona Wos teatas, et tema läheb nüüd Eestist ja USA suursaadiku koha pealt ära. Aitab küll!

Ameerika avalikkust raputas teade nende asepresidendi lesbilise tütre rasedusest. 15 aastat oma partneriga koos elanud Mary Cheney peaks uue kodaniku siia ilma tooma hiliskevadel.

Tuntud koomik ja muuseas ka viimatise Oscar'i-gala võrratu juht Jon Stewart nimetas oma pilasaates Kadrioru lossi Barbie unistustemajaks ning eestlaste ametlikku USA-andumust selgeks märgiks sellest, et Ameerika Ühendriikidel pole võrreldes stalinistliku Venemaaga veel häda midagi. Oh, komplimente on ju alati nii hea kuulda!

Pärnus näitasid head Eesti elanikud järjekordselt üles mõistvat suhtumist kaaskodanikesse ning nõudsid invaliidist lapse tarvis paigaldatud kaldtee kõrvaldamist. Vähemalt osad majaelanikud andsid avaldusele allkirja, sest "kõik ju kirjutasid sellele alla". Lausa rõõm oli lugeda, et ligimesearmastus ning kaastundlikkus pole eestlasele võõrad. Ja mingil sandil polegi ju vaja õues oma olemasoluga korralike inimeste silma riivata, las istub toas kui käia ei oska! Welcome to Onia!

Klubi Angel sünnipäeval tehtud fotosid lepingut rikkudes ühes kohalikus meditsiiniajakirjas avaldanud fotograaf sai klubilt sajatuhande kroonise trahvinõude.

Koit Pikaro läks lolliks, sonides Sotsiaalministeeriumi kuuest korrusest kui rainbow-flag'i reinkarnatsioonist ning rohelisest värvist kui aktiivsete lesbide lemmikust. Samas, äkki see viimane polegi haige aju sünnitis, sest veendunud ja staažika keskerakondliku eruvõmmina teab ta rohelisest värvist kindlasti ju absoluutselt kõike. Või ehk peaks Keskerakonna naisliikmed edaspidi isand Pikaro pisukestele tähelepanuavaldustele veidi leebemalt reageerima? Niimoodi läheks ehk korda ka Koitu veenda, et mitte kõik rohelise lipu alla koondunud naised pole meestevihkajatest lesbid.

Ma viisin oma kaasa ta sünnipäevaks nädalaks ajaks Gran Canariale päikese alla. Me kumbki polnud seal juba pea seitse aastat käinud ning tõtt-öelda oli mõnevõrra üllatav näha, et ega suurt midagi muutunud polnudki, aastatega sissetöötatud turistilõks tuksus endises rütmis. Nojah, samas pole see ju ka Eesti kus efektiivselt töötav ärimudel keeratakse mingil arusaamatul põhjusel lihtsalt pea peale. Tagasi tormises Tallinnas olime õnnega pooleks jõululaupäeva varahommikul.

Järjekordne näide Eesti poliitikute süüdimatusest on Ene Ergma, kes, olles alles hiljuti teatanud oma kindlast TÜ rektoriks mittekandideerimisest, muutis sujuvalt meelt. Sest "nii paljud inimesed" palusid tal siiski kandideerida. Just-just! Ikka aja alati kõik ainult rahva hüvanguks!

Müüdile "ühtsetest euroopalikest väärtustest" tõmmati ametlikult vesi peale kui avaldati Eurobaromeetri uuring eurooplaste suhtumises sotsiaalsetesse võtmeküsimustesse. Enim erimeelsusi on Euroopa Liidu liikmesmaades suhtumises homodesse ja religiooni. Eestis lubaks homoabielusid (küsiti just abielu, mitte partnerluse kohta) veidi rohkem kui viiendik rahvast aga näiteks Hollandis on see number neli korda suurem ehk 82%.

Eelnenud päevadel meedias aktiivselt kajastunud homoteema andis taaskord ka Priit Pulleritsule võimaluse ühel oma lemmikteemal kirjutada. Või õieti panna ritta ports juba kümneid kordi kasutatud tsitaate ning nimetada seda artikliks. Pullerits oma tuntud kvaliteedis! Ja ta ei petnud mu ootusi ka ses suhtes, et isegi Angeli klubist kirjutades suutis ta ikkagi oma teise lemmikteema, Ameerika juurde välja jõuda.

Osakas küpsetati umbes 10 miljonit eesti krooni maksev, 35 sentimeetrit kõrge jõulu-šokolaadikook. Selge märk kristluse globaalsusest kui isegi jaapanlased armastavad meie tähtpäevi sedavõrd.

Lollimängimine "Estonia" huku põhjuste üle on kahetsusväärselt juba niivõrd igapäevaseks saanud, et ma imestan, kas keegi üleüldse viitsib veel selleteemaliste uudiste pealkirjugi lugeda?

Aasta eelviimane päev oli eriti meelepärane neile hälvikutele, kes vaimustusega kilkasid ühe järjekordse ja seekord eriti küünilise poliitilise mõrva teokssaamise üle. Rääkida selle kohtufarsi puhul "õiglasest kohtumõistmisest" ning leida mingitki õigustust hukkamise üleekspluateerimisele Eesti ja kogu maailma meedias oleks huumor kuubis kui see kõik ainult nii tülgastav poleks. Ainus asi mis mind selle asja juures üldse üllatada suutis, oli nende hurraatajate hulk siinsamas Eestis aga noh, uudistes kümneid kordi kedratud poomisvideosid vaadates said üle pika aja nemadki verivorsti haukamise kõrvale taaskord ka oma muude veriste fantaasiate mõnukeskust hellitada. Ning vähemalt mõned neist said oma samuti teleka ees istunud lastele kindlasti seletada kui õige asi see teise inimese tapmine ikka täpselt on.

Ja 31. detsembril sadas ladinal vihma. Mina küll ei suuda meenutada ühtegi talve viimase oh-kui-mitme-juba aasta jooksul millal oleks selline talv ja aastavahetus olnud.

Aastat koondav märksõna? Tont seda nüüd küll täpselt teab aga üks väga tugev konkurent sellele tiitlile on loomulikult J.O.K.K.

3 kommentaari:

Tiiu ütles ...

Braavo, hiilgav ülevaade, aga........Nii palju infomüra, aga olulisim -ise, see harukordne - jäi jälle alla.

;-)

ancientboy ütles ...

Nujah aga kui ma veel sellest "isest" oleks pikemalt kirjutama hakanud, siis see saaga polekski siia ära mahtunud ;)

T.T.London ütles ...

Osavalt kirjutatud :)