18 november 2006

Pentagoni uus seisukoht homoseksuaalsuse kohta

USA Kaitseministeeriumi uutes juhendites on homoseksuaalsus varasemast "psüühilisest häirest" reklassifitsseritud "defektiks", millede alla kuulub nende leksikas suur hulk asjaolusid, alates voodimärgamisest kuni paanilise hirmuni lendamise ees. Muudatus ei puudutavat miskitmoodi "don't ask, don't tell" poliitikat, mis keelab ülemustel uurida detaile oma alluvate seksuaalse orientatsiooni kohta ning samuti keelab sõjaväelastel end avalikult gay'na identifitseerimast.

Seadusandluse muutmine võeti ette peale pikka kriitikat Pentagoni aadressil kuid vaimse tervise spetsialistid APA'st (American Psychiatric Association) ei ole ka Pentagoni praeguse terminoloogiaga rahul. "Me hindame teie head tahet püüdlustes leida sellele teemale lahendus," ütles oma kirjas Pentagoni kõrgele ametnikule APA boss James H.Scully. "Kuid me jääme endiselt murelikuks kuna me usume, et muudatused, mis dokumendis tehti, ei ole piisavad, et probleem lahendatuks lugeda."

Nimetatud juhend tegeleb sõjaväelaste errusaatmise ning teenistusest vabastamise temaatikaga ning klassifitseerib homoseksuaalsuse teenistuse jätkamist kahtluse alla seadvaks asjaoluks. "Defektiks" tituleeritud homoseksuaalsus on Pentagoni jaoks hetkel samas nimistus koos düsleksia, uneskõndimise, lihavuse, kokutamise ja mitmete teiste nähtustega.

Eelmisel eelarveaastal, mis lõppes 30. septembril, visati USA armeest "don't ask, don't tell" poliitika tulemusena välja 726 sõjaväelast, uue juhendi kriitikud on avaldanud muuseas kartust, et see võimaldab geisid ja lesbisid lihtsamini teenistusest eemaldada, sealjuures pääsedes niigi tugevalt kritiseeritud "ära küsi, ära räägi" poliitika nüansside kasutamisest.

---

Võrdluseks riigi suhtumisest oma sõjameestesse niipalju, et naaberriigis Kanadas toimus esimene militaarne gei-pulm juba 2005. aasta 3. mail. Greenwood'i lennuväebaasis (Nova Scotia) astusid kohaliku kaplani õnnistusel ja 45 tseremoonial osalenud külalise ees seaduslikku abiellu kaks meessoost sõjaväelast, kes kirikuõpetaja sõnul olid seda hetke oodanud juba pikki aastaid.

Kommentaare ei ole: