27 aprill 2007

Nagu välismaal...

Eelmine öö näitas taaskord kätte kui õhuke on meie tsiviliseerituse koorik. Vähimagi võimaluse korral ilmub välja seltskond laamendajaid, kes kasutavad võimalust, et lõhkuda, röövida ja kokku varastada mis iganes näppu juhtub. Fotod R-kioskist välja ronivatest kilavate silmadega võidukatest noortest, süli täis Eviani veepudelite pakendeid ja krõpsupakke, olid isegi selle kaose taustal lausa koomilised. Ja sellise inimmaterjaliga tahtis mitte väga ammu mõni mees isegi täiesti tõsimeeli kommunismi üles ehitada. Häh!

Võimude õhtused ja öised kommentaarid, et asi oli kontrolli all ja et politsei nähtamatus ei tähenda politsei puudumist, on ju pläma. Lihtsalt ei saa ju avalikult tunnistada fakti, et Eestis lihtsalt puuduvad piisavad ressursid märatseva rahvamassi ohjamiseks ning nii ongi arukam selle massi teelt eest ära hoida. Aga sellest ei ole kröömivõrragi lohutust neile väikeettevõtjatele, kelle vara hävis. Suurtel pole häda midagi, esiteks on neil rohkem võimalusi ja teiseks on nende kraam niikuinii kakssada protsenti kindlustatud. Just sellistele ettevõtetele nagu see Pärnu maantee pisike lõngapood võis see öö aga saatuslikuks saada.

Seekord oli tegu mõnetuhande marodööriga. Mis saab siis kui neid on märatsemas kasvõi ainult kümme korda rohkem? Kas siis pannakse juba kaks helikopterit linna kohale tiirutama ning venekeelseid ülekutseid hõikuma?

Muidugi on selge ka see, et peale eilseid sündmusi ei saanud pronkssõdur enam päevakski oma kohale jääda. Vähemalt see välkkiire teisaldamisotsus oli absoluutselt õige. Mis aga ei tähenda, et möll sellega läbi oleks.

Hämmastav oli veel üks asi. Infosulg. Ma ei tea kuidas pealinnas asi töötas aga minul, kes ma ei oma hetkel ei telekat ega raadiot, oli siin provintsis hilisõhtul ja öösel praktiliselt võimatu mingit värsket infot saada. Internet küll töötas aga kodumaistesse infoportaalidesse ei saanud sisse. Delfi veel kuidagimoodi funkas aga näiteks Postimehe ja EPL'i serverid olid lootusetult umbes, ehk kümnest päringust suutsid ühele vastata. www.tv.ee ja etv24 olid minu jaoks täiesti maas. Lõpuks saingi öösel mingit infot olukorra rahunemise kohta hoopis vennase käest, kes teleka ees istus ja vist Kanal 2-e vaatas. Ametlikest infokanalitest infot lihtsalt ei antud. Ja ka veel hommikul poole seitsme paiku raporteeris mu kaasa, et näiteks ETV teletekst ei kajastanud sel hetkel õhtuseid-öiseid sündmuseid poole sõnagagi. Kas uus vaikiv ajastu?

Vennasega telefonitsi rääkides kuulsin öösel ka oma kõrvaga kuidas laamendajate seast kostus lisaks venekeelsele ka eestikeelset rämedat kisa. Nii et need kommentaatorid, kes kogu möllus ainult venelasi süüdistavad ning maalivad jätkuvalt mustvalget maailmapilti "paha venelane vs. hea eestlane", olge head ja minge tõmmake endale vesi peale.

Igatahes on selge, et nüüd me oleme siis ametlikult ka suurte ja tegijate riikide perre jõudnud. Samalaadsed sündmused, olgu siis nende algpõhjused pealegi erinevad, on ju olnud Pariisis, New Orleansis ja mitmel pool mujal. Nüüd meilgi.

Da zdravstvuet nasha pobeda, tovaristshi! Ura! Ura! Ura!

Kommentaare ei ole: