11 detsember 2006

Raamatute koht on prügimäel

Täna kuulsin endalegi üllatuseks lugu sellest, kuidas vahetult enne või pärast seda kui vene sõjaväelased koos oma perede ja kodinatega siit provintsist ära kolisid, veeti nende mahajäetud raamatukogud (ja arvatavasti ka Vojentorgi laojäägid) kenasti ühte kohta kokku. Ja nii need raamatud siis seal kusagil viisteist aastat seisid kuni eelmisel nädalal ühe eriti kultuurisõbraliku kinnisvaraarendaja juhtimisel veoauto kasti loobiti ning prügimäele saadeti. Pealtnägija sõnul olevat neid olnud autokastitäis ja vähemalt ühe sealt portsust pärit köite järgi otsustades olid nad ka väga korralikes tingimustes seisnud, ei märkigi hallitusest, niiskuseplekkidest või muudest kahjustustest.

Üllatav ei olnud minu jaoks pigem mitte see, mismoodi korralike raamatutega käituti (sarnaseid lugusid mingi vana rämpsu äraviskamisest kuuleb Eestis ju tegelikult pidevalt) vaid pigem see, et sellist hunnikut venekeelseid raamatuid niikaua aastaid kuskil kuivas konkus alles oli hoitud.

Nimetet kinnisvaraarendajal on muidugi kultuurisõbra aastaauhinna võitmiseks veel veidi arenguruumi. Vist möödunud aastal oli see kui ühe pika ja soliidse ajalooga kooli arhiivist hea ports sinnasamma prügimäele saadeti. Ja lausa koolijuhtkonna näpunäidete järgi. Nojah, õige kah, mis see paberipahn ja õpilaste poolt võidetud auhinnad ikka kena koolimaja risustavad... Tookord läks küll õnneks sealt veel üht-teist päästa, neist venekeelsetest raamatutest pole tänaseks tormituulte ja vihmapilvede käes aga midagi alles jäänud.

Nii et inimesed, kui teil on raamatuid üle, siis nüüd teate, et nende koht on prügimäel! Üldse on kõik, mis teil jalus ja tüliks on, vaja prügimäele saata! Raamatutest kiusliku ämmani välja!

Aga need teie seast, kes ei taha nii ultramoodsad olla ning leiavad, et kellegil teisel võiks neid asju tarvis minna, mida ise enam ei kasuta, siis võiks veidi vaeva näha ja küsida ümbritsevatelt selle kohta. Võimalik, et isegi teie riiakas ämm läheb loosi :)

Ning raamatutega on jälle selline lugu, et vähemalt Eesti Hoiuraamatukogu (jah, ka eraisikutelt) vastu absoluutselt igasuguses koguses igasuguseid trükiseid, sealhulgas loomulikult ka raamatuid. Teie hoiate kokku prügiveoarve, raamatud jäävad siia ilma alles ning võib-olla on just teile mittevajalike köidete sees mõnes Eesti Vabariigi külaraamatukogus tikutulega tagaotsitav teos ning Hoiuraamatukogu vahendusel jõuaks see teie riiulist sinna külaraamatukokku just nendeni, kes seda vajavad.

Kommentaare ei ole: