05 oktoober 2006

Tagumiku raamat

Tähistamaks ajakirja BUTT viiendat sünnipäeva, ilmutas kirjastusgigant Taschen antoloogia, mis kogub kokku kõige fantastilisemad (on ju ajakirja motoks olla "fantastic magazine for homosexuals") ja kõige naeruväärsemad intervjuud ning fotod, mis seniste aastate jooksul on avaldatud. Nagu ka ajakiri ise, pakub raamatki üllatavalt realistlikku pilti tänapäeva homoseksuaalsest mehest, sisaldades näiteks jutuajamisi selliste meestega nagu Michael Stipe, Gus Van Sant, Rufus Wainwright või Marc Jacobs ning kaastöid Wolfgang Tillmans'ilt, Terry Richardson'ilt, Hedi Slimane'lt, Asianpunkboy'lt ja Helmut Lang'ilt. Ja need on vaid mõned kuulsused BUTT'i autorite pikas loetelus.

Hollandis ilmuva väikeseformaadilise ja roosale paberile trükitud, ajakirjanik Gert Jonkers'i ning disainer Jop van Bennekom'i (kes mõlemad olid ka raamatu koostajad ja toimetajad) poolt asutatud ajakirja esimene number ilmus 4. mail 2001 ja muutus praktiliselt momentaalselt kultusobjektiks. Tänaseks on ilmunud 17 numbrit (raamatus on kajastatud esimesed 16) ning fenomeni võidukäik jätkub. "BUTT tagas endale ühe käeviipega koha intelligentsete gay-ajakirjade esirinnas ning samal ajal oskab ta olla väga "dirty"," kirjutab filmitegija Bruce LaBruce oma eessõnas. "BUTT on oluline. BUTT täidab tühiku." Antoloogia väljaandmise üks hea pool on ka see, et nüüd on võimalik esimestes numbrites ilmunud artikleid ja intervjuusid lugeda ka neil, kel ajakirja eksemplare kodus pole. Sest nii mõnegi varasema numbri tagantjärgi mõistliku hinnaga ostmise soov kipub natuke sinna utoopia valdkonda minema, need on lihtsalt lootusetult läbi müüdud.

Raamat on pehmekaaneline, formaadis ca 16x23 cm, 560 lehekülge. Euroopas müüb Taschen nimetatud raamatut hinnaga 24.99 EUR / 16.99 GBP, Eesti raamatupoodides ma seda veel näinud pole aga et Tallinnas on Taschen'i esindus täiesti olemas, siis huvitatutel tasub kasvõi sealt küsida.

Kommentaare ei ole: