12 oktoober 2006

Kapist väljatuleku päev

Et siis sellega ma jäin küll natuke hiljaks aga mis siis. Mida iganes nad nende Hiljade kohta ütlesidki...

Eile (kolmapäeval) oli nimelt sääl kaugel Meerikamaal National Coming Out Day ja sel puhul avaldatud värske uuring väidab, et seitsekümmend protsenti USA heteroseksuaalsetest täisealistest kodanikest tunneb kedagi, kes on gay, lesbi, bi- või transseksuaalne. Üleriigiline küsitlus näitas ka, et 83 protsenti neist, kes ise identifitseerivad end geiks või lesbiks, peavad end ka kapist väljas olevaks.

Neist vastajaist, kes tunnistasid end LGBT rahva sekka kuuluvaks, kinnitas 92%, et nende lähimad sõbrad teavad nende seksuaalsest orientatsioonist, 78% väitsid sama oma vanemate kohta. Enamus märkis ka ära, et nad on "väljas" ka teiste inimeste jaoks enda elus, kaasa arvatud vanavanemad, teised sugulased, kaugemad sõbrad, lihtsalt tuttavad ja kolleegid.

"Kui kümnest heterost seitse tunneb kedagi, kes on LGBT, siis tähendab see, et paljud geid ja lesbid võtavad oma seksuaalset identiteeti samavõrra loomuliku osana oma elus kui vanust, juuksevärvi, pikkust või isikuomadusi," ütles Mark Shields, Human Rights Campaign's National Coming Out Project'i juht. "Enamik LGBT inimesi tulevad kapist välja või tunnistavad teistele oma seksuaalset identiteeti jutuajamise või vestluse käigus. Ja need, kes on huvitatud tugevatest ning usalduslikest sidemetest oma perekonna ning sõpradega, on enamasti leidnud, et kapist väljas olek tagab lähemad suhted ka nende inimestega, kellest enim hoolitakse."

Samal ajal arvavad enam kui pooled vastanud LGBT-inimestest, et mure ohu üle sattuda hate crime'i ohvriks võib endiselt olla tugev takistus inimeste väljatulekul. Samuti peetakse topeltelu elamise põhjuseks hirmu töö kaotamise ees ning seda, et nende perekond ja sõbrad ütlevad neist lahti.

Küsitluse viis läbi 7.-14. septembrini rahvusvaheline turu-uuringute firma Harris Interactive, koostöös strateegiliste avalike suhete ja turunduskommunikatsiooni firma Witeck-Combs Communications Inc.iga.

Kommentaare ei ole: