15 august 2006

Tallinn Pride 2006

Nüüdseks on kolmas kodumaine Pride-nädal siis otsas ja samamoodi on läbi ka tänavune marss läbi vanalinna. Kahjuks küll mitte nii rahulikult kui varasematel aastatel.

Praeguseks on sellest ettevõtmisest arvatavasti internetis juba sadu kirjutisi aga igaks juhuks kordan sündmuste arengu lühidalt üle. Juba peaaegu traditsiooniline pommiähvardus lükkas marsi algust edasi oma veerand tundi. Kohe kui politsei andis pommikoerte töö lõpetamisel Sauna tänava alguse vabaks ning marssijad alustasid tänava keskel enda valmisseadmist, rivistus ristmikule ka tosinkond bravuurikalt ropendavat ja sõimlevat skinheadi, kelle eesmärgiks oli püüda elava ketina takistada marssijate liikveleminekut.


Samal ajal lendas rahva sekka ka esimene muna, viskajaks skinnide liider Kalev Rebane. Turvameeste viisakate kuid tungivate palvete peale andsid nad siiski alla ja vabastasid küll tee kuid möödujate sõimamine, ropendamine ja munadega loopimine jätkus.


Marssijad ei lasknud end sellest eriti segada ning liikusid edasi.

Vähemalt osa neonatsidest said korralikku trenni teha, sest neil oli vaja marssijatest ette jõuda ning järgmisesse strateegilisse kohta jõuda. Kõik ikka selleks, et näidata kui palju neid on. Paraku kordusid ühed ja samad näod nii marsi algus- kui lõpp-punktis, nii Komandandi tee nõlvadel kui Saksamaa suursaadiku residentsi juures kus toimus kõige kurvem intsident mis lõppes mitmete inimeste vigastada saamisega.

Hiljem videost vaadates oli näha kuidas natsihakatised tormasid marssivatele naistele selja tagant kallale ning üritasid neid pikali lüüa. Samal ajal lendasid õhus kivid ja vehiti kaigastega. Õnneks reageerisid turvajõud suhteliselt kiiresti ning kõige hullem suudeti ära hoida. Mitu märatsejat, eesotsas Kalev Rebasega, arreteeriti. Paraku oli hulk inimesi juba viga saanud, nende seas ka näiteks professor Rein Ruutsoo (kelle arvamust neist sündmustest loe Eesti Päevalehest) ja ehk kõige tõsisemalt üks Hispaania inimõiguslane, kes andis kinniseotud pea ning verepritsmeid täis riietes intervjuusid (vähemalt Kanal 2 lasi ühe neist eetrisse pühapäeva õhtul) ning kes kindlasti vahendab oma meeleolusid ka Euroopa meediaagentuuridele. Asjaolu, et tõsiselt vigastatute seas polnud lapsi või täiesti juhuslikke turiste ning et ükski kivi ka suursaadiku akendesse ei lennanud, tuleb lihtsalt hea õnne arvele kirjutada.


Edasine läks rahulikumalt ja marsruudil läbi Raekoja platsi tagasi Sauna tänavale muid ekstsesse ette ei tulnud. Küll passisid skinnid tükk aega peale marssi veel seal piirkonnas ning ähvardasid inimesi maha lüüa.




Marssijaid rünnanud rusikakangelased, kes nad on?

Ilmselge eestvedaja oli Kalev Rebane (pildil paar sekundit peale esimese muna viskamist rahva sekka), veerand sajandit vana mees, kes on viimastel aastatel mitmel korral avalikkuse ees figureerinud. Küll üritas ta 2003. aastal TOM'is algatada seaduseelnõu pealkirjaga "pederastia on kultuuri vähk" (ettepanek kogus tollal hoolimata vastakatest meediakajastustest vaid 14 häält, neist 10 pooldavat kuid kui nende seas on Eesti Vabariigi kodanikud Juhan Jurakas või Pikk Paks-Mees, siis ei saa seda vähestki eriti tõsiselt võtta...), küll oli ta skandaalse orkut.ee veebiaadressi taga, küll ta sõimab ja ähvardab internetis oma kunagist väidetavat girlfriend'i, küll üritab pronkssõduri juures ebaõnnestunult piknikku pidada või jääb politseile narkootikumide tarbimisega vahele ning leiab, et tema trahvimise ja Isamaaliidust väljaviskamisega on talle hirmsat ülekohut tehtud. Nüüd siis veel ka gay-paraadi ründamine.

Lisaks Rebasele oli skinnide rivis seismas üks vanem ja ilmselgelt purjus mees, kes ka agaralt mune loopis ja terve hulk noori inimesi, kellest osa arvatavasti olid seal puhtalt kambavaimust ning üsna kiiresti hakkasid oma osalust kahetsema. Aga et ära minna ka ei saanud, siis sai lahenduseks enda näo peitmine sügavale kapuutsi ja krae taha. Näiteks selleks, et tuttavad ära ei tunneks. Hiljem kuulsin huvitavat versiooni, et see olevat olnud ainult selleks, et KAPO fotograafid teda pildile ei saaks...


Ja veel üks huvitav nüanss kogu loo juures on asjaolu, et Rebase jõuk tundub olevat väga lähedastes suhetes selliste meile juba varasemast tuntud seltskondadega nagu näiteks Eesti Rahvuslik Liikumine, Terve Mõistuse Sündikaat jne. Viimaseid sündmusi vaadates tundub nagu oleks Pride'l marssijate pihta kive loopinud noorte näol tegemist lihtsalt ülalmainitud liikumiste mitteametliku löögirusikaga.



Demokraatlikus riigis on olemas omad protsessid kuidas ka tavakodanik saab riigiasju mõjutada ja vägivald (ning eriti veel rahulike kodanike ründamine ja vastuhakk riiklikele jõustruktuuridele, antud juhul siis politseile) ei kuulu kindlasti nende hulka. Veidral kombel ei suuda natsid ka sellest aru saada, et tegelikult kaitseb seesama marss ja selle toimumine ka nende endi õigusi. Keelame täna ära homod ja homme keelatakse ära neid. Aga loota, et natsid end juba järgmisel aastal paremini ülal peaksid, on vist liig palju tahetud. Pigem vastupidi, tõenäoliselt vaatavad nad enda tänavuse tegevuse üle ning üritavad tõhustada marsi nurjamist. Samas oli see kindlasti kogemuseks ka marsi korraldajatele ning ka sealtpoolt analüüsitakse olukorda kriitilisemalt ning tehakse järgmisel aastal vajalikke muudatusi. Oma tänavuse vägivallaga saavutasid skinnid vaid selle, et järgmisel aastal on marssijaid veelgi rohkem ning kindlasti suureneb ka heterodest toetajate hulk. Sest marss tuleb ka järgmisel aastal. Ja ülejärgmisel. Ning toimub see marss täpselt niikaua kuni selleks lihtsalt enam vajadust ei ole. Ja see ei ole enam kaugeltki vaid gei-paraad vaid nagu professor Ruutsoo kirjutas: solidaarsusmarss.

4 kommentaari:

Ivar Sild ütles ...

Ole sa tänatud, va ürgpoiss! Väga põhjalik ja hea ülevaade. Muide, ka meie tegelesime nende "rahvuslike" grupeeringute infoga. Saime kokku huvitava portsu lehekülgi ja veel huvitavamaid nimesid. Mina samas ootan selgitusi oma liidukaaslaselt Kivisildnikult, et kas too on skandaalijanus peris segi pööranud vai mes....

KamskiV ütles ...

Ei saa rünnata
rahu
Minnakse sellele vastu
kel salamisi
rusikas taskus

Kristus armastab inimest
ei naist ei meest

Olen Kristuse moodi

Vähemalt selles

Mittekristlane

mina ütles ...

"Viimaseid sündmusi vaadates tundub nagu oleks Pride'l marssijate pihta kive loopinud noorte näol tegemist lihtsalt ülalmainitud liikumiste mitteametliku löögirusikaga."

oh millist toredat paska sa pillud. kindlasti on süüdi ka kalev rebase korterinaaber. sellepärast et julgeb kalev rebase korterinaaber olla.


kui kellelgi on seksuaalseks eelistuseks pasa loopimine siis palun seda teha 4 seina vahel. mitte avalikus kohas nagu blogi.

ancientboy ütles ...

Hmm... Kui üldse keegi midagi pildus, siis need pildujad olid ju needsamad natsid. Ja sellega Eesti Vabariigi seadusi rikkusid.

See "löögirusika" mõte tekkis lihtsalt viimase poole aasta sündmusi vaadates ning erinevates "rahvuslikes grupeeringutes" figureerivate persoonide omavahelisi seoseid silmas pidades.

See, kas "löögirusikas" (kellest osa oli ilmselgelt purjus - nagu muide ka möödunud aastal - ja veel osa tõenäoliselt laksu all) on teadlik oma musta töö tegija rollist või mitte, ei oma antud kontekstis mingit tähtsust.

Ja ei, Kalev Rebase korterinaaber ei ole selles süüdi, et ta juhtumisi samas trepikojas elab.