25 september 2007

The jewel of the Nile (1985)

The jewel of the Nile
Lavastaja: Lewis Teague
1985
http://imdb.com/title/tt0089370/

Romancing the stone - DVDEt varandusejaht nimega "Romancing the stone" osutus üllatushitiks ning kindlustas Robert Zemeckis'ele võimaluse alustada tööd oma "Back to the future" triloogiaga, stuudio ja vaatajad aga nõudsid menukile järge, tuli vana kamp Michael Douglas, Kathleen Turner ja Danny de Vito uuesti kokku ning asusid Lewis Teague käe all usinalt uut osa filmima.

Romaanikirjanik Joan Wilder (Kathleen Turner) ei ole enam nii naiivne kui eelmises osas aga nüüd on tal uued hädad, nimelt on tal üsna kõrini saanud Jack'iga (Michael Douglas) koos pidevast ringipurjetamisest ning ta ei suuda kuidagi oma järjekordset raamatut valmis saada. Nii et kui talle tuleb pakkumine ühelt araabiamaailma vägevalt hakata mehe biograafiat kirjutama, siis on ta üsna kiiresti nõus ja otsustab sõita paariks kuuks Aafrikasse. Ilma Jack Colton'ita, kes plaanib oma jahiga Kreeka saarte vahel edasi seigelda, olgu siis koos Joan'iga või ilma. Ainult et sel ajal, kui Jack kempleb kai peal tont teab kust välja ilmunud püstoliga vehkiva Ralph'iga (Danny de Vito), lendab ta jaht sadamas õhku. Sealsamas püüab üks habemik moslem Jack'i veenda, et see ikkagi Aafrikasse läheks kuna mees, kelle elulugu Joan kirja panema läks, olevat neilt varastanud Niiluse Juveeli ja on üldse üks paha onu, kelle käest tuleb see kivi tingimata tagasi võita. Kuuldes sõna "vääriskivi" lähevad ahne Ralphi silmad loomulikult tõllaratasteks ning et ka Jack aarete vastu just ükskõikne pole ja ta ilus jaht niikuinii just pilbasteks lendas, siis on uus seiklus alanud ja mehed suunduvad Joani jälgedele, kes tõtt-öelda küll vajaks sel hetkel juba tõesti päästmist aga kes saab enda päästmisega ka ise kenasti hakkama.

Kui tavaliselt on igasugu sequel'id esimesest filmist rohkem või vähem kehvemad, siis antud juhul on minu arust see haruldane kord, mil kõik on vastupidi. Kassatuludes ("Jewel teenis küll vaid mõned miljonid vähem kui "Romancing the stone") ja kriitikute arvamistes see küll ei kajastunud aga "The jewel of the Nile" oli mu meelest üksjagu tempokam ning seikluslikum kui eellugu, ka oli siin stseene (eeslit virutada üritavale Ralphile istub seesama eesel lihtsalt peale; maa peal ringikimamisega pilbasteks lõhutud hävituslennukiga põgenevad peategelased sõidavad oma transpordivahendiga peale linnaväravate purukslaskmist sealt välja, ehituna nagu juudi jõulupuu ja veidi hiljem kihutavad selle lennukiga veel pahade eest põgenedes kõrbes läbi hirmsa liivatormi; rongi kõrval kappaval Ralphil on pisuke äpardus tunneli juures jne) mida nagu ei mäletagi sellises esituses varem näinud olevat.

Ka filmi reklaamrull on samas stiilis, mis eelmisel. De Vito tegelane ajuvabas kohas seisvas telefoniputkas oma pätist sugulasele (keda seekord filmis küll õnneks ei pidanud välja kannatama) emotsionaalselt seletamas oma raskest elust ja seiklustest ning lõpuks kaamerasse vaadates konkreetselt teatades, et vaataja tuleb nüüd temaga kaasa. Muhe.

Plaanitud oli vändata ka kolmas osa, "Crimson eagle", aga sellega ei jõutudki plaanidest kaugemale. Eks Michael Douglase jaoks on juba "Jewel" ajalooline film, sest vähemalt seni on see jäänud ainsaks järjeks, milles ta osalenud on.

Hmm... nüüd selle laine peal juba olles, ehk peaks kusagilt ülevaatamiseks välja kaevama juba ka Douglase/Turneri/de Vito kolmanda ühisfilmi nimega "The war of the Roses"? :)

8/10

Kommentaare ei ole: