17 mai 2007

300

300 plakatid ja DVD300
Lavastaja: Zack Snyder
2007
http://www.imdb.com/title/tt0416449/
http://www.superkinod.ee/movie/33134/

"Aastal 480 eKr astusid Termopüülide mäekitsuses kuningas Leonidas (Gerard Butler) ja 300 kartmatut spartalast vastu kuningas Xerxese (Rodrigo Santoro) poolt juhitud tohutule Pärsia armeele, mille koosseisus oli umbes 250 000 sõdurit 46 erinevast rahvusest. Spartalaste ennastohverdav vaprus andis ülejäänud Kreekale julguse ning ka aega pärslastest sissetungijate vastu ühineda ning muutis need mehed surematuks legendiks."

Teatavasti põhineb film Frank Miller'i juba kultusstaatusesse tõusnud koomiksil, mis omakorda oli inspireeritud 1962. aasta filmist "The 300 Spartans" ja see jälle tugines tõesti ühele sõjaajaloo kuulsaimale sündmusele. See lõputu mõjutuste kett aga tähendab, et kuigi filmil on tegeliku ajalooga küll tublisti kokkupuutepunkte, on dramaatika huvides ometigi tehtud arvestatavaid mugandusi. Tegelikult oli Termopüülide lahingu lõppvaatuses Kreeka poolel võitlejaid oma kolm-neli korda rohkem kui 300 (tõsi, spartalasi oli väidetavalt tõesti 300) ning kuigi Leonidas üritas peale omaenda eliitüksuse kõiki teisi eesootava enesetapumissiooni eel minema saata, keeldus umbes 700 thespialast Leonidase käsule allumast ning jäi paigale. Arvestades, et maakitsus oli tookord väidetavalt umbes 10-12 meetrit lai, piisas sellisest treenitud meeste hulgast, et pärslaste hiigelarmee (eri allikate andmeil koosnes see mõnekümnest tuhandest kuni ilmselgelt absurdse mitme miljoni võitlejani) seas tohutut hävingut korraldada.

See on vist küll kõige verisem film, mida ma iial näinud olen. Ja kummaline on asjaolu, et kuigi mulle ei meeldi seda tüüpi filmid ja ka eelmine Milleri koomiksi põhjal tehtud hitt "Sin City" oli mu meelest täiesti mõttetu ajaraiskamine, siis "300" kohta ma nii ei ütle. Esimene film, mille kohta ma ütlen hoopis, et see oligi täpselt ekraanile jõudnud koomiks. Aegluubis kaadrid, pruunides toonides koloriit ja figuuride kohati rõhutatud piirjooned meenutavad kõige otsesemalt koomiksijoonistaja käekirja. Visuaalselt igatahes väga võimas film.

Keegi kaebas mitte väga ammu siinses blogosfääris, et see on ju puha homo- ja sõjapropaganda. Mnjah. Poolpaljaid musklimehi on tõesti ekraanil üksjagu (nende seas muide ka imearmas Tom Wisdom ehk siis brittide teleseebi "Mile high" Marco) aga no kuulge, suvalises wrestlingu-madinas on neid palju rohkem ja ma pole nagu küll kuulnud, et keegi ameeriklaste show-"maadlust" homopropagandaks peaks. Filmiga on tegelikult lausa vastupidi, arvestades teemat ei oleks ma üldse üllatunud kui siin oleks olnudki mõni tugev homoliin sees. Aga et seda pole (ja mina näiteks ei tunne sellest siin ka mingit puudust), siis on sellekohased süüdistused lihtsalt jaburad.

Enam-vähem samamoodi on ka selle sõjapropaganda süüdistusega. Jah, see mängib vaataja patriootlikel tunnetel ning filmis näidatakse vastasseisu kahe erineva kultuuri vahel aga alati pole vaja igal pool tonti näha. Sugugi mitte alati ei üritata panna jutustatavatesse lugudesse rohkem kui sealt pealtnäha paistab ja mina küll ei vaadanud seda allegooriana kristluse ja islami võitlusest.

Veel üks moment on muidugi see, et oma vägivaldsuses on film kahtlemata ka üliräige aga erinevalt mõnest teisest madinafilmist on siinne vägivald fataalne. Kui ikka mõni "heade poolel" võidelnud mees odaga läbi puuritakse või raiutakse tal pea maha, siis tähendab see ka selle mehe maise eksistentsi lõppu ja ta ei ilmu järgmises kaadris natuke lonkavana uuesti välja, et veel viiskümmend pahalast maha nottida. See film ei anna kindlasti edasi ka sõnumit, et oh kui tore, koksame viinavõtmise vahepeale puhtast igavusest mõne semu maha ja küll me siis hiljem elame jälle kõik koos sõbralikult edasi.

Muidugi on selliste ajalool põhinevate filmidega veel üks häda. Nende lõpp on alati teada. Oli ju algusest peale selge, et nii nagu ei saanud näiteks "Titanic" ookeanipinnale jääda, ei saanud ka 300 spartalast sellest lahingust eluga pääseda.

7/10

4 kommentaari:

leheneeger ütles ...

Väike tähelepanek. Minu teada kummardasid vanad Pärsia kuningad Zarathustrat. Islam on seal maal sootuks hilisem nähtus, saabudes Iraani ca 1000 aastat pärast nimetatud lahingut.

ancientboy ütles ...

Loomulikult ei olnud Termopüülide lahingu toimumise ajal ajal olemas ei kristlust ega veel vähem Jeesuse õpetusest umbes 600 aastat "nooremat" islamit, lihtsalt ma porisesin üle, et teatud seltskond tahab sest filmist tõmmata otsese paralleeli tänapäeva. Õilis Lääs konfrontatsioonis Metsiku Idaga :)

leheneeger ütles ...

Ma niisama norisin :-)Aga film iseenesest tundub huvitav.

Emigrant ütles ...

Lugesin ka vastupidist kommentaari: paljude rahvaste ja uskude impeerium Pàrsia on Lààs ja fanaatikud kes 300-kesi lahingusse astuvad on mòistagi islami kaitsjad