01 mai 2007

Propagandast siinsete muukeelsete suunal

Pronksööd on pannud inimesed teema üle juurdlema ja nii on laekunud TOM'i näiteks selline ettepanek: "Eesti venekeelsete inimeste infovälja probleem", mis pakub üheks lahenduseks välja venekeelse TV-infokanali loomise, et vastukaaluks Venemaa propagandaveskile jagada ka omalt poolt informatsiooni.

Mnjah. Antud märuli kontekstis ei puutu see telekanal eriti asjasse. Asi, mida oleks juba ammu pidanud selle toreda integratsioonist kisamise asemel tegema, oleks olnud koolides korra loomine. Adekvaatne info noortele oleks pidanud juba ammu sealtkaudu tulema. Olukord, kus tänavatel möllavad koolilapsed, keda mahitavad veel nende (sic!) Eesti riigilt palka saavad õpetajad, on absurdne. Ma küsiks täna, et kas need õpetajad on juba vallandatud ja mida on reaalselt ette võetud, et Eesti Vabariigis koolikohustust kandvaid muukeelseid noori inimesi ka Eesti-poolsete seisukohtadega tutvustada? Kas nüüd lõpuks on koolid sellega aktiivselt tegelema hakanud?

Irooniaga pooleks tuletaks meelde lugu Pavel Morozovist, kes oma suguvõsa vastu astus ja "kulakliku" isa NKVD-le üles andis kuna see ei kandnud seda ideoloogiat, mis Pavlik. Miks ei võiks Eesti Vabariik seda lugu pea peale keerata ning hakata just noorte kaudu ka vanemale generatsioonile (kes lõppude lõpuks niikuinii linna peal ei marodööritsenud) sisendama lojaalsust selle riigi vastu, kus nad elavad? Või õigemini, miks seda ei ole senini tehtud? Kõikvõimalikud firmad on juba ammu võtnud enda reklaamisihtmärgiks lapsed ja noored, et nende kaudu vanemate rahakotist viimanegi kätte saada. Miks sedasama taktikat ei kasuta riik?

Aga muidugi võime me teha suure hurraaga ka veel ühe maksumaksja taskust kinnimakstava telekanali, mingi ports funktsionäre ja nende sugulasi saavad endale head soojad kohad ja kui peaks järgmine mäsu tulema, siis vaatame, et oops! midagi läks kusagil vist nende sadade miljonite kulutamisega jälle nihu.

2 kommentaari:

Kalle P ütles ...

Samas, viimastel päevadel on aset leidnud täiemahuline infosõda nii internetis kui televisioonis.

Mingi (ja ilmselt üsna suur) osa tänavaile läinud noortest, nii niisama passijatest kui marodööridest uskusid (ja ehk usuvad siiamaani?), et pronkssõdur lõigatakse tükkideks jne. Kust sellist juttu kuuldakse - vene propagandistlikust meediast. Mitte, et see kuidagi vabandaks poevargaid, kuid oma tähendus sellel on.

Seda on tihti rõhutatud, et suur osa eestivenelasi elab Vene telekanalite infoväljas - ja nendest tuleva info iseloom on teada...

On küll vaidlusküsimus, kuivõrd meedia inimese väärtushinnanguid täpselt mõjutab, kuid olulist ainest ümbritseva maailma tõlgendamiseks pakuvad meediakanalid kahtlemata.

Mina näen (ETV) venekeelset kanalit kui ühte meedet mitmest, mis seoks venekeelset kogukonda Eesti riigiga. Kuid tõsi on, et seal on palju "agasid", millest rahaline maksumus mitte kõige väiksem pole. Kõigest 300 000 inimesele mitmekülgset meelelahutust ja infot pakkuda pole ühest küljest odav lõbu ja teisalt kehva kanalit pole ka mõttekas teha - vaevalt, et Alo TV tüüpi jaam kedagi eestimeelsemaks muudaks...

Ramloff ütles ...

Asja konks ongi selles, et sellised vaid uudiseid ja haridussaateid edastava kanali tegemine ei oma mõtet, sest selleks, et kontingent, kellele see peaks olema suunatud, seda vaataks, peab selline kanal olema piisavalt atraktiivne ning see eeldab justnimelt meelelahutuslikku sisu, mis aga on kallis ja maksab. Ja isegi siis kui sel on hea meelelahutuslik sisu pole ma kindel, et seda kohe vaatama hakatakse, sest harjumuse jõud on suur ning siinmail ollakse harjunud vene kanaleid vaatama ning midagi pole teha, meelelahutuse koha pealt on neil oma nišš isegi eestikeelse vaataja jaoks.

Seega ikkagi see teema, et kas me oleme piisavalt rikkad, et sellist head kanalit teha, sest vilets ei suuda vene kanalitega konkureerida.