07 mai 2007

Pidevad valimised

Ameerika Ühendriikide presidendivalimised käivad juba täie hooga ning nagu viimastel kordadel ikka, on ka mitmed republikaanide kandidaadi kandidaadid jahtimas gay-seltskondade hääli.

Üks vabariiklaste võimalikke kandidaate, endine Wisconsin'i kuberner Tommy Thompson vastas paar päeva tagasi avalikus debatis küsimusele "Kas eraettevõtjatest tööandjatel peaks olema õigus vallandada oma töötajaid nende seksuaalse suunitluse tõttu?" peale pisukest poliitilist keerutamist selgelt "Jah.". Kui CNN selle kohta hiljem temalt kommentaari palus, siis oli mees juba ümber mõelnud ning kinnitas, et igasugune diskrimineerimine on paha-paha ja üleüldse sai ta debatis esitatud küsimusest täpselt vastupidiselt aru ning tegelikult ta ei kuulnudki seda korralikult. Nojah, eks GLBT-seltskonna hääled kuluvad temalegi ära...

Natuke selgroogsem tegelane on üks teine presidenditooli sihtiv vabariiklane, tuline Iraagi sõja pooldaja, senaator John McCain, kes teatas bravuurikalt, et on täiesti välistatud USA armees praegu kehtiva "don't ask, don't tell" poliitika muutmine, praegune status quo olevat isegi suur vastutulek ning üleüldse satuks kogu Ameerika Ühendriikide julgeolek enneolematusse ohtu ("surmaohtu", kui täpne olla) kui oma seksuaalset orientatsioni mittevarjavatel geidel ja lesbidel lubataks USA armees teenida.

Samal ajal tugevnevad teispool Atlandi ookeani üha enam ja enam ka hääled, mis kinnitavad, et 1993. aastal vastu võetud "don't ask, don't tell"-poliitika on tänaseks lootusetult iganenud ning see tuleb viivitamatult likvideerida. Üheks põhiliseks argumendiks sealjuures on muide pikaleveninud Iraagi sõda. Üks McCain'i oponente selles küsimuses, kunagine vabariiklaste tipp-poliitik, endine senaator ja endiselt mõjukas Alan Simpson, kes hääletas omal ajal ka Clintoni administratsiooni esitatud "don't ask, don't tell'i" poolt, ütles näiteks hiljuti, et viimase mõneteistkümne aastaga on palju muutunud. "Ma usun, et meil on hädavajalik vaadata üle - ja tühistada - praegune seisukoht, mis keelab gay'del teenida armees. /.../ Me vajame selle sõja võitmiseks iga viimast kui võitlusvõimelist ja tarka patriooti."

Ah et nüüd kui noor Bush on maha saanud suure aurava hunnikuga, mis ei kavatsegi haisemist järgi jätta, kõlbavad mõnede vabariiklaste jaoks isegi geid, et nood läheksid ning nafta- ja relvaärikate süüdatud kuid kontrolli alt väljuma kippuvat tuld kustutada üritaksid? How sweet!

Kommentaare ei ole: