02 märts 2008

Saja miljoni sambast

Sambasõda käib uue hooga. Eks inimestel on igav kah ja et mingeid valimisi pole kah lähitulevikus tulemas, saab siis niimoodi oma agressiivsust välja elada.

Tegelikult on need igatmasti kultuurisõjad igavesti naljakad asjad. Nagu kasvõi ka hiljutine Sakala-möll, saavad need reeglina alguse kadedate konkurentide ässitamisest (Sakala puhul oli selleks siis konkursi kaotanud tibin, kelle äriplaan nägi Sakala asemele tuhandekordse hotellikompleksi rajamise ning nüüd Vabadussamba puhul olid selleks rammusast autoritasust ilma jäänud, end ise oma lõputus tarkuses Kõige Suuremateks Kunstnikeks kuulutanud tegelinskid), kes ei suuda taluda, et nad ei suutnud või osanud tükki ühest järjekordsest suurest pirukast endale sebida. Järgneb lumepalliefekt, sest alati on mingi selts, ühendus või organisatsioon (erakondadest rääkimata), kes haistab sellises kismas võimalust oma järjekordseks kuulsuse veerandtunniks. Ja alati on võimalik kaasata teatud osa massidest, kes panevad paremad riided selga ning tulevad skandeerides ja loosungite lehvides end rõõmsalt näitama. Eksole, vahest peaks just neile mõeldes taastama igakevadised ja -sügisesed rongkäigud? Kuigi neil oleks võimalus oma ülejäävat energiat ka Gay Pride'i marsi kaudu kanaliseerida, pole nad seda võimalust enda jaoks igatahes veel avastanud.

Samas, eks sedasorti kambaga on alati ka mingid probleemid õhus. Viimatine suurem jama sai teatavasti alguse oma kaheksakümne aasta eest kui teutoonide järeltulijad mingi pisikese vuntsiga onkli kisa ja vehkimise peale rõõmust ogaraks läksid ja vaata, miukse suure segadusega see kõik lõppes...

Kui eksperdid teatavad riigikogujate uusi toredaid palganumbreid kommenteerides, et ega see ju tegelikult riigi rahakoti jaoks mingi eriline koorem polegi, siis kui varsti summa summarum sinna saja tuhande alla ulatuv väljaminek korrutada 101 raskelt rabava härrase ja prouase ninade arvuga teeb see kokku kümne miljoni ringis. Igas kuus. Millele lisanduvad seda aadliseltskonda teenivate tavainimeste palgad ning muud kulutused. Ehk siis saja miljoni eest ei suuda aktsiaselts "Eesti Vabariik" ühes aastas miski ime läbi neid oma juhatusse kuuluvaid porimente ära poputada. See raha kaob mutiauku iga aasta, sammas seevastu on midagi silmaga nähtavat ja käega katsutavat, mis jääb alles.

Muidugi on sellised väljaminekud meie eliidi peale ka igati õigustatud, mõelge ise, mis maksavad ainuüksi valijatega kohtumisele minnes ostetud kingid. Ja rõõm valijate tänulikkusest säravate silmade üle, kui nad oma majoneesipurgi kätte on saanud, on rahas mõõdetamatu. See on ju lihtsalt hindamatu. Headus, ligimesearmastus ning kaastunne, neil kolmel vaalal ju kogu Eesti riik püsibki!? Häh, think again.

Keegi kirjutas hiljuti kusagil:

Kujutage ette, et oleks lihtsalt üks tagasihoidlik mälestustahvel, millele oleks kirjutataud: “Vaba Eesti inimesed olid seekord arukad ja otsustasid monumendile planeeritud raha investeerida tervishoidu ja haridusse.”

Teate, kui see pagana sammas ka püstitamata jääks, kas keegi siis tõesti tõsimeeli usub, et selleks planeeritud raha millegi tõeliselt hädavajaliku jaoks kasutataks? Võimalik muidugi, et asi on ainult minus aga nii naiivne ma olin viimati teises klassis.

Ja sammas tulgu. Just selline. Lisaks sellele, et see mulle meeldib, on Vabadussõda ja Vabadusrist väga konkreetsed omariikluse sümbolid. Ning oma riik on ühe väikese rahvuse jaoks üheks olulisimaks vabaduse märgiks. Vabaduse väljaku tunnelit õhutavad torud (ühe praeguse kisakõri Lapini surematu "kunst", mida on mingil arusaamatul põhjusel vahel hellitavalt nimetatud ka "Vabaduse kellaks") meil seal juba on, saagu siis ükskord ka midagi sellist, mille tähendusest isegi minusugune tumba aru saaks.

edit: Tegelikult olen ma kunagi varemgi sel sambateemal kirjutanud: "Vabadusrist ja Raudrist - leia kümme sarnasust"

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See Keegi Kes Kirjutas Hiljuti Kusagil (loomulikult ülimast viisakusest nimesid nimetamata, et too oma lapsikusest teada ei saaks, samas kui kõik teised teaksid sellistest naiivsetest avaldustest hoiduda), et Vabadussamba võiks selle rahasumma eest püstitamata jätta ja selle rahaga pigem midagi arukamat ette võtta, arvab aga, et isegi juhul, kui seda raha haridusse ja tervishoidu ei investeeritaks, siis samba mittepüstitamisel ei paneks inimeste lollus ja oskamatus rahaga arukalt ümber käia talle vähemalt iga päev sambakujuliselt näkku.

Ja teemat edasi arendades - kuna rist on meie kultuuriruumis juurdunud kui ristiUSU sümbol, siis võiks juba mõne olemasoleva kiriku võtta meie, eestlaste, vabaduse sümboliks. On ju teine kindlasti kõrgem, kui tulevane sammas seda kunagi olla saaks ja rist ka torni tipus juba olemas. See oleks nagu ekstra irooniline, sest siis see iseloomustaks hästi seda halvastivarjatud teatavate vabaduste (religioosne? seksuaalne?) puudumist meie kallis vabariigis. Seega Tõeline Vabadussammas.

zf

ancientboy ütles ...

SKKKHK nimi jäi mainimata seetõttu, et see tsitaat sõnastas tegelikult ühe kena ja nunnu kuid sellegipoolest vaid pisikese kollektiivi ühise arvamuse.

Rist ei sobi? Krt, otsustage siis ükskord juba ära, kas seetõttu, et see tuletavat meelde svastikat (lausa topeltsvastikat nagu keegi - nimi jääb nimetamata, sest ma lihtsalt ei mäleta, kelle blogist ma seda mõne aja eest lugesin - kirjutas), seetõttu, et see olevat tule ja mõõgaga meid alistanud kristlaste sümbol või mingil kuuendal põhjusel. Rist muide on oluliselt vanem sümbol kui kristlus ning minul isiklikult küll ei hakka silme ees võrdusmärk risti ja ristiusu vahel plinkima kui ma neist ühte näen. Ju ma olen siis "meie" kultuuriruumist hälbinud.

Ristivastane paranoia võib meid aga varsti viia nii kaugele, et usinad allkirjakogujad nõuavad peagi ka kõigi tänavaristmike muutmist ringteedeks. Mis liiklusohutuse seisukohalt tuleks muidugi kasuks.

Ma ei ole muide mitte ühtegi konstruktiivset ideed kuulnud, milline siis see üks ja ühtne, kogu rahvast ühendav vabadusesammas olema peaks. Veel mõned lapinlikud torud? Või teeme seekord vahelduseks kuubikud?

Anonüümne ütles ...

Rist ei sobi jah. Ja ei sobi ka svastika. Olgu nad iidsel ajal sümboliseerinud mida iganes – päikest, äikest jne.- nüüd on nende tähendus saanud teiseks. Ja ei sobi ka sammas või obelisk. Ega lapinlikud torud. Ega ka kuubikud. Sest need kõik on anonüümsed kujundid, millel pole Eesti vabadusega tuntavat seost. Monument/mälestusmärk ei peagi minu meelest olema midagi ekstra originaalset, vaid hoopis üldiselt arusaadavat. Et visuaalsel vaatlusel oleks kohe tajutav MILLEGA on tegu.

Ja ma ei näe ka põhjust, miks „usinaid’ allkirjakogujaid-andjaid maha teha (kogugu nad siis neid kasvõi ristmike vastu, kui seda tähtsaks peavad :D). Kui see on rahumeelne viis, kuidas rahvas saab oma arvamust avaldada, siis miks mitte? Arvamuse omamine ja selle kirjalik esitamine ei paista mulle mingil moel „agressiivne“, nagu sina väidad. Sõnaga „agressiivne“ seostuvad pigem tänavarahutusteks muutunud meeleavaldused.

zf

ancientboy ütles ...

Kui kord on ühe sümboli tähendust juba edukalt muudetud, siis selle asemel, et mingi kujund tabuks kuulutada, uuriks ma hoopis, et mis küll segab meil seda tähendust veelkord ja sama edukalt ringi (või isegi tagasi) muutmast? Vastasel korral oleme me varsti maailmas, kus ei saa üheski suunas enam ringi vaadata, sest mingi "paha asi" riivab silma. ;)

Ning allkirjakogujaid ma ei ole ju maha teinudki. Jumala eest, las koguvad mille iganes poolt või vastu. Võimalik, et ma viitsin kunagi ühele või teisele aktsioonile isegi oma signatuuri lisada.

Aga tegelikult küsin ma ikkagi jäärapäiselt, et milline see üldiselt arusaadav kujund siis ikkagi peaks olema, mis visuaalsel vaatlusel kõigile eestlastele koheselt vabadust sümboliseeriks? Minu jaoks on Vabadusrist kahtlemata omariikluse ning sealtkaudu ka vabaduse (või kui kasutada eelmise sajandi alguse terminoloogiat, siis "rippumatuse") sümbol.

Anonüümne ütles ...

Mis segab meil risti-kujundit hakata kasutama millegi muu sümbolina kui ristiusu? Tõenäoliselt olemasolev ja Eestis laiutav ristiusu kirik? Harjumus? Kui kirik langeks, manduks ja kaoks, nagu seda tegid kunagised ürgaegsed kultused, ehk siis oleks võimalik risti ka millegi muu sümboliseerimiseks kasutada.

Minu ideed Vabadus-monumendi kohta võid lugeda siit: http://eesti.wordpress.com/2008/03/02/pildid-voidusambamaotuse-ajalugu/ kommentaaride alt.

Vabaduse monument ei peakski ehk KÕIGILE arusaadav ja meeldiv olema, aga kindlasti enamusele.

zf