26 märts 2008

Vahepealsed uudisnupud

1. Kümmekond päeva tagasi saatis Norra valitsus parlamenti uue abieluseaduse eelnõu, mis annaks muuhulgas ka gay-paaridele täpselt samad õigused, mida seni on saanud nautida vaid heteropaarid, sealhulgas õiguse kiriklikule laulatusele (kuid - oluline punkt! - ei sunni ühtegi vaimulikku tseremooniat läbi viima), laste adopteerimisele, lesbipaaride assisted pregnancies'ele (ma kohe kuidagi ei suuda seda väljendit täna hommikul eesti keelde ümber panna...) ja muule sellisele. Eelnõu arutamine on toonud välja mitmeid vastuolusid nii Norra parlamendis kui ka kolmest osalisest koosnevas valitsuskoalitsioonis. Praegu kehtiva seaduse järgi on Norra gei- ja lesbipaaridel võimalus enda kooselu registreerida tsiviilliiduna (partnerlusena).

2. Ka Iisraelis on oodata uusi seadusetuuli. Veebruari keskel tuli sealse valitsuse pressiteade, et lähitulevikus on oodata muudatusi seadusandlikes aktides, mis reguleerivad lapsendamist. Kui praegu saavad Iisraeli geid ja lesbid lapsendada vaid oma elukaaslase bioloogilist järeltulijat (ehk siis nn. suhtesisene lapsendamine), siis uue seaduseversiooniga võrdsustuvad heteropaaride ja gei- ning lesbipaaride õigused. "Ma tervitan seda otsust," ütles juudiriigi tervishoiuminister Isaac Herzog. "Pole olemas mingit põhjust, miks samasoolised paarid, kes vastavad lapsendamise kriteeriumitele, ei tohiks ühineda lapsendamise protsessis ning oma vanemlike kohuste täitmisel."

3. Märtsi algul katoliiklikus Hispaanias toimunud valimised näitasid, et hoolimata Roomast juhitava kiriku kõvast tööst valitsuse saboteerimisel on rahvas senise peaministri Zapatero valitsemisajaga rohkem kui rahul. Sotsialistid kindlustasid oma edu parlamendis varasemaga võrreldes viie lisakohaga ning said oma peamisest rivaalist peaaegu miljon häält rohkem. See oli muide riigi valimiste ajaloos suurim valijate hulga toetus üleüldse, mille sotsid seekord tasku panid. Zapatero sai omal ajal võimule tulles tuntuks sellega, et ta täitis kompromissitult oma valimiseelseid lubadusi, mis muuhulgas seisnes vägede väljatoomises USA naftasõja piirkonnast ning geide ja lesbide seadusandliku diskrimineerimise lõpetamises. Alates 2005. aastast on Hispaanias geidel ja lesbidel täpselt samad õigused, mis heterodel.

4. Eelmise aasta 21. aprillil allkirjastas USA Washingtoni osariigi kuberner osariigi partnerlusseaduse (sel puhul peetud kõne ning vaid mõningaid põhjendusi, miks selline jube asi ikkagi vajalik on, saab lugeda näiteks siit) ja tänavu 12. märtsil signeeris ta nimetatud seaduse täienduse, mis lisab juba varem seadusesse kirja pandutele veel terve portsu (rohkem kui 160!) õigusi ja kohustusi. On huvitav märkida, et isegi kõikvõimalikesse advokaatidesse/juristidesse/jne uppuvas Ameerikas ei lahendatud sellist situatsiooni notariaalsete lepingutega aga see muidugi ei sega meie kodumaistel partnerlusseaduse vastastel edasi seletamast, et oh, minge aga notari juurde ja tehke üks pisike leping, milleks teile nüüd seda seadusemuudatust veel vaja on...

5. Sellest, et Berliinis avati esimene vanadekodu LGBT-rahvale, oli ka meie meedias juttu, mulle ei hakanud aga silma uudis, et oleks räägitud ka Axel hotelliketi laienemisest. See Buenos Airesest alguse saanud, Axel Corp.'i alla kuuluv hotellifirma on juba praeguseks avanud edukaid kõrgema klassi majutusasutusi oma kodulinnas ning Barcelonas ja nagu teatab austerlaste gay-portaal, avatakse järgmised hotellid Berliinis (2009. aasta alguses) ning Londonis. Ja kuigi Axel Hotels on eelkõige suunatud gei-publikule, on loomulikult tegemist heterosõbralike asutustega.

Kommentaare ei ole: