06 veebruar 2008

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Lavastaja: Tim Burton
2007
http://www.imdb.com/title/tt0408236/

Sweeney Todd - filmiplakatid A Juuksur Benjamin Barkeril (Johnny Depp) oli armastav naine ja kena tütar. Kuni päevani, mil ta mõisteti süüdi kuriteos, mida mees polnud toime pannud, ning pagendati igaveseks. 15 aastat hiljem naaseb ta Londonisse Sweeney Toddina, meisterliku habemeajajana, kelle suurimaks sooviks on maksta kätte kohtunik Turpinile (Alan Rickman) ning tolle ustavale käsilasele Beadle Bamfordile (Timothy Spall), kes olid kõigi tema kannatuste põhjustajaks. Ent neid, kes saavad tunda Sweeney Toddi habemenuga, on teisigi. Verejanulise plaani elluviimisel on talle oluliseks abiliseks Nellie Lovett (Helena Bonham Carter), kelle pirukaäri hakkab õitsema pärast seda, kui Sweeney oma töökoja käima paneb. Eriti kiidetakse pirukates leiduvat mahlast liha...

Sweeney Todd - filmiplakatid B Tähendab siis niimoodi. Kogu minu lugupidamise juures Tim Burton'i, Johnny Depp'i ja nende teiste ees ning hoolimata mitmetest auhinnaliste kohtade nominatsioonidest, on see film mu meelest saast. Saastlus algab peale juba filmi aluseks olevast, Stephen Sondheimi poolt kirjutatud muusikalist (see omakorda põhineb legendil 19. sajandil Londonis oletatavasti tegutsenud sarimõrvarist), mis on üks pikk venitatud ine ja kus näiteks erinevalt veel ühest igavesest tüütusest, Webber'i "Cats'ist" ei ole isegi mitte ühtainukest laulu. Asjaolu, et kogu krempel lombi taga peaaegu et hittmuusikali staatusesse on tõusnud, näitab vaid meeriklaste võimatult väärastunud maitset. Ja siis siin filmis veel see Burtoni poolt ikka väga üle vindi keeratud pilt, sõna otseses mõttes purskavast verest üleujutatud ekraan ei tee seda grammivõrragi paremaks. Ainus asi, mis siin vaadata kõlbab, on eht-Burton'likult sünge ja gootilik keskkond aga seda ka ainult siis kui parajasti keegi ei lõõrita või kõrisid läbi ei lõika. Öäk!

Ma poleks muide iialgi uskunud, et ma kunagi annan ühele Tim Burton'i filmile miinimumpunktid. Enne tänast ja "Sweeney Todd'i" oleks see mõeldamatu olnud.

1/10

Kommentaare ei ole: