10 veebruar 2008

Elizabeth (1998)

Elizabeth
Lavastaja: Shekhar Kapur
1998
http://imdb.com/title/tt0127536/

Elizabeth - 1998 - plakatid ja DVD Ooda, midamoodi nüüd see omaaegne maakeelne tutvustus oligi... "Ajaloolisest taustast oli režisöör Shekhar Kapur'ile tähtsam jutustada lugu inimesest. Ta näitab, kuidas kuninganna Elizabeth I (Cate Blanchett) oma valitsuse esimestel aastatel kogenud naiseks küpseb ja mõistab, et ta peab otsustama oma isiklike tunnete ja riigijuhtimiseks vajamineva otsusekindluse vahel. Saades üle valitsemisaja alguses rõhunud ebakindlusest astub ta julgelt oma vastastele vastu, teda abistamas söör Francis Walsingham (Geoffrey Rush)...

Mnjah. See jääb küll minu jaoks mõistatuseks, miks oli vaja ajaloole nii palju võltsvinte peale keerata? Miks oli näiteks vaja Robert Dudley reeturiks teha või Sir William Cecil'ile jätta kahtlast nõu jagava vanamehe roll, kelle Elizabeth lõpuks takkapihta veel erru olevat saatnud? Nii võimsa ajaloolise kostüümidraama juures poleks sellel ju mingit vahet olnud kui neile tegelaskujudele oleks ka filmis jäänud nende pärisroll, olid ju mõlemad mehed tegelikult oma kuningannale lõpuni ustavad.

Nüüd, pea kümme aastat peale esilinastust seda filmi üle vaadates paneb näitlejate seltskond ainult jahmatama. Lavastaja oli suutnud kokku panna tiimi, milles pikemas ajalises perspektiivis teevad isegi väikesi kõrvalosi puha staarid. See on kummaline sümbioos mitme generatsiooni näitlejate paremikust, omamoodi pimestavalt särav puutepunkt. Elu eelviimase rolli teeb siin paavstina juba üsna viletsaks jäänud, 94-aastane Sir John Gielgud ning nimikangelannana särab siis veel üsna tundmatu Blanchett. Nende kahe vahele mahuvad hädavaevalt ära kõik need kummitavad piraadikaptenid, jamesbondid, prantsuse jalgpallurid, doctorwho'd ja kes kõik nad sinna Kapur'i poolt kokku aetud olidki. Täielik staaride paraad.

Omamoodi huvitav on asjaolu, et hea hulk briti ajastufilmide tippudest on loodud India seljatagusega meeste poolt. Olgu selleks siis tiimi Merchant/Ivory tööd (nt. "The remains of the day", "Howards End", "Maurice", "A room with a view" jne) või nüüd siis Shakur Kapur'i mõlemad Elizabeth'i-filmid. Selle tendentsi jätkudes võib ootamatult kiiresti teoks saada Kapur'i veendumus, et "there's a lot of imagination in Asia, and I believe that the next Google will come from there, and the next Pixar". Potentsiaali on Aasias rohkem kui küll.

Ning loomulikult ei saa selliste suurfilmide puhul üle ega ümber LGBT-temaatikast, seekord on teemaarendajaks siis parajasti Elizabethi kosima tulnud Anjou hertsog (Vincent Cassel'i kehastuses), kes oma vaba aega sisustab transvestiidina noorte ja poolpaljaste meeste keskel hullates. Huvitav, kas naaberrahvad on nüüd lõpuks oma igipõlise kemplemisega ühele poole saanud ning ära otsutanud, ons homoseksualism siis ikkagi "prantsuse" või hoopis "inglise haigus"? :)

8/10

Kommentaare ei ole: