05 jaanuar 2008

Rush hour 3 (2007)

Rush hour 3 (Tipptund 3)
Lavastaja: Brett Ratner
2007
http://imdb.com/title/tt0293564/

Tipptund 3 Eelnevast kahest osast tuttavaks saanud kangelased, detektiivist tavaliseks LA liiklusvõmmiks degradeerunud Carter (Chris Tucker) ja peainspektor Lee (Jackie Chan) tegutsevad jälle, sedapuhku aga viib tee neid kiiresti Prantsusmaa pealinna. Meeste missiooniks on nurjata ülemaailmne kuritegelik vandenõu ja päästa vana sõbra elu. Lisaks ühe kiilaka naise elule ja siis oli veel nipet-näpet, millega nad tegelema oleks pidanud. Asja segavateks faktoriteks on aga pisikesed tõsiasjad, et mehed ei oska ei kohalikku keelt, ei tunne linna ja veel vähem on neil aimu pariislaste igapäevakommetest.

Jackie Chan on aja jooksul sattunud sellisesse omamoodi nahkhiire-positsiooni. Ei ole ta ei lind ega loom, ei pea teda tõsiseks näitlejaks ei hiinlased ega ka mitte läänemaailm. Hiinas näiteks ei jõudnudki see, võimalik, et tuntuima elava hiinlase film ekraanidele, sest "importfilmide kvoot oli selleks aastaks lihtsalt täis", nagu üks Hiina kõrge ametnik kommenteeris... Kahe maailma vahel pendeldamine on talle muidugi teeninud kummaski sootsiumis ka palju fänne kuid veelgi rohkem on neid, kes ta nime kuuldes põlglikult ülahuult kõverdavad. Mulle ta küll meeldib ja isegi ta eelmine "lääne"-film "Around the world in 80 days" oli selline igavesti muhe vaatamine. Viimatinimetatut võib muidugi üsna meelevaldselt ka "Rush hour 3'ga" siduda: ümbermaailmaloo autor on ju teatavasti Jules Verne ning ühes geniaalsete seikluste kirjapanija järgi nime saanud Pariisi tipprestoranis (kus parajasti peaks vägesid juhtima ilmakuulus Alain Ducasse ning kuhu me kaasaga ei ole siiani raatsinud isegi mitte tillukest salatikest sööma minna... mitte küll, et seal üldse ainult salatikest saakski) toimub ka osa "Tipptunni" märulist, seekord siis Triaadi käsilaste vastu.

Irvitada saab loomulikult parasjagu. Hüsteeriliselt naljakas ülekuulamine omavahel sõimlevate võmmide, issameiet lugeva katoliku nunnast tõlgi ja teatud piirini külma kõhuga päti osavõtul on üks neist stseenidest, mis annab suure osa filmi võlust. Teine oluline ports filmi šarmantsusest tuleb muidugi madinast illumineeritud rauakolaka piirkonnas.

Täiendav boonus on kahe raskekahurväelase kaasamine projekti. Vanameister Max von Sydow etendab rahvusvahelise kohtu peameest Reynard'i ning vanust arvestades uskumatult nooruslik Roman Polanski vilksatab paaril korral üle ekraani Pariisi joviaalse politseipealikuna. Huvitav, kas USA kinodes näidatud versioonis lõiguti stseenid seal ikka veel tagaotsitava Polanskiga lihtsalt välja?

Pisikesed lisapunktid tulevad muidugi ka linna (ikka Pariisi, mitte Los Angelese) eest. Kui nad neljanda osa nüüd näiteks Berliinis filmiksid, siis oleks neil samuti osa punkte juba taskus. :)

8/10

Kommentaare ei ole: