22 september 2006

Korea gei-film jahib Oscarit

Lõuna-Korea valis omapoolseks parima võõrkeelse filmi Oscar'i nominendi kandidaadiks gay-teemalise filmi "Wang-ui namja" (2005), mis ingliskeelses maailmas levib nime "King and the Clown" (siin-seal on näha ka nimevariante "The Royal Jester", "The King's Men" või "The King's Man") all. Tegemist on rezhissöör Jun-ik Lee (nt. New York Times kasutatab ka nimekuju Lee Joon-Ik) üllatusliku hitiga, mis on tänaseks tõusnud riigi kõigi aegade müügiedetabeli teiseks filmiks (ainuüksi Lõuna-Koreas müüdi loetud nädalate jooksul üle 12 miljoni pileti ja teeniti kassatulu üle 85 miljoni dollari - filmi tootmine maksis umbes 4,5 miljonit!) ja mis räägib loo kurikuulsast türannist Yeonsan-gun'ist (Joseon'i dünastia kümnes kuningas, valitses aastail 1494-1506), kes armub ühte õukonna narri (pildil parempoolseim; ja see on muide mees), põhjustades sellega enda lemmikkonkubiinis viha ja armukadedust, ülinaiseliku olekuga narr Kong-gil (kes tavaliselt mängib oma "etendustes" ka naise rolli) jagab jälle intiimsusi ka ühe teise meessoost narriga.

Film põhineb tunnustatud näidendil "Yi" (2001), mis omakorda tugineb maailma suurimas säilinud ühe dünastia kroonikas (nn. "Joseon'i dünastia annaalid", kirjutati aastatel 1392 kuni 1863, kokku 1893 köite jagu ajalugu!) kirja pandud loole Yeonsan-gun'i lemmiknarrist.

Lõuna-Koreas ei ole seni tehtud just palju homoteemalisi filme (2002. aastal valminud "Rodeu-mubi", a.k.a. "The road movie" trambiti hoolimata üksikutest headest arvustustest üldiselt mutta) aga paistab, et nüüd on see tabu ka seal murdumas.

Lõpliku sõelumise erinevate kandideerijate seas teeb loomulikult Akadeemia, kes teatab oma valikud nominentide osas jaanuaris. Senini ei ole Lõuna-Korea filmid kunagi Oscar'i nominendiks tõusnud, auhinna võitmisest rääkimata.

Filmi kohta loe ka näiteks arvustust The Korea Times'ist.

2 kommentaari:

Trash ütles ...

Mõlemad filmid mida mainid on mul ka üllatavalt olemas. Road Movie tundus alul igav ja jätsin pooleli. King and the Clown on aga selleaasta kassafilmina üllataja kõigi aasia filmisaitide jaoks. Ma filmi gay tausta ei teadnudki, sest suurema osa reklaamist sain teismeliste korea tsikkide filmiblogist. Nemad kirjutasid vaid, et ilus ja nunnu. Proovin nädala jooksul ära vaadata, eks oma silm ole kuningas.

ancientboy ütles ...

Nojah, eks teismelised aasia tsikid ongi ju kõige andunumad homofännid. Shōnen-ai, yaoi ja nii edasi. ;)

Filmi küll veel nägemata kahtlustan ma siiski, et tegu on rohkem aasiapärase kostüümi- ja suhtedraamaga kus homoteema niimoodi nagu kasvõi "Brokeback mountain'is" (millega teda miskipärast küll kogu aeg võrrelda tahetakse) silma ei karga. Aga ma võin muidugi vabalt ka eksida. :)