18 september 2006

Lennukikabiinis

Veendusin järjekordselt, et meie ümber on ikka igatsorti hulle. Seekord on sõna "hull" siin küll positiivses tähenduses.

Kuna mulle sattus kätte üks ketas mingi lennundusteemalise filmiga mida ka eelnevalt kõvasti haibiti kui originaalset jne, siis asutasin end seda ka vaatama. Ja selgus, et paljukiidetud "hirmus põnev" film oli amatöörkaameraga peamiselt ühe suure transpordilennuki kokpitis üles võetud liikuv pilt lennuki startimisest, maandumisest, lennuradadel ruleerimisest ja sellest, mis läbi illuminaatorite paistab. Filmi alguses näeme ka pikalt lennuki visuaalset ülevaatust ja vahepalaks järjekordse take-off'i ning maandumise vahel selgitab meeskond vaatajale ka veidi lennuki tehnilise poole nüansse. Film on töötlemata originaalheliga, sisaldades ka näiteks vestlusi lennujuhtimiskeskusega ja muud, täpselt nii nagu ta seal videolindile jäi. Kakskümmend tundi lennuaega on kokku monteeritud 103. minutiks ning selle ajaga näeme ühe raskeveoki transporti Madridist Dakari, lennuk liigub trajektooril Pariis-Madrid-Las Palmas-Dakar-Southend ning minu jaoks olid ainsad tõeliselt põnevad kohad need, kus kaameramees näitas mulle tuttavaid paiku ning lennujaamu juba kõrgelt õhust filmituna.

Filmi lõpus oli ka tootjate veebiaadress ning nende kodulehte vaadates üllatusin veelkord. Selgus nimelt, et DVD-sid sarnaste filmidega on tänaseks tehtud kaugelt üle saja (!) erineva, neid tuleb regulaarselt juurde ja mitmed on endale hoolimata 25-30 dollarilisest müügihinnast välja teeninud "Sold out" sildikese ja kui uskuda sealsamas lehel avaldatud klientide kommentaare, siis on sedalaadi nishitootele nõudlus päris suur ja inimesed selliste ultradokumentaalfilmide üle üliõnnelikud.

Mnjah, maailm on täis igatsorti veidrikke ja see on tegelikult paganama vahva! :)

Filmitootja koduleht: www.worldairroutes.com
Konkreetse filmi tutvustus: Shorts Belfast

Kommentaare ei ole: