04 märts 2008

Ellen DeGeneres rääkis Larry King'i tapmisest

Mõni päev tagasi, oma neljapäevases show's, võttis Ellen teemaks ka hiljutise California koolitulistamise, kus 14-aastane nagamann tappis endast aasta vanema koolikaaslase. Pisaratega võitlev Ellen ütles muuhulgas: "Larry ei olnud teise kategooria kodanik. Mina ei ole teise kategooria kodanik. On okei olla gei."

12. veebruari hommikul veerand üheksa paiku tulistas E.O. Green Junior High School'is, Oxnard'is toimunud tunni ajal 14-aastane Brandon McInerney oma klassikaaslast, 15-aastast Lawrence "Larry" Fobes King'i pähe. Larry suri haiglas.

Arvutiklassis toimunud mõrva motiivideks on nimetatud asjaolu, et Larry oli gay ning ta olevat varem küsinud oma tapjalt, kas see ei sooviks olla Valentinipäeva peol tema kaaslaseks.

Kui praegu eeluurimisvanglas istuva mõrvari (keda lisaks külmavereliselt ettekavatsetud mõrvale ja tulirelva ebaseaduslikule kasutamisele süüdistatakse ka hate crime'is) üle otsustatakse kohut pidada täiskasvanute reeglite järele (s.t. täie rangusega), siis ootab teda 50 aastast eluaegseni kestev vanglakaristus.

Peaaegu kümme aastat pärast Matthew Shepard'i elajalikku surnukspiinamist toimunud tapmine on Ameerikas taas tekitanud ägeda poleemika erinevatel teemadel alates koolivägivallast kuni gay'de diskrimineerimiseni ja teiste seas on sinna jõuliselt sõna sekka öelnud ka demokraatide peamised kandidaadid järgmistel presidendivalimistel (nii Hillary Clinton kui Barack Obama on intsidendi tingimusteta hukka mõistnud), samas on muidugi sümptomaatiline, et vabariiklaste poolelt mingeid tõsiseid avaldusi tulnud ei ole.

2 kommentaari:

f to the B.o.y. ütles ...

Igaüks võib koolis kuuli pähe saada. See, et Larry ajas enda kaaslase vihale sellega, et ta teda välja kutsus, näitab, et Larry oli äärmiselt loll, kui ei saanud ühekordsest "ei!"-st aru. Oli see ei sellepärast, et teine kutt hetero oli, või oli seal mingi muu põhjus, polegi oluline -- üpris selge on see, et Larry ise tõmbas viha enda peale ja nüüd hakata kilkama, et gay lasti maha... Ei nõustu sellega. Lasti maha inimene, kes mõtlemata tagajärgedele ärritas enda kaaslast. Võibolla oleks olnud õigem talle lihtsalt peksa anda, kui maha lasta, kuid midagi oleks talle ikkagi pidanud tegema, et talle märku anda, et Ei tähendab Ei-d, isegi siis, kui sa kuuld vähemusgruppi.

ancientboy ütles ...

Ja kas see peaks siis normaalne olema, et "igaüks võib koolis kuuli pähe saada"???

Tegelikult on su arutlus spekulatsioon, sest me ei tea, kas see väljakutsumine toimus korra või kümme korda. Aga isegi juhul kui Larry oleks olnud tüütult pealekäiv (kordan veelkord: meil puudub igasugune informatsioon, et ta oleks seda tegelikult olnud ja gayd saavad "ei"-st aru täpselt samamoodi kui heterod) ei oleks see andnud õigust teisele osapoolele isegi talle kere peale anda, mahalaskmisest rääkimata. Kui inimene ei suuda oma abstraktset viha talitseda, siis ta peabki ühiskonnast isoleeritud olema, nii et ses mõttes jõudis mõrvar Brandon McInerney lõpuks sinna, kuhu ta kuulub. Kahjuks liiga hilja, sest see läks maksma ühe noore inimese elu.